O zi cu zapada si dat cu bobul la SkiGyimes
Intr-o zi de weekend insorita de februarie am ajuns din nou in Harghita. De data aceasta cu un plan sportiv in minte: sa mergem la SkiGhyimes (pronuntat Ski Ghimes), pentru bob, alte sporturi de iarna si ceea ce va ramane probabil un ultim weekend cu zapada pentru acest sezon friguros.
Cum ajungi si cum este la SkiGyimes?
Complexul este la aproximativ jumatate re ora de Miercurea Ciuc. Noi, venind din Bucuresti, am facut pana la Ghimes si ale sale partii de ski si bob aproximativ 4 ore si jumatate, pe traseul Valea Prahovei-Brasov-Tusnad-Miercurea Ciuc.
Imediat vei zari parcarea mare de peste drum de complexul de partii si bob. Totul e foarte bine organizat aici. La intrarea in zona de partii vei opri pentru a iti cumpara bilet, fie pentru bob, fie pentru teleski. Tot aici este si restaurantul si barul, daca ai nevoie de o bautura calda sau un pic de energie extra inainte sau dupa distractiile sportive.
Partia nu am testat-o de data aceasta, dar ne-a placut foisorul de la capatul ei de sus, de unde poti avea o panorama cu intreaga vale. Pentru bob, copiii sub 12 ani trebuie insotiti de un adult, si coborarea dureaza undeva in jur de 2 minute. Doua minute pline de adrenalina, in timp ce gonesti la vale pe sinele intortocheate ale bobului, care este foarte usor de condus: cu aceeasi maneta accelerezi si franezi, dupa cum este cazul. De-a lungul partiei vei avea semnalizatoare pentru cand este momentul sa franezi, iar inainte de finalul cursei vei fi chiar si fotografiat. Ulterior, iti poti cumpara fotografia de la casa de bilete.
Ce mai poti vizita in jur, pe langa SkiGyimes?
Plimba-te prin Miercurea Ciuc
Miercurea Ciuc este un oras plin de restaurante bune (de data aceasta am mancat la Five Dogs – recomandam cu drag mai departe), iar Castelul Miko e o idee foarte buna de vizita, mai ales iarna cand este frig afara, inauntru este adapostit un muzeu absolut fenomenal. Noi l-am explorat anul trecut, tot intr-un weekend inghetat de iarna prin Harghita.
Mergi la Sumuleu Ciuc, cel mai important loc de pelerinaj catolic din Romania
La Sumuleu Ciuc a venit in vizita chiar si Papa, in iunie 2019, si a vorbit credinciosilor de pe dealul de deasupra orasului. Scena amenajata pentru Papa, o cladire integrata in relief, poate fi vizitata cu o scurta drumetie de la Biserica Franciscana.
Basilica Franciscana, unul din cele mai importante locasuri catolice din Romania, adaposteste statuia Fecioarei Maria, cunoscuta ca si Femeia imbracata in soare, o statuie impozanta de 253cm, aurita, sculptata acum mai bine de 500 de ani din lemn de artar, si considerata una din cele 7 minuni din Transilvania.
In spatele Basilicii si a Manastirii franciscane poti face si un mic traseu pe pontoane la Baia Calugarilor, un izvor de apa feruginoasa.
Tot la Sumuleu Ciuc este organizat si un mic domeniu schiabil, cu doua partii, una bleu si una neagra, deservite de un teleschi.
Viziteaza vechea graniţă dintre Austro-Ungaria şi România
Mereu am crezut ca monumentele dedicate razboaielor trecute, a locurilor in care multi oameni si-au pierdut viata in batalii cu sau fara prea multa motivatie, servesc nu doar invatarii la fata locului a istoriei, dar si ca un semnal sa nu mai lasam lucrurile sa degereneze violent. Dar, cum vremurile actuale ne arata, istoria are un obicei prost de a se repeta… Un astfel de loc, care a vazut multe lupte in trecutul nu prea indepartat este vechiul hotar dintre Austro-Ungaria si Romania, intre localitatile Ghimes si Palanca, unde recent a fost deschis un mic muzeu, Muzeul Feroviar Cantonul 30 (deschis insa doar intre mai si septembrie).
Dar si iarna poti vedea micuta gara de dinainte de 1920, transformata apoi in fortificatie in timpul celor doua Razboaie Mondiale. Tot de aici poti urca, pe un traseu ce porneste de pe malul raului Trotus, si pe Ruinele Cetăţii Rakoczi, iar vizavi, peste drumul national, vizita Mormantul lui Emil Rebreanu.
Admira casutele din Satul de vacanta Boros
La Boros te poti si caza in casute traditionale zonei, dar poti si opri pentru o vizita. Noi doar am facut un mic stop, pentru a admira castele si biserica de pe deal, din cadrul complexului.
Unde ne-am cazat pentru a merge la SkiGyimes, in apropiere de Ghimes-Faget?
Am testat o cazare noua in peisajul turistic din zona, la granita dintre Harghita si Bacau: Treeline Cabins. Casute A-Frame incapatoare, cu ciubar, care ne-au permis sa stam confortabil impreuna cu inca o familie cu copii.
>> Poti sa rezervi si tu o cabana Treeline aici
Fiecare dintre cele 2 casute cu arhitectura de tip A Frame au 5 dormitoare, asa ca noi, care am fost cu inca o familie, am incaput lejer. La intrare insa ai un living de dimensiuni generoase, cu semineu si un perete intreg de sticla, cu privelisti panoramice. Seara, dupa cina cu produse locale pregatita de gazde, am stat la semineu la povesti. Pentru copii a fost la dispozitia noastra si un playstation, dar si alte jocuri de societate. Curtea mare a fost si ea un avantaj pentru copii, au avut loc de alergat cat cuprinde.
Distractia de seara a fost insa ciubarul de langa casuta, in care am stat pe rand, si copii, si adultii.
Cam aceasteau au fost de data aceasta plimbarile noastre de iarna prin Harghita. Citeste si despre alte trasee de weekend prin Harghita, cu alte locuri frumoase vizitate:
>> Weekend inghetat de iarna in Harghita
>> Drumetie cu copiii la Piatra Singuratica
>> La ski la Baile Homorod
>> Alte locuri frumoase in Harghita
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |