Cum a fost la ski cu copiii in Alpe d’Huez
Cu un weekend prelungit liber de scoala aparut neasteptat in programul nostru (din cauza simularii nationale pentru clasa a opta), si cu amintirea placuta recenta a partiilor din Tignes-Val d’Isere, nu am ezitat si am rezervat un zbor scurt catre Lyon, poarta catre Alpii Francezi, de sambata dimineata pana marti dimineata, perfect incadrat in zilele noastre libere.
Escala in drum spre Alpe d’Huez la Grenoble, capitala neoficiala a Alpilor Francezi
Am aterizat pe aeroportul din Lyon dimineata devreme, si tot la ore matinale am plecat de acolo inapoi acasa. Aterizarile si decolarile aici, direct peste culmile Alpilor, sunt absolut spectaculoase. In plus, aeroportul se numeste Saint-Exupery, dupa faimosul scriitor francez Antoine de Saint-Exupery, autorul Micului Print, carte cu care copiii au venit la ei, pentru a o citi in aceste zile de ski. Din Lyon pana in Alpe d’Huez faci in jur de 2 ore
Nu eram la primul stop in Grenoble, dar nu am rezistat sa nu oprim un pic sa ne plimbam in soare pe falezele de pe malurile raului Isere, ce traverseaza orasul, si apoi prin centrul vechi si pe langa catedrala.
Din Grenoble pana la Alpe d’Huez drumul trece pe una din portiunile celebre ale Tour de France, un set de 21 de serpentine, care incep de la altitudinea de 717m si sfarsesc in statiunea de ski iarna, la 1860m peste nivelul marii.
Cum sunt partiile in Alpe d’Huez?
Intr-un cuvant: fantastice! Este poate cea mai family-friendly statiune in care am fost, cu nenumarate partii verzi pentru copii si incepatori, dar si rosii si negre din plin pentru avansati. Peisajul este absolut superb in orice directie te-ai uita, si chiar din statiune, de la 1800m altitudine ai in permanenta o panorama cu varfuri de peste 3000m acoperite de zapada.
Poti ajunge in cateva locuri, cu cabine, la peste 3000m, iar privelistea de sus de acolo iti taie rasuflarea. Un alt loc cu priveliste fascinanta este chiar deasupra statiunii, la 2108 metri, pe varful Signal, unde este si un restaurant cu forma atipica de piramida, in care ziua poti lua pranzul la soare, iar seara cina cu transport cu ratracul inclus.
Ca si in Val d’Isere, si in Alpe d’Huez este un restaurant La Folie Douce, cu muzica live in fiecare dupa amiaza, pentru animarea schiorilor obositi. A fost prima data pentru copii intr-un Folie Douce, si le-a placut si lor tare mult conceptul de show de cabaret in timpul pranzului sus pe partie.
Ce ne-a mai placut tare mult? Multitudinea de tunele cu covoras, extrem de lungi, si pozitionate in cascada unele dupa celelalte, care asigurau urcare usoara pentru partii foarte lungi, fara descaltat de skiuri ca urcarea in gondola, fara stresul telescaunelor, pentru copii.
Statiunea Alpe d’Huez e construita pe munte, in panta, cu diferenta mare de nivel intre diferitele ei cartiere. Asa ca pentru a te deplasa mai usor si cat mai fara masina prin ea este amenajata un fel de instalatie inedita: mici colivii, deschise, in care incap cate 4 persoane plus echipamentele lor de ski, care te urca si te coboara pe deasupra caselor si hotelurilor.
Ce mai poti face in Alpe d’Huez in afara de ski?
De la baza instalatiilor de ski, sau de sus dupa ce urci cu o gondola, poti porni pe un traseu lung, complet pietonal, pana la 3 lacuri alpine, Lacs Alpette, unde este si o cabana, Le Chalet du Lac Besson, doar pentru pietoni, de unde iti poti cumpara ceva cald de baut, sau chiar un pranz, si poti sta la soare pe plaja in zapada, pe malul lacurilor inghetate.
Tot de la baza partiilor poti avea o altfel de aventura cu adrenalina: un tur cu sania trasa de husky, o experienta pe care noi anul acesta am avut-o in excursia noastra in Laponia, si ne-a placut sa ne amintim de ea in timp ce dragaleam catelusii ce se pregateau de cursele zilei.
Si daca tot am zis de husky, alt traseu pietonal in zona partiilor de ski te va duce la ferma catelusilor, dar si la o ferma de cai.
In statiune ai si alte posibilitati de petrecere a timpului: o piscina publica, de dimensiuni mari, pentru bazine, cu apa la 27 de grade, sau un patinoar ce seara se animeaza cu multa lume.
Si, bineinteles, in doua din cele trei zile pe partie am inchiriat si sanie! In mai multe locuri sunt amenajate trasee de sanius, si copiii au profitat de ele din plin.
Unde ne-am cazat in Alpe d’Huez?
Nu am avut multe variante la alegere, rezervind cu o saptamana inainte, dar am nimerit la un hotel pe gustul nostru: Les Grandes Rousses (rezerva aici), un hotel cu traditie de peste 100 de ani, chiar primul restaurant si hotel din ce era pe atunci doar un mic sat de munte, care acum este un complex de case construite in stil alpin, cu camere comode si foarte moderne, o piscina incalzita afara si de asemenea, un jacuzzi.
Weekendul trecut de ski, doar in doi, in Tignes-Val d’Isere, a insemnat studiatul ghidurilor culinare, si restaurante diferite in fiecare seara. Weekendul acesta cu copiii, dupa o zi intreaga in zapada, era clar ca nu vom iesi din hotel. Dar am avut noroc insa, Les Grandes Rousses ofera 3 restaurante care sunt in fapt 3 experiente culinare diferite: un restaurant cu bucatarie alpina, un restaurant cu preparate direct de la fermele din jur si un restaurant ca o serie de mici cabanute de lemn, unde poti servi doar fondue in diferite retete.
Trebuie sa recunoastem ca ne-a placut tare mult anul acesta in cele doua weekenduri pe partii in Franta. Chiar mai mult decat in Elvetia sau Italia, unde am fost anii trecuti aflati sub spectrul pandemiei si al restrictiilor, cand nu am ales neaparat unde mergem, ci ne-am orientat dupa unde se poate merge! La anul: tot in Franta!
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |