Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Trucuri pentru o vacanta la ski reusita in familie

In fiecare an ne rezervam timp pentru a merge la ski impreuna cu copiii. De curand putem schia toti 4 impreuna pe partie, fara profesori sau monitori, si este de fiecare data o mare bucurie sa avem aceste momente de adrenalina, zapada si sport in familie!

Anul acesta am fost la Alpe d’Huez in Franta intr-un weekend prelungit cu copiii, si a fost memorabil, iar anul trecut prin Elvetia, in statiunile Flims-Laax.

Mergem deja in familie la ski de peste 10 ani, intai cu Lucas, apoi cu amandoi copiii, si am dezvoltat de-a lungul timpului o „reteta” pentru a ne bucura la maxim de zilele noastre la ski si pentru a avea o vacanta cu zapada foarte reusita.

Asa ca iata cateva tips&tricks pentru alegerea destinatiei de ski in familie, dar si pentru a te bucura acolo de tot ce iti ofera regiunea montana aleasa.

Alegem cu grija domeniul schiabil si statiunea pentru vacanta noastra de ski in familie

Este foarte important pentru noi atunci cand mergem la ski cu copiii sa alegem un domeniu schiabil adaptat stilului nostru de a schia in familie. Cat timp copiii erau mici, criteriul principal era scoala de ski buna si usor accesibila de la cazarea aleasa. Acum, ca schiem toti 4 impreuna, un criteriu esential este numarul mare de partii bleu, potrivite copiilor mici si nu foarte avansati precum Ema, dar si accesibile cu gondola si nu cu telescaun (experienta ne-a invatat ca este mai greu de pe telescaun, echipati de ski fiind, si unul dintre noi pentru snowboard, sa coboram toti 4 fara accidente sau emotii).

Pentru a alege domeniul schiabil pentru urmatoarea excursie de ski in familie folosim cateva trucuri. Intai si intai apelam la un motor de cautare pentru a rezerva cazarile cu filtre precum nivelul schiorilor din grup, cat de important este sa fie family friendly statiunea aleasa si cat de mare sa fie domeniul schiabil, precum snowtrex.ro, un tour- operator cu peste 25 de ani de experiență. Apoi studiem hartile partiilor, pentru a vedea cum sunt pozitionate partiile bleu, cu ce fel de instalatii sunt accesibile, dar si din ce statiuni (in general domeniile schiabile mari din tari precum Franta sau Italia sau Austria, preferate de noi romanii pentru vacante de ski in afara tarii, sunt accesibile din mai multe statiuni, dar din unele accesul sus pe munte este mai usor si din altele mai dificil).

Alt aspect de luat in calcul in alegerea domeniului de ski este modul in care ajungi din Romania la el, si pentru aceasta studiem variantele de mers cu masina (cate ore de condus implica), dar si posibilitatile de a zbura undeva aproape (huburi aviatice accesibile direct din Romania, aproape de partii, sunt Bergamo sau Torino in Italia, Lyon in Franta, sau Salzburg ori Innsbruck in Austria). Catre mai multe dintre aceste aeroporturi avem zboruri directe din Romania, din Bucuresti, dar si din alte aeroporturi internationale precum Cluj sau Iasi.

Alegem cu grija cazarea

Nu mai suntem intr-o vacanta la ski in cuplu sau grup de prieteni, la 20 de ani. Cazarea aleasa, atunci cand mergem cu copiii mai ales, este foarte importanta pentru reusita unei zile pe partii. Cautam o cazare de unde sa ajungem cat mai rapid la instalatiile de urcat pe partii, acesta este criteriul esential. Mersul mult, in clapari cu schiuri in brate, nu face minuni la dispozitia copiilor inaintea unei zile de schiat, doar zic!

Inainte aveam ca si criteriu si existenta unui loc de joaca in hotel, dar copiii au crescut si acum pe primul loc in inimile lor de calatori si schiori este o piscina pentru a se juca acvatic dupa o zi pe partii! Asa ca, pe cat posibil, si daca bugetul ne permite, alegem cazari astfel dotate.

Cand planificam zilele de ski, adaugam si alte distractii si activitati pentru intreaga familie

Nu ne focusam doar pe schiat, fara a mai cauta si alte atractii si distractii in zona. De multi ani deja am descoperit placerea drumetiilor pe zapada, si sunt tari cu trasee marcate, corelate cu partiile, in acelasi domeniu schiabil. Elvetia este lider in aceasta directie, in statiunile montane de aici putind alege intre partii de ski si snowboard, snowshoes, hike, ski font etc, toate unite intr-o mare retea, si avind acces la aceleasi instalatii de urcat pe partii si aceleasi cabane astfel incat te poti sincroniza cu toti membrii familiei, sa urcati impreuna pe munte, sa va intalniti la pranz sau la o pauza la aer alpin. De multe ori dupa pranz copiii nu mai schiaza, si ne punem la mers prin zapada, stabilind un punct de intanire cu snowboarderul impatimit al familiei, care nu renunta asa usor la partii! Schimbarea de ritm si activitate face minuni in a mentine copiii activi si interesati de a fi pe munte!

Alte distractie pe langa partii sunt datul cu sania sau patinajul, si, daca statiunea aleasa le ofera, le oferim si noi timp in programul nostru, copiii se distreaza teribil astfel si nu se plictisesc deloc.

Impletim si alte activitati intr-o vacanta de ski: fie el un muzeu in zona, o vizita la un castel din multele construite de-a lungul istoriei prin munti, sau un stop in cate un orasel interesant pe drum spre sau de la partii, si ele contribuie la o vacanta de iarna reusita, si fac astfel research pentru a vedea ce locuri avem accesibile in apropierea partiilor.

Avem grija la imbracamintea tuturor, dar si la siguranta pe partie

Pentru a te putea bucura de sporturile de iarna, e nevoie de imbracaminte tehnica speciala, pentru a face fata cu bine la temperaturile iernii. Ca si pentru o excursie in Laponia, avem pentru zilele pe partie haine potrivite, adecvate schiului, in straturi in functie de conditiile atmosferice ale fiecarui moment. In plus, nu facem rabat la siguranta pe partie: casti si ochelari de ski, potrivite dimensiunilor fiecarui membru al familiei!

Tinem cont si de „mofturile” fiecaruia in parte pentru o vacanta de ski reusita in familie

Cu mic cu mare fiecare avem diferite mici preferinte sau mofturi ori rasfaturi pentru vacantele la ski. Fie ele piscina la hotel, un wine bar bun, apres ski dragut, puncte panoramice alpine de belvedere sau distractii cu si despre animale… Si tinem cont de ele, in masura posibilitatilor, astfel incat fiecare sa aiba satisfactia unor zile de relaxare totala!

Cam acestea sunt micile noastre trucuri pentru o vacanta de ski reusita in familie. Acestea fiind zise, poate ar fi cazul sa ma apuc sa caut deja pentru la anul unde sa mergem, snowtrex.ro are deja o gamă largă de oferte pentru sezonul 24/25. Tu ce statiune sau domeniu schiabil ne recomanzi?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare