Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Un weekend la Gaal Kuria, in Covasna

Nu a trecut mult timp de la ultima noastra incursiune in Covasna (atunci la Saciova Hills), ca iata-ne din nou in Tinutul conacelor. De data aceasta cazati chiar la o astfel de casa, un conac artistocratic din secolul XIX, o mica bijuterie arhitecturala cocotata pe un deal in Dalnic.

Seri tihnite la conacul Gaal Kuria

Dupa o masa luata in pivnita boltita a conacului, copiii s-au distrat teribil. In doua camere alaturate am avut o masa de biliard si una de fotbal. Apoi am urcat in saloanele nobile de la parter, cu canapele comode, unde am urmarit, alaturi de intreaga Romanie, Singur acasa. Destul de potrivit, dat fiind ca noi eram singuri in conac, as zice.

Dimineti cu joaca la Gaal Kuria

Am avut un apartament, cu canapea extensibila si un pat dublu cu tablie sculptata, asa ca diminetile ne trezeam odihniti si voiosi, numai bine pentru a lasa copiii sa alerge prin curtea mare a conacului dupa pisici, si sa isi consume energia la locul de joaca bine dotat cu leagane si topogane.

Am luat-o apoi la pas pe ulitele satului, admirind casele vechi si fantanile cu cumpana. Poti ajunge chiar pana sus, pe deal, de unde vezi muntii in zare. Iar la intrarea in sat, asa cum e obiceiul in zona, o poarta de lemn sculptata poate fi admirata.

Pe unde ne-am plimbat de data aceasta prin Covasna

Nu suntem la prima incursiune prin Covasna, dar mereu gasim ceva de facut prin zona. Citeste despre alte weekenduri prin Covasna: Un weekend la Conacul Benke / Nopti in padure la Dobrica Hunting Lodge / In cautarea mistretilor la Saciova Hills / Castel Daniel / Domeniul Zabala.

O bisericuta scoasa din basme si panorame cu Covasna de sus la Sanzieni, pe dealul Perko

Capela de pe dealul Perko, cu ziduri albe, o singura fereastra si acoperis rosu este construita in secolul XII si dedicata Sf Stefan. Este acompaniata alaturi de o batrana clopotnita. Si zici ca este cu siguranta un loc de basm. Deoparte ai o padure de pini, iar de partea cealalta o panorama superba cu satul Sanzieni. Biserica nu are usa, ci doar un grilaj metalic, si poti oarescum vedea fresca din interior, din secolul XVI, chiar daca, ca si noi, o gasiti incuiata.

Jos in vale se poate admira Biserica fortificata din Sanzieni. Ne-am fi oprit sa o vizitam, dar ne-am nimerit fix in timpul slujbei.

Este un loc tare frumos, poate cel mai frumos loc din Covasna in care am fost noi, copiii au alergat in voie pe platoul din varful dealului, dar si drumul pana acolo este superb, taind padurea de pini, si cu popasuri marcate de cruci din loc in loc.

O plimbare prin Sfantu Gheorghe

Am fi vrut sa vizitam muzeele din Sf Gheorghe (mai ales ca ploua), dar nici acum nu s-a putut. Nu, nu e ceva corelat cu pandemia, pur si simplu atat in capitala Covasnei, cat si in alt oras important al regiunii, Baraolt, le tin inchise in timpul weekendului. Asa ca am dat o roata prin centrul orasului, pentru a vedea cele doua statui cu Sf Gheorghe (dintre care una modernista, numita de localnici Susu, cu un Sf Gheorghe calare pe un balaur), si frumoasa cladire a primariei, de langa Parcul Elisabeta.

Cam aceasta a fost plimbarea noastra de acum prin Covasna. Cu siguranta si data viitoare vom gasi lucruri interesante pe aici, prin Tinutul conacelor!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare