Daca anul trecut Martisorul ne gasea in Galati pe faleza Dunarii, anul acesta am pastrat elementul acvatic, dar am schimbat destinatia. Am intampinat prima luna de primavara in Varna, si am descoperit Marea Neagra din Bulgaria in extrasezon, impreuna cu copiii.
Am gasit plaje cochete, dar totusi cu cateva terase animate si pline de viata, cu faleze lungi frumoase, nu mai bune de plimbari offseason. Si in plus, am apucat sa vizitam cateva din locurile exceptionale pe care Varna le propune turistilor in afara plajelor. Dar sa o luam pe rand!
Trasee prin padure in dealurile de deasupra marii, in jurul Varna – o activitate faina in extrasezon
Stiati ca in Varna sunt numeroase trasee prin dealurile stancoase ce o inconjoara? In Zlatni Pyasatsi Nature Park, printre iedere luxuriante, pini si copaci batrani, cu vedere catre albastrul intens al marii, gasesti nenumarate trasee, marcate in culori, cu harti si indicatoare peste tot. Noi am ales sa mergem pana la o fantana veche de 1300 de ani ascunsa dupa niste stanci in padure, si apoi in continuare, pana la un punct de belvedere deasupra marii, o plimbare placuta cu copiii, de vreo ora si cativa kilometri. Si pentru un weekend extrasezon la mare sunt o activitate minunata, desi cred ca si vara, dat fiind copacii desi si vegetatia luxurianta, sunt un loc placut si racoros din Varna.
Cel mai vechi aur din lume e la Varna, si noi l-am vazut, la Muzeul de arheologie
Pe langa plaje si trasee, Varna are si o selectie de muzee foarte interesante. Singurul lucru neplacut este insa programul de vizitare in extrasezon, duminica fiind inchise (din motive greu de inteles, turisti erau suficienti, si lumea mai degraba viziteaza cand vremea nu este de plaja, as zice eu, dar nu si cei care fac programul obiectivelor turistice in Bulgaria). Avind deci doar sambata la dispozitie, a trebuit sa alegem dintre oferta de muzee din Varna, si am mers „la sigur” vizitind Muzeul de arheologie, o colectie impresionanta cu adevarat.
Daca la Muzeul aurului din Bogota vezi cel mai mult aur prelucrat artistic din lume, la Muzeul de arheologie din Varna vezi cel mai vechi aur din lume. Piese de aur gasite la Necropola din Varna, in urma sapaturilor arheologie extinse de aici, vechi de peste 7000 de ani.
Tot in Muzeul de arheologie poti vedea obiecte deosebite din perioada romana, dar si din secolele ce au urmat, pana in epoca medievala.
Muzeul naval din Varna
Nu am prins deschis din pacate la Muzeul Naval (ca toate celelalte in extra sezon, sambata se inchide la 5, si duminica nu deschide). Insa are o curte mare, cu multe exponate interesante: barci de toate felurile, elicoptere si chiar si un mic avion, asa ca am petrecut cateva momente cu copiii admirindu-le. Este pe faleza din Varna, intre parcul SeaGarden si plaja.
Alte muzee care ar fi meritat sunt: Manastirea rupestra Aladja (pana in martie se pare inchisa de tot, desi programul de pe site-ul ei spunea altceva) sau Muzeul medicinei. Au ramas pentru o excursie viitoare.
Pe urmele romanilor la Termele romane din Varna
Daca tot am vazut si citit despre perioada romana la Muzeul de arheologie, am zis sa le pasim un pic pe urme pana la Termele Romane din Varna (deschise si ele in offseason tot doar sambata pana la ora 5). Sunt pe una din strazile principale ale orasului, usor accesibile.
Istorie mai recenta la un monument brutalist de pe vremea comunistilor: Monumentul prieteniei bulgaro-sovietice
Pe vremea comunistilor, bulgarii erau experti in monumente gigantice, in stil brutalist, in pozitii cu panorame extraordinare. Multe dintre ele au supravietuit pana in prezent, si desi statul bulgar le ignora sau nu le recunoaste, localnicii le iubesc, nu pentru insemnatatea pe care o aveau pe vremea comunistilor, si nici pentru amintirile despre o epoca nefericita, ci pentru locurile in care sunt si arhitectura lor impresionanta. Este cazul monumentului de la Shumen (pentru care s-a facut chiar petitie in oras pentru a fi renovat si repus in circuitul turistic), a unui frumos ansamblu de statui cu Aparatorii Bulgariei, de la Stara Zagora, a celebrului OZN bulgaresc din varf de munte, dar si a acestui momument de deasupra Varnei, pana la care urci mai multe randuri de scari, cu statui gigantice si panorama cu acoperisurile orasului si marea cea albastra.
Catedrală memorial „Adormirea Maicii Domnului” si plimbare prin centrul orasului Varna
Catedrala din Varna este unul din simbolurile orasului, si o cladire impresionanta, a carei constructie a inceput la sfarsitul secolului 19. Se poate vizita pana la ora 17:30 (posibil in sezon pana mai tarziu), si noi am combinat-o cu o plimbare prin centrul orasului, pe la cladirea roz a teatrului si pe langa turnul cu ceas.
Descoperind statiunea Sf Constantin si Elena
La periferia Varnei, o statiune mica, cu hoteluri cochete, asteapta turistii si in sezon, dar si in extrasezon, Desi e un pic cam inghesuita, ne-au placut pontoanele iesite in mare, decorate fiecare cu tot felul de nebunii: un Poseidon fioros, un turn de printese, o cruce mare alba. Sa te tot plimbi cand nu e vreme de plaja!
Unde am mancat in Varna cu copiii?
Pranz cu copiii in Portul din Varna
Portul turistic din Constanta este locul nostru preferat de pranz sau cina in Constanta, si se pare ca Portul din Varna va deveni din Bulgaria. Ne-am plimbat putin pe faleza, animata chiar daca eram in extrasezon, si apoi am intrat intr-un restaurant superb, o cladire industriala renovata imbecabil, in care am mancat un mix de mancaruri traditional-international: Клуб на Докера – DockersClub, unul din cele mai simpatice locuri de mancat din Varna.
Plimbare in extrasezon pe plaja lata din Varna si pranz cu vedere la valuri
Duminica, inainte de a porni inapoi spre casa, ne-am plimbat pe frumoasa plaja din Varna, intr-o atmosfera destinsa, dar totusi animata, profitind de soarele de 1 martie terasele erau deschise si oamenii plini de voie buna. Am mancat un pranz deasemenea foarte bun (de altfel mancarea in Bulgaria peste tot e in general foarte buna) la Sea Terrace, un restaurant cu vedere din toate partile la Marea Neagra cea foarte insorita in acea zi.
Cina la Monty by Andre Tokev, un restaurant elegant in Sf Constantin si Elena
Am mai mancat la unul din restaurantele lui Andre Tokev, in Sofia, la ANDRé, primul restaurant din Bulgaria inscris in prestigiosul lant Relais & Châteaux, asa ca atunci cand am citit ca a deschis unul si langa Varna, la parterul hotelului Astor Garden, nu am ezitat sa il testam.
Unde ne-am cazat cu copiii in Varna
Fiind off-season ne-am dorit un hotel cu piscina indoor, cu o curte mare si loc de joaca (indoor si outdoor), si cu marea pe geamul camerei. Toate punctele au fost bifate de Astor Garden din Sf Constantin si Elena, statiunea lipita de periferia Varnei, care ne-a impresionat cu micul dejun variat, curtea (cu piscinele exterioare si un mic loc de joaca) cocheta, si cu un lobby extrem de elegant, la doi pasi de pontoanele simpatice ce impanzesc zona, iesind in mare. Era plin de turisti, si este unul dintre hotelurile din Varna deschis si in extrasezon.
Ce mai poti face in jurul Varna cu copiii?
Nu suntem la prima vizita pe litoralul bulgaresc, nici pe departe, cum nu suntem nici macar la prima vizita in Varna. Asa ca, din incursiunile noastre trecute, enumer cateva recomandari in jurul Varnei: cetatea Ovech, Stancile Minunate si padurea de piatra Pobiti Kamani sau traseul de la Varna la Shabla pe coasta.