Sus
  >  Destinatii   >  Weekend italian: Plimbari prin Merano

La 25 de km aproximativ de Bolzano si stancosii Dolomiti cu locuri celebre precum Alpe di Siussi or Val di Funes, se afla un adevarat paradis pentru amatorii de plimbari cu peisaje frumoase: Merano. Iarna statiune de ski cu numeroase partii, vara muntii din Merano te asteapta cu trasee de hike fara numar, in timp ce oraselul iti ofera si el numeroase posibilitati de plimbare.

 

Plimbari la altitudine deasupra Merano

La 10 minute de centrul orasului te asteapta telecabina, mare cat un tramvai, ce in doar cateva minute te va urca aproape de 2000 de metri, de unde si numele: Merano 2000. De la capatul ei de sus (loc in care poti ajunge si cu o gondola din Falzeben), pornesc numeroase trasee, care mai de care mai scenice. Noi am pornit pe o parte din Panorama Trail, cu view catre varfurile muntoase din prejur. In drum am dat peste nici mai mult nici mai putin de o turma de cai, ce umbla liberi prin Meraoni, rasa Hafling.

Tinta noastra a fost lacul San Pancrazio, un loc absolut idilic, o apa turcoaz, in care se zareau inotind pestii, inconjurata de culmi stancoase. Pentru cei mai curajosi, este si loc bun de balaceala racoroasa, intrarea in apa fiind lina, de pe o plaja cu nisip. Intoarcerea a fost prin acelasi peisaj de gol alpin, printre culmi plejuve de vulcani stravechi.

Pe aici trece si E5, cel mai lung drum european de hike long-distance, care traverseaza Italia, si de-a lungul caruia am avut placerea sa ne plimbam putin.

Plimbari prin sate alpine

Daca nu vrei sa te cazezi in Merano (desi orasul are destule posibilitati), poti alege sa innoptezi intr-unul din satele la inaltime ce vegheaza deasupra orasului: Avelengo sau Hafling. Noi l-am ales pe primul, intr-o locatie de o frumusete exceptionala, astfel incat seara ne bucuram de apus deasupra lumii, din apa calda a piscinei hotelului Miramonti.

In Avelengo ai si cateva obiective de admirat. Inca de cum intri pe drumul spre mica asezare, silueta impozanta, dar simpla, a bisericii Santa Catherina iti va aparea in fata ochilor. Iar cand afara este insorit, e o placere sa admiri din poarta ei muntii si orasul Merano.

De la biserica porneste un traseu scurt catre alt loc idilic: Lacul Sulfner. Prin padure vei merge aproximativ 15 minute pana la micul lac inconjurat de un traseu tematic din care vei putea afla mai multe informatii despre fauna si vegetatia zonei, acoperit de nuferi in floare. Daca esti norocos poti zari veverite sau testoase la malul apei.

Plimbari printre flori si castele in Merano

Unul din obiectivele de top ale orasului Merano este Castelul Trauttmansdorff si ale sale gradini. Gradinile se intind pe pantele dealului din jurul castelului, si sunt o explozie de flori, o plimbare superba, avind din loc in loc amenajate puncte de belvedere, catre oras, munti, dar si alte mici castele si conace cocotate pe dealurile din jur, bazine de apa, o gradina a iubirii si chiar si o plaja.

Castelul in schimb adaposteste un inedit muzeu al turistului, Touriseum, o trecere in revista a aparitiei fenomenului turistic, a tipurilor de calatori, dar si cum a evoluat turismul in Tiroul de Sud.

Plimbari prin centrul pietonal al orasului

Merano este un oras cochet, specific Tirolului de Sud, cu un centru vechi, pietonal, plin de restaurante si magazine. El este strabatut de raul Passer, pe malul caruia este organizata o frumoasa promenada, cu locuri de joaca si terase.

Tot in centru, in mijlocul unui parc verde, se gasesc si Termele Merano, cu o sumedenie de piscine calde (deservite vizavi si de un hotel).

Ce mai poti vizita in zona Merano?

Orasul Bolzano este la aproximativ 20 de minute de Merano, la fel cum tot la aproximativ 20 de minute este Lana, de unde poti urca pe Muntele Vigiliu (pentru plimbari montane si a te caza la 1500m). La aproximativ 1h-1h30 de Merano poti ajunge in zone faimoase din Dolomiti precum Alpe di Siussi, Val di Funes ori Carezza si Turnurile Vajolet.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare