Calatorie pe taramul ghetarilor: Descoperind Groenlanda
Cand te gandesti la vacanta de vara si concediul aferent acesteia, probabil o calatorie in intinderile inghetate din Groenlanda nu sunt prima ta optiune.
Si totusi, lunile de vara sunt cea mai buna perioada pentru a vizita cea mai mare insula din lume, taiata de Cercul Polar, si situata intre Europa si America. In iulie si august ai parte de temperaturi in jur de 10 grade, zile cu soare, si lumina 24h. Si de peisaje salbatice cum nu poti vedea in alta parte.
Vizita in Groenlanda vine dupa o lunga traditie de a vizita zonele de nord, vara de vara. Anul trecut am fost scurt in Scotia, (prea scurt, pentru ca am alocat mai mult timp din vacanta noastra in doi de vara Japoniei, ca parte din rezolutia noastra despre Asia , dar acum doi ani am facut un traseu fenomenanal prin 3 tari nordice, cand am descoperit in premiera Insulele Feroe. Anul acesta am vrut ceva similar, si am combinat intr-o singura vacanta activa si intr-o singura calatorie fenomenala Islanda, Groenlanda, si, ca reintoarcere la civilizatie, doua nopti in Danemarca.
Cum ajungi in Groenlanda?
Ca sa ajungi in Groenlanda ai doua variante: via Copenhaga, de unde Air Greenland zboara o data pe zi catre Kangerlussuaq, cel mai mare aeroport al insulei, si din Islanda, de unde ai mai multe destinatii groenlandeze posibil de ajuns din Reykjavik.
Calatorie in Groenlanda, cea mai mare insula din lume
Desi cea mai mare insula din lume, populatia Groenlandei este undeva in jur de 56000 de oameni, unul din cele mai rarefiate tinuturi din lume. Cel mai mare oras este capitala Nuuk, care insa, in mod ironic, nu este cel mai mare aeroport al tarii.
Cea mai mare pista se gaseste undeva mai la nord de Nuuk, in Kangerlussuaq, si a fost construita de americani, care au avut o mare baza militara aici pana in 1992.
O incursiune in Groenlanda te va tine permanent in alerta, excursiile fiind adevarate expeditii, variind de la hike-uri prin salbaticie pustie, sau safari-uri cu masini de teren pentru a vedea fauna locala. la plimbari cu icebreak-uri pana la ghetari care se termina in fjorduri ori zboruri deasupra calotei glaciare. Iarna sunt organizate excursii cu sania trasa de catei ori cu snowmobilul, dar si descoperirea aurorei boreale.
Ce sa pui in bagaj pentru o calatorie in Groenlanda?
Hainele trebuie sa fie in concordanta cu zona arctica in care te afli, si este bine sa fie in straturi, temperaturile, pe timp de vara, putind urca, cand este soare, pana la peste 20 de grade, si scadea, brusc, la in jur de 0 grade. Iarna este bineinteles o cu totul alta situatie, temperaturile fiind constant sub 0 grade, chiar si pana la -30, acompaniate de vant puternic. Atunci este nevoie de haine speciale pentru a putea rezista intr-o astfel de clima. Si bineinteles, nu uita de incaltaminte pe masura: bocanci de iarna, sau, de ce nu, chiar apres-ski-uri or ghete de zapada.
Cum te deplasezi intre orasele din Groenlanda, si cum iti planifici o calatorie aici
Intre orase te poti deplasa cu barca ori avionul, strazi nu exista decat in interiorul asezarilor (si nu in toate), iar cea mai mare retea de drumuri se gaseste in Kangerlussuaq, in jurul celui mai mare aeroport. Cel mai lung drum din Groenlanda are aproximativ 50 de km, din care mai putin de jumatate este asfaltat partial, dar iti permite sa vizitezi cateva locuri senzationale in jurul lui .Kangerlussuaq, si sunt mostenire, ca si aeroportul de aici, lasate de americani, care au avut o puternica baza in mijlocul oceanului.
Zborurile interne sunt efectuate de catre Air Greenland, si trebuie rezervate din timp. Uneori e posibil sa ai si escale intermediare in zborul tau, in alte orasele aflate in drum. Nu de multe ori, din cauze de vreme neprietenoasa zborului, vei avea parte de intarzieri.
Posibilitatile de cazare nu sunt numeroase, insa ai de unde alege, de la hoteluri de 4 sau 3 stele, la guesthouses, hosteluri, camping-uri sau ferme de oi in sud. Iar daca planuiesti un traseu de hike de mai multe zile, un cort este absolut necesar, desi unele carari au, din loc in loc, amenajate mici adaposturi pentru innoptat.
Preturile sunt mari insa, deoarece absolut orice, in afara de cateva feluri de mancare (precum pestele) sunt importate, dar in ultima perioada groenlandezi au inceput sa isi diversifice bucataria, si au aparut diferite restaurante fusion, care experimenteaza cu bucataria locala, creind noi feluri interesante. De asemenea, feluri asiatice, de inspiratie thailandeza, sunt foarte raspandite in orasele mari.
Insa toate aceste neajunsuri, sau costuri mari, isi gasesc justificarea in natura superba care te va inconjura, in ghetarii maiestuiosi pe care ii vei admira si in fiordurile cu iceberguri plutind pe apa lina a marii pa care vei pluti in diferite barcute.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |