Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2018 - Hai hui prin vecinii Romaniei   >  Hai hui prin Bulgaria: Un weekend cu copiii in Veliko Tarnovo

In Veliko Tarnovo, Bulgaria, se ajunge probabil mult mai rapid decat de exemplu la Sinaia, cu tot cu trecerea vamei si traversarea podului peste Dunare. Si este una din cele mai frumoase destinatii turistice usor de ajuns din Bucuresi sau sudul Romaniei, un loc minunat de mers cu copiii sau fara. Noi am fost in mai mult de 5 weekenduri in aceasta zona, si de fiecare data cand avem zile libere fara nimic planificat, Veliko Tarnovo este prima si cea mai usor de realizat idee de evadare din Bucuresti.

Cu o geografie aparte, cu case cocotate pe dealuri si in jurul unui rau cu maluri stancoase, si o istorie tumultoasa (in trecut capitala Bulgariei), Veliko Tarnovo a profitat la maxim de toate avantajele sale, si si-a pus perfect in valoare turistic toate vestigiile istorice.

Cum nu suntem la prima vizita in Veliko, nu ne-am inceput sambata cu vizitarea simbolului orasului, cetatea Tsarevets, spre care se indreptau grupuri compacte de turisti, si pe care o vanau autocare pline, cum ar fi facut un turist la primul contact cu acest frumos loc. Tsarevets am luat-o mai demult la pas, intr-un februarie cu clima blanda, si am revazut-o de nenumarate ori, misterioasa pe ploaie, sau colorata la show-ul nocturn de lumini si muzica, organizat in weekenduri pe zidurile stravechi. De data aceasta doar am admirat-o din diferite puncte panoramice ale orasului (si Veliko nu duce lipsa de miradouro-uri, cum ar zice portughezii).

Urcus la Trapezitsa cu copiii, a doua cetate din Veliko Tarnovo

In schimb, noi ne-am inceput weekendul insorit de aprilie cu un popas la Trapezitsa, cealalta cetate a orasului. Pentru ca, nu e asa, ce rost are sa ai 2 dealuri alaturate, daca nu ai 2 cetati pe ele. Trapezitsa este o aditie recenta in circuitul turistic al orasului. Ruinele sale, evident, au fost mereu parte din panorama, dar recent au fost reconditionate si amenajate pentru a primi turistii, si sus la ea se poate ajunge fie cu un funicular, fie pe o ecopoteca.

Intre vechile ziduri este amenajat si un mic muzeu, donatie a Primei Doamne a Azerbaijan-ului, impresionata de frumusetea acestor locuri.

Frumoasele manastiri din jurul Veliko Tarnovo

De la Trapezitza, am purces la drum catre 2 manastiri, cocotate in stanci, dar fata in fata, privindu-se peste un drum ce uneste Veliko de satul turistic Arbanassi. Intai am ajuns la Patriachal Monastery of Holy Trinity, o manastire de maicute, cocheta, cu multe flori colorate, si usi si geamuri vopsite in bleu, un loc linistit si armonios, care te intampina cu o poarta incuiata, la care trebuie sa suni pentru a fi primit inauntru, intr-un tur ghidat de o maicuta:

Vizavi, peste drum (desi ca sa ajungi acolo e necesar un pic de decor) te asteapta la prima vedere o manastire in paragina: Transfiguration Monastery. Insa daca intri pe o poarta banala, ce nu prevede nimic spectaculos, te intampina cei mai frumosi pereti pictati de biserica, in cel mai frumos decor, cu stanci semete inconjurate de paduri verzi in fata:

Pranz cu copiii in Arbanassi, deasupra Veliko Tarnovo

Pranzul l-am luat intr-un decor 100% verde crud primavaratic, pe terasa hotelului Sevastokrator, cocotat in Arbanassi, satul turistic in care ne-am chiar si cazat (la o fortareata) acum cativa ani. E un loc perfect pentru luat masa cu copiii: privelisti frumoase, bucatarie buna si un loc mare de joaca pentru cei mici.

Spectacol de lumini pe zidurile cetatii

Seara am admirat spectacolul de lumini si muzica, proiectat pe zidurile cetatilor din Veliko, spectacol ce, povesteste, intr-o interpretare sonora si colorata, istoria Bulgariei:

Plimbare de dimineata cu copiii pe strada mestesugarilor din Veliko Tarnovo

A doua zi ne-am inceput dimineata cu o plimbare prin centrul vechi al orasului, pe strada mestesugarilor, Samovodska Charshia, impanzita de case ce adapostesc diferite ateliere. Am baut o cafea cu view la raul ce curge alene mai jos, intr-o cafenea cu un loc de joaca perfect pozitionat pentru noi.

Monumentul dinastiei Asen din Veliko Tarnovo

Apoi, pe strada principala, pe langa diferite balcoane, toate cu vedere perfecta in jur, am coborat inspre rau.

Tinta noastra principala a fost Monumentul Dinastiei Asen, o peninsula, pe langa care raul coteste, un loc numai bun de sedinta foto. Dar si de relaxare!

 
 

Un pic de joaca in parcul Sveti Gora

Doi pasi mai incolo, traversezi o sosea si incepi sa urci treptele ce duc sus pe un deal transformat in parc, parcul Sveti Gora. Nici aici nu lipsesc balcoanele panoramice, dar si un loc de joaca ce a picat perfect pentru copii.

Inainte de plecarea inapoi in Bucuresti, un pranz bulgaresc delicios cu copiii in Veliko Tarnovo

Ne-am intors la pranz in centrul vechi, si am mancat la un han istoric, Han Hadji Nikoli, de la 1858, o curte interioara superb restauranta, marginita de coloane supraetajate. Plini de mancare delicioasa bulgareasca, am pornit, pe un drum marginit de lanuri de rapita galbena, inapoi in Bucuresti.

Veliko, ne place tare mult de tine, si vom reveni!

Ce mai poti vizita in jurul lui Veliko Tarnovo cu copiii: Cascada Kaya Bunar / Buzludja, OZN-ul bulgaresc si trecatoarea Shipka / Canionul Rusenski Lom / Sofia / Crama Seven Generation Winnery / Arbanassi si manastirea Dryanovo / Muzeul satului Etar si Rezervatia istorica Bojensi

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare