Sus
  >  Destinatii   >  Explorind Jersey pe Canalul Manecii

Cateva insule vegheaza canalul dintre Franta si UK. Nu sunt UE, si nici UK, si nici Franta, ci tari independente. Francezii le-au dorit si le-au atacat constant de-a lungul istoriei, dar niciodata nu le-au tinut prea mult. Hitler le-a dorit si le-a cucerit cativa ani buni, insa mereu s-au reintors sub Coroana Britanica. Sunt cat se poate de british, dar cu toate numele de locuri in franceza. Gatesc fish&chips si foie gras, si au niste peisaje si locuri fabuloase. Prima pe care am ajuns: mica tara Jersey, cu 100 000 de locuitori si sute de turnuri de aparare si buncare construite de nemti. Inca de cand am fost asa placut impresionati de Isle of Man mi-am dorit sa vedem si insulele de pe canal, si iata ca in aceasta vara am reusit intr-un weekend prelungit sa ajungem pe Jersey, si pe vecina sa Guernsey.

Corbiere Lighthouse, prima noastra plimbare pe Jersey

Am aterizat pe dupa amiaza pe Jersey, din Luton Londra, si primul loc in care am iesit la o plimbare pe coasta insulei a fost Corbiere Lighthouse, un far la care la low tide se poate ajunge pe jos, dar pe care noi l-am admirat doar de la distanta, de pe malurile stancoase in care se loveau valuri furioase. Tot aici sunt si cateva terase, unde poti gusta un vin (frantuzesc) alaturi de o portie de fish & chips (ca la mama Anglia acasa) si desert inghetata produsa chiar aici, pe insula Jersey, o delicatesa cu care localnicii se mandresc tare.

Le Braye, lunga plaja de pe Jersey, loc de surf, alergat si festivaluri de muzica vara

Apusul l-am prins pe Le Braye, cea mai mare plaja de pe insula, o intindere lunga de nisip, loc de intalnire pentru surferi sau alergatori, dar si cu multe terase chiar pe faleza, unde vara se organizeaza tot felul de concerte si festivaluri. Asa ca iata, daca nu am fost la Untold sau Neversea, am prins festival de muzica in Jersey. Si a fost superb!

Pe traseele coastei de nord a insulei Jersey

Coasta de nord a Jersey e mai salbatica si abrupta, fara sate si orasele, dar cu trasee de-a lungul marii agitate. Si cu puffini: uriasi in numar de 2 tot anul, si mici si agitati si in pene si oase daca vii cam pana la jumatate de iulie. Ne-am plimbat in fiecare zi pe diferite carari, portiuni ale coastei de nord, pentru a admira natura salbatica si stancoasa de aici: oceanul versus perete de piatra.

Hogue Bie, a 10-a cea mai veche cladire din lume

A 10-a cea mai veche cladire din lume se afla pe insula Jersey! Ca sa ajungi in camera sapata acum mii de ani (4000-3500 IC) intr-un deal verde vei merge insa deabusilea, printr-un pasaj stramt si intunecos, aproximativ 8 metri. Insa, ca multe alte locuri antice din lume, Hogue Bie are o energie cu totul aparte, si este un loc impresionant. Deasupra camerei sapata in stanca, poti urca si pana la o biserica medievala, iar la intrarea in complex te asteapta si un mic muzeu, unde poti vedea comori antice descoperite de fermieri de-a lungul timpului pe insula Jersey, dar si un buncar amenajat ca memorial al durerii provocate de Cel de-al Doilea Razboi Mondial aici.

Devil’s Hole, un loc cu totul aparte pe coasta de nord a insulei Jersey

In 1851 statuia de lemn a unei barci, distruse de o furtuna in largul coastei insulei Jersey, a fost impinsa prin arcul stramt ce realizeaza comunicarea cu oceanul a acestui crater natural. Un localnic a sculptat coarne statuii, si de atunci locul se numeste Devil’s Hole. De-a lungul timpului, statuile cu diavolul la balaceala s-au tot innoit, dar si miscat in jurul craterului, iar acum diavolul, in ultima versiune a sa de bronz pentru a rezista mai bine climei din Jersey, te asteapta la inceput de traseu, in mijlocul unui lac foarte verde.

Castelul Mont Orgueil, o priveliste impresionanta

Datorita pozitiei sale strategice in Canalul Manecii, Jersey a fost o insula incercata de-a lungul istoriei, atat in vremuri medievale cat si recent, in Razboaiele Mondiale de secolul trecut. Iar acest lucru se traduce in fortificatii impresionante, construite de-a lungul intregii sale coaste. Dintre fortificatiile construite in vremuri medievale, poate cea mai impresionanta este Mont Orgueil, un castel imens, ce pazeste o plaja cu flux si reflux de dimensiuni mari, acum inconjurat si de un orasel cu case in culori vesele.

Iar cand iese soarele deasupra castelului, apele devin turcoaz pe coasta Jersey, si incepi sa intelegi de aceasta mica insula sub Coroana este supranumit Maldivele britanic.

Turnurile de aparare de pe plaje

Cum am zis si mai sus, Jersey este aparata de fortificatii impresionante, fie ele medievale, fie din vremurile cat au fost sub ocupatie nazista, si armata lui Hitler a construit, in timp rapid, buncare si turnuri peste tot pe insula. Una din cele mai frumoase plaje mici pazite de propriul sau turn de aparare este Archirondel Beach, nu departe de castelul Mont Orgueil (dar de fapt, orice pe Jersey nu este departe de nimic altceva).

Alta zona de coasta si plaja, aparata si ea de turnuri, placuta de oprit, este zona ce inconjoara digul St Catherine Breakwater, in arcurile caruia este amenajata si o cafenea mica si cocheta, cu sezlonguri in zilele insorite.

St Brelade este o alta plaja si mica asezare (dar in fapt in Jersey toate asezarile aproape sunt o asezare continua), strajuita de un castel accesibil pe jos doar cand apa se retrage. Faleza este plina de baruri, cafenele si restaurante, si fiind in apropierea aeroportului e un loc bun de popas inainte sau dupa zbor.

Alta bucatica de coasta, alta plaja spectaculoasa, unde, profitind de soare, localnicii iesisera la bronzat si inotat: St Ouen. Bineinteles, si aceasta pazita bine de un turn de aparare impozant si cateva buncare!

Castelul Grosnez, si campul mov de iarba neagra ce il inconjoara

Alt castel, de data aceasta ruina, ne astepta sa il vizitam, veghind un alt colt de coasta a insulei Jersey. De data aceasta doar ruina a mai ramas din fortareata Grosnez, dar ce ruina impozanta, fix deasupra valurilor. Iar in stanga si dreapta te poti plimba pe campurile din jur, pe langa malul oceanului, in iulie si august acoperite de o planta salbatica, numita popular si iarba neagra. In romana ii zice “iarba neagra”, dar ea e cat se poate de mov, si o constanta prin insulele britanice pe timp de vara. Iar peisajul acesta, cu ruine de castel, ocean si stanci ascutite, insule in zare si mult mov este absolut spectaculos!

La pas prin St Hellier, capitala Jersey

St Hellier e un oras mic, unit practic cu toate celelalte asezari de pe Jersey, atat de mica este insula, dar este cochet si cu o faleza frumoasa de-a lungul careia te poti plimba agale in mana cu o cafea buna. Unul din punctele de interes de pe faleza este imensa piscina naturala construita aici, in capitala, datorita faptului ca marea nu este printre cele mai prietenoase locuri cu inotatorii, si datorita valurilor, dar si a fluxului/refluxului de dimensiuni generoase. Se numeste Havre Des Pas si este o aparitie pe promenada din capitala: un cerc de beton imens, cu trepte pana la el, construit direct intre valuri.

Doar cateva ore pe zi poti ajunge la Elizabeth Castle pe jos, in plimbare pe fundul marii. In rest, un mic vehicol amfibiu te va duce si te va lua de la castelul ce de secole apara capitala Jersey. A fost ultimul obiectiv turistic pe care l-am vizitat, in plimbare pe jos (si ne-a amintit de castelele ce apar dintre valuri la low tide prin Normandia sau Bretania), inainte de a ne imbarca in zborul nostru spre Londra, inapoi spre casa.

Am spus ca Jersey are multe influente franceze (fiind in fapt chiar mai aproape de coasta Frantei decat de UK), si una din aceste influente se traduce intr-o varietate gastronomica extraordinara, si in restaurante cu adevarat deosebite si gourmet rasfirate pe insula. Unul dintre acestea este in capitala, gazduit intr-un conac elegant (in fapt si hotel): Longueville Manor, in mijlocul unei gradini somptuoase.

Unde ne-am cazat pe Jersey

Am ales, last minute cum de fapt a fost intreaga aceasta mica aventura in doua tari noi, Jersey si Guernsey, un hotel tare simpatic: Hotel Atlantic, inscris in reteaua SLH de hoteluri mici luxoase, pe un domeniu verde cu privelisti catre ocean.

>> Citeste si despre alte insule britanice: O zi in Guernsey si Plimbari pe Fascinanta Isle of Man

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare