Sus
  >  Calatorii cu copii   >  2 zile in Padurea Craiului cu copiii: pesteri si drumetii

In unul din weekendurile lungi de la inceputul lunii iunie am decis sa exploram mai departe de Bucuresti, tocmai judetul Bihor, in care fusesem prea putin pana acum. Si ca si tinta principala am ales zona de ecoturism Padurea Craiului, o zona de-a lungul raului Crisul Repede, extrem de frumoasa si ofertanta pentru amatorii de activitati in mijlocul naturii, dar si sit Natura 2000.

Cum am ajuns in zona Padurea Craiului?

Pentru noi, Padurea Craiului a fost parte dintr-un roadtrip mai amplu prin Romania, de la Bucuresti in Bihor si inapoi, cu trecere prin Crit, Cluj si imprejurimi, Sibiu si Valcea. Drumul direct din Bucuresti in zona Padurea Craiului dureaza peste 7h, si pentru noi, impreuna cu copiii, ar fi fost irealizabil.

Unde ne-am cazat in zona Padurea Craiului cu copiii?

Locul unde ne-am cazat a fost o atractie in sine. Pentru acest weekend lung am ales sa dormim noptile la Catunu lui Victor (fosta Sura Dacilor Grosi), unde cu pasiune au fost restaurate si introduse in circuitul turistic 3 case vechi, traditionale. Noi am stat la cea mai sus pozitionata (o gasiti pe airbnb ca Stunning house on the hill), si am avut o casuta superba, cu un perete complet de geam, cu vedere la o mica livada, si cu doua dormitoare sus, minunat decorate cu un amestec de obiecte vechi traditionale si piese noi de mobilier.

Iar punctul forte a fost jacuzzi-ul in ciubar, amenajat intre casute, in care, dupa zile lungi cu multe activitati si drumetii, copiii s-au jucat si s-au jucat pe saturate.

Cea mai mare retea de pesteri amenajate este in Padurea Craiului, Bihor

Relieful carstic al zonei din jurul Crisului Repede a facilitat formarea de numeroase pesteri superbe. In total, se pot vizita, amenajat, de catre turisti normali, 4 pesteri, una mai spectaculoasa ca cealalta, iar inca aproximativ 10 sunt deschise pentru speoturism.

Dintre cele 4 ce ne erau accesibile, am reusit in doua zile pline de aventura sa vizitam 3, diferite intre ele, si fiecare speciala in felul ei.

Pestera cu cristale din Mina Farcu, unica in Romania

Singura pestera cu cristale din Romania este in satul Rosia, si este cu adevarat o minune, stralucitoare, a naturii. A fost descoperit accidental de catre minerii de la Mina Farcu, si este de cativa ani doar in circuitul turistic.

Pestera Unguru Mare, aventura in familie

O pestera cu o intrare spectaculoasa si infricosatoare in acelasi timp, la care accesul se face pe un pod lung balansant? Ai reteta unei aventuri deosebite pentru intreaga familie. Iar cand vei afla, din povestile ghidului, despre oamenii care au trait aici inca din neolitic, sau cand un liliac iti va taia calea, totul va deveni si mai interesant.

Pestera Vadu Crisului, si reteaua labirintica de scari si poduri din ea

O alta aventura completa in familie in zona Padurea Craiului am avut in pestera Vadu Crisului. Drumul pana la intrarea in pestera este in sine: urmezi o poteca tematica prin defileul Crisului Repede, pe langa stanci inalte si prin padure.

Urmeaza parcurgerea pesterii, de-a lungul unui rau subteran (ce se transforma in cascada cand intalneste stancile defileului Crisului Repede), pe podete si multe scari metalice abrupte, un labirint care ti se pare ca nu se mai termina.

Daca vrei traseul sa fie bucla, tot ce trebuie sa faci este sa traversezi pe podul de langa pestera Crisul Repede, sa treci pe langa halta Pestera (la Vadu Crisului poti ajunge si cu trenul). De acolo traseul marcat te va duce de-a lungul sinei ferate si printr-un tunel de tren. Nu iti fa griji insa, trebuie doar un pic de atentie, conductorii de tren stiu ca exista oameni pe langa sina, incetinesc si isi semnalizeaza apropierea. Noi am prins doua trenuri pe drumul de intors.

Nenumarate trasee de drumetii, alergare montana si ciclism, marcate in Padurea Craiului

Noi am abordat un singur traseu, in afara de cel care te duce la pestera Vadu Crisului. Am parcurs impreuna cu copiii traseul Descopera Rosia, ce te poarta de la intrarea in Pestera cu cristale la punctul de belvedere Stanu Carnului si la Cheile Lazuri. Este un traseu usor, si cu privelisti spectaculoase, care a fost pe placul intregii familii. Dar in zona sunt o sumedenie de trasee pentru toate capacitatile fizice, de drumetie, alergare montana, via ferata, ciclism sau escalada, asa ca iti poti alege fix ceea ce iti doresti.

Hai la plaja!

Pentru ca da, in Suncuius, pe malul Crisului Repede, este amenajata o plaja cu vedere la stanci, ce multora le aminteste de plajele faimoase din Thailanda. In jurul ei sunt si doua restaurante cu terase, si pensiuni, deci poti avea o vacanta cu tot confortul.

Admira ceramica de Vadu Crisului

La Vadu Crisului ceramica traditionala se face din lut alb, unic in Romania. Noi nu am gasit de vanzare insa decat la pestera Vadu Crisului niste canite si farfurioare, in sat nu era nimic de genul acesta deschis. Dar in cautarile noastre prin sat, am facut o mica plimbarica, pe langa papusi gigantice din baloti de fan, un pod peste Crisu Repede si statuia olarului.

Ce mai poti face in zona Padurea Craiului?

Viziteaza o biserica traditionala de lemn

Nu doar in Maramures sunt traditionale bisericile de lemn, ci si in aceasta zona din Bihor, si noi am ales sa vizitam Schitul Poiana Florilor, aflat in Padurea Neagra, la care se ajunge pe un drum forestier sau pe jos pe trasee marcate, pornind din Alesd. Tot in complex, in administrarea Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, se afla si Castelul din Poiana Florilor, ridicat de contele maghiar Zichy Jeno în secolul 18.

Mergi la Huta Slavia, un complex turistic in mijlocul comunitatii slovace din satul Sinteu

La 30 de minute inspre Salaj, pornind de la DN1, ajungi la un restaurant si un complex turistic deosebit: Huta Slavia. Aici vei gasi preparate traditionale slovace, gatite de o comunitate slovaca ce cheama satul Sinteu casa inca din vremea stapanirii vremelnice habsburgice.

Intreaga zona este frumoasa, cu dealuri verzi si case rasfirate, si o poti admira pe cararile facute in jurul restaurantului. In partea de jos a complexului te asteapta un iaz, dar si o veche mora, reconditionata, si transformata in cafenea si muzeu.

Da o fuga pana in Oradea or Cluj

Padurea Craiului este aproape la jumatatea acestor doua orase frumoase din Romania, asa ca poti decide sa faci o vizita fie in Oradea, fie in Cluj.

In drum spre Bucuresti, dezmorteste-te la un hike pana la unul din cele mai spectaculoase panorame din Romania: Piatra lui Dan

Drumul de la Padurea Craiului inapoi inspre Bucuresti duce pe langa lacul Tarnita, unde am oprit sa ne dezmortim la o drumetie catre Piatra lui Dan, una din cele mai frumoase privelisti din Romania, cu luciul apei, inconjurat de brazi si dealuri, de sus.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare