Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Vulcanul Racos, o minune de loc in judetul Brasov

In unul din weekendurile de martie ne-am cazat pe langa Brasov, cu gandul sa mai exploram cetati si locatii in jur. Aveam in plan sa ajungem la Viscri, Saschiz si cetatea Fagaras, dar tot uitindu-ma eu pe harta zaresc in apropiere de Viscri satul Racos, despre care imi aduceam aminte ca ar avea ceva formatiuni geologice interesante. 10 minute de documentare online mai tarziu, il pun in fruntea oricarui obiectiv si direct la Racos si vulcanul sau ne ducem. Din Brasov faci sub o ora pana acolo, si zeii ploilor au tinut cu noi, deoarece din torentiala la iesire din oras pana acolo iesise un soare timid.

 

Vulcanul Racos, unul din locurile mele preferate din Romania

De ce Racos nu este punct de atractie major pe harta Romaniei este peste puterile mele de intelegere. Eram singurii turisti acolo, sub ochii celor cativa sateni consternati deja aparitie, cu misiunea de a vizita 4 obiective care s-au dovedit ultra-interesante si extrem de frumoase: Lacul de Smarald, Coloanele de Bazalt (si canionul in care sunt formate), Vulcanul stins si Castelul Sukosd Bethlen, din centrul satului.

Lacul de Smarald de sub vulcanul Racos

Intai am ajuns la Lacul de Smarald, ghidati si de un indicator rasarit la marginea unui drum de tara. Format intr-o veche cariera, lacul avea, desi afara era innorat, fix culoarea smaraldului, si impreuna cu peretii stancosi albiciosi ai carierei formau un peisaj deosebit si foarte interesant. Ne-am plimbat de-a lungul apei, si copiii s-au distrat aruncind pietricele.

Inspre coloanele de bazalt de la Racos

Reintorsi la semnul turistic (de altfel singurul din localitate), am purces in directia opusa, catre care cea de-a doua sageata indica prezenta Coloanelor de bazalt.

Un fenomen geologic interesant (pe care l-am mai intalnit si admirat in Insulele Feroe), coloanele de bazalt sunt pe unul din peretii canionului Racos, si pana la ele face o plimbarica de 10 minute printr-un peisaj stancos si arid.

Intr-un sfarsit la vulcanul Racos pe ploaie

Al treilea punct pe lista mea era Vulcanul Racos (responsabil pentru acest peisaj arid prin care ne plimbam de mai mult de 1h). Catre vulcan nu e nicio indicatie rutiera, si trebuie sa o iei mai mult la nimereala, ghidindu-te dupa punctul indicat de google maps, pe niste drumuri de tara noroioase si abrupte. Vazusem insa o poza cu un tugui roscat, pe care l-am zarit la un moment dat, si am ajuns unde trebuie, si anume deasupra calderei celui mai recent vulcan din Romania (cu activitatea incheiata acum 10 000 de ani insa).

Spusesem anul trecut despre zona Cazanele Dunarii ca ar fi cea mai frumoasa din Romania, si ma grabesc sa adaug si Vulcanul Stins de la Racos in top. De pe marginea craterului ai un peisaj absolut superb (imi amintea de craterul Vesuviului), cu o variatiune de culori, intre rosu si negru, degrade punctat de verdele brazilor crescuti in vulcan. Noi ne-am plimbat doar pe buza calderei vulcanui si am facut 100 de poze, dar apoi, cautind mai multe informatii despre asa zona minunata si deloc turistizata, am citit ca poti chiar sa te duci pana jos in crater, pe un soi de poteca pe care trebuie sa o dibuiesti pe marginea abrupta, asa ca musai vom reveni acolo pentru un traseu complet.

Un castel… vulcanic in mijlocul satului Racos

Ultimul nostru stop in Racos a fost inapoi in sat, in centru, pentru a admira Castelul Sukosd Bethlen, construit in intregime din piatra vulcanica.

Ploua deja torential, asa ca i-am dat ocol cu masina, am admirat turnuletele sale, nu am zarit o intrare inauntru, ci doar in parculetul de sub ziduri, asa ca am facut cateva poze si ne-am continuat excursia de explorare in Transilvania cu urmatoarele puncte de pe lista: Viscri si Saschiz.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare