Haideti sa va prezint azi o idee de un circuit prin Dobrogea si zona de litoral al Romaniei, organizat poate cel mai bine perioadele de offseason.
De ce este Dobrogea una dintre zonele mele preferate din Romania?
Dobrogea, situată în sud-estul României, este o regiune cu o diversitate impresionantă de peisaje și atracții turistice. Cu o istorie bogată, influențată de numeroase culturi, și o natură spectaculoasă, Dobrogea și litoralul românesc al Mării Negre reprezintă o destinație deosebită pentru turiști. Aceste zone oferă o gamă variată de activități, de la explorarea monumentelor istorice și a tradițiilor locale până la relaxarea pe plajele însorite. Acest potențial turistic face din Dobrogea și litoralul românesc o destinație ideală pentru familii cu copii, oferindu-le acestora oportunități de a se bucura de vacanțe educative și recreative.
Dobrogea este cunoscută pentru peisajele sale variate, care includ Munții Măcin, Delta Dunării și litoralul Mării Negre. Munții Măcin, cei mai vechi din România, oferă trasee de drumeții accesibile și peisaje pitorești, fiind o destinație ideală pentru familiile care iubesc natura și activitățile în aer liber. Aici, copiii pot învăța despre geologie și biodiversitate, explorând flora și fauna locale.
Delta Dunării, un ecosistem unic și patrimoniu UNESCO, este un alt punct de atracție major. Excursiile cu barca prin canalele deltei oferă oportunitatea de a observa numeroase specii de păsări și animale, precum și de a înțelege importanța conservării mediului. Pentru familii, această experiență poate fi atât educativă, cât și relaxantă, oferind copiilor o lecție practică despre natură și ecologie.
Litoralul românesc al Mării Negre se întinde pe o distanță de aproximativ 245 de kilometri și oferă plaje pentru toate gusturile. Stațiuni precum Mamaia, Eforie, Neptun și Vama Veche sunt renumite pentru facilitățile lor turistice și activitățile recreative. Copiii se pot bucura de parcuri de distracții, tobogane de apă și diverse activități sportive, în timp ce părinții se pot relaxa la soare sau pot participa la sporturi nautice. Plajele sunt, de asemenea, locul ideal pentru construcții de castele de nisip și jocuri în aer liber.
Pe lângă frumusețea naturală, Dobrogea este o regiune bogată în atracții culturale și istorice. Orașul Constanța, unul dintre cele mai vechi orașe din România, este un punct central de interes. Aici, familiile pot vizita Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, unde copiii pot descoperi artefacte din perioadele greacă, romană și medievală. De asemenea, Acvariul și Delfinariul din Constanța sunt atracții deosebit de populare pentru copii, oferind spectacole educative și interactive.
Cetatea Histria, situată pe malul Lacului Razim, este cea mai veche așezare urbană atestată pe teritoriul României. Vizitarea acestei cetăți oferă o lecție fascinantă de istorie antică, iar ruinele sale impresionează prin povestea pe care o spun despre viața în antichitate. De asemenea, cetatea Enisala, situată pe un deal stâncos, oferă o priveliște panoramică asupra Lacului Razim și a împrejurimilor sale, fiind un loc excelent pentru explorări și fotografii de familie.
Tradițiile și cultura locală pot fi descoperite în satele dobrogene, unde familiile pot participa la festivaluri și târguri locale. Aici, copiii pot învăța despre obiceiurile și meșteșugurile tradiționale, iar părinții pot degusta vinurile locale și preparatele culinare specifice regiunii.
Va recomand cu drag un circuit prin Dobrogea, un program in care puteti imbina distractii cu plimbari in natura si cu vizitele la tot felul de obiective turistice, de preferat primavara tarziu sau toamna, perioada in care litoralul românesc nu este aglomerat, si putind astfel oferi o experiență mai plăcută și liniștită o familie cu copii. Itinerariul include explorări naturale, activități educative și relaxare pe malul Mării Negre, făcându-l perfect pentru o escapadă de neuitat.
Drumetie in Muntii Macin, una din minunile naturale din Dobrogea
Pornim dimineata din Bucuresti, si ne oprim direct la Muntii Macin, unde iti recomand sa faci un traseu usor de 2 ore, tematic cu panouri explicative despre fauna si flora acestei zone geografice remarcabile a Romaniei, de exemplu traseul Povestile Macinului. Apoi poti vizita si Centrul de informare turistica al Parcului Muntii Macin, in imediata vecinatate a traseului.
Ne vom indrepta apoi inspre Braila, trecind peste noul pod construit peste Dunare, si te poti caza in periferia orasului, in zona Lacul Sarat, la noul complex Alma Health&Spa, un hotel mare, ce dispune de piscina, jacuzzi si bazin cu apa sarata, pe malul unui lac sarat, cu plaja amenajata cu topogane si sezlonguri. Dupa amiaza avem timp liber sa ne bucuram de facilitatile cazarii.
Braila & orasul antic Histria
Dupa un mic dejun copios pornim spre faleza din Dunare a Brailei, pe care ne vom plimba timp de doua ore. Braila este un oras tare placut plimbarilor. Faleza sa lunga este impanzita de sculpturi si locuri de joaca, unde vom opri pentru o portie de consumare a energiei copiilor, iar trecutul sau ca port important la Dunare se vede in casele frumoase pe care le intalnesti la tot pasul prin oras. Dintre ele, vom admira pe faleza Moara Violatos, de la 1898, care domina cu inaltimea ei malul Dunarii, si care este construita dupa planurile lui Anghel Saligny. Poposim si sa vedem de afara Vaporul Mircea, vaporul prezidential al cuplului Ceausescu, construit in 1986 dupa o vizita a acestora in Egipt, inspirati fiind de o plimbare pe Nil, si care acum sta ancorat pe faleza Brailei.
Dupa o portie de soare pe faleza si pe esplanada din jurul Fantanii kinetice din Braila, continuam plimbarea prin Gradina Publica, si remarcam ineditul Castel de apa din centrul parcului.
Va urma un drum de 2 ore aproximativ, pana la Orasul Antic Histria.
Pentru ca suntem infometati, intai vom opri langa ruinele orasului antic Histria, la Cherhana Histria, unde putem degusta feluri din peste locale, gatite in stil dobrogean. Unele mese sunt amplasate in foisoare, si restaurantul are si loc de joaca in aer liber, fiind perfect pentru un stop pentru un grup de familii cu copii.
Dupa un pranz delicios intram intai in Muzeul Histria, fix vizavi de cherhana, si apoi continuam explorarea prin ruinele antice de pe malul lacului Razelm. Histria este considerata a fi cea mai veche asezare urbana din Romania. Cetatea Histria a fost descoperita in anul 1914, iar sapaturile realizate apoi au dat la iveala numeroase ruine din diferite perioade de dezvoltare a asezarii, cele mai vechi datind de la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. Ne vom plimba printre zidurile antice, pe sub arcade de caramida si pe langa vechi coloane ramase doar pe jumatate sa sfideze timpul.
Seara va recomand cazarea in Constanta, unde gasiti o gama larga de hoteluri pentru toate bugetele, deschise chiar si in offseason.
Plimbare prin Constanta
Ziua 3 este dedicata vizitarii orasului, si a doua atractii iubite tare de copii.
Dar intai incepem cu o plimbare prin centrul vechi din Constanta. Orice plimbare incepe din Piata Ovidiu, locul preferat al copiilor pentru o portie buna de alergare.
La 3 minute de mers din Piata Ovidiu, te asteapta un obiectiv tare interesant, chiar daca destul de ignorat de marea majoritate a turistilor de la mare: Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si ca Moscheea Carol I, construita in 1910 de Regele Carol I.
O vizita te va conduce intai prin curtea moscheei, apoi in incaperea principala, in care se gaseste cel mai mare covor din Romania, si care este o placere colorata pentru ochi. Iar apoi, dintr-o laterala, vei incepe urcusul pe treptele abrupte ale minaretului inalt de 47 de metri, de unde poti admira portul Constantei si centrul vechi.
Ultimul obiectiv din plimbarea noastra a fost cladirea de sticla care adaposteste Edificiul roman cu mozaic, in laterala pietei Ovidiu, inspre mare, o cladire de sticla, care desi nerenovata, exercita o fascinatie aparte asupra vizitatorilor.
Continuam inspre Cazino-ul si Faleza din Constanta, si oprim la Acvariu, unde vom admira pestii timp de o ora. Pranzul este la liber, la unul dintre restaurantele din Port Turistic Constanta.
Dupa amiaza pasii ne conduc la Delfinariul din Constanta, unde putem lua bilete la un spectacol deosebit cu delfini, dar si unde putem vizita Micro-rezervatia Delta Dunarii.
Techirghiol si Eforie Nord
Azi ne indreptam spre sudul litoralului Romaniei si salba sa de statiuni.
Primul stop nu se lasa mult asteptat: vom face cunostinta cu magarul lui Techir, si legenda sa, pe malul lacului celebru pentru namolul sau cu proprietati miraculoase, Techirghiol. Dupa ce salutam statuia magarusului, ne vom plimba pe faleza recent renovata, si pe pontoanele de pe lac, unde in apropiere este si un loc de joaca pentru a consuma energia copiilor. In zare vom admira Turnul de Televiziune Techirghiol, o constructie de aproape 200 de metri, intr-una din cele mai turistice zone ale Romaniei.
In imediata vecinatate este statiunea Eforie Nord, care in primavara este libera de turisti. Va recomand sa mancati pranzul pe terasa Hotelului Pasha, o terasa cu privelisti panoramice asupra marii, si apoi vom cobora pe plaja, pentru o portie de joaca in nisip, plimbari si aerosoli de primavara.
De cazat, iti recomand sora mai mica, Eforie Sud, unde se gaseste unul din hotelurile mele preferate de pe malul marii, Mojo Resort, fostul hotel emblematic al litoralului romanesc, Magura, care recent a primit o noua viata fiind integral renovat. Camerele au tot confortul celor 4 stele ale hotelului. Pe dupa amiaza ne putem bucura de piscina incalzita a hotelului.
Cai si dinozauri in Neptun
Dupa micul dejun suntem pregatiti pentru programul zilei a cincea. Intai vom opri la Herghelia Mangalia. La 2 pasi de Neptun este infiintata in anul 1928 Herghelia Mangalia, cu scopul de a creste si populariza rasa de cai pur sange arab. Din 2002 este in administrarea Regiei Nationale a Padurilor, si poate fi vizitata. Te poti plimba printre grajduri si admira caii, si avem rezervata o plimbare cu caruta pe domeniul hergheliei.
Urmeaza o vizita tare asteptata cu siguranta de copii. Mergem la Jurasica Park in Neptun, dar inaintea zonei hoteliere si a falezei la plaja, la marginea unei paduri. Intrarea in parc se face printr-un dom transparent, care gazduieste si magazinul prin care este iesirea, unde sunt prezentati cativa scheleti de dinozauri, indelung studiati de toti copiii.
Ce este foarte placut la Jurasica Park este faptul ca dinozaurii sunt impartiti pe continente, astfel incat traseul te va purta intai prin Europa (si vei intalni si dinozauri ce au pasit acum milioane de ani pe teritoriul actual al Romaniei), Antarctica, America, Africa, Australia si Asia. Vei face cunostinta cu dinozauri mai mici sau giganti, si aproape toti sunt in miscare si scot sunete, spre deliciul copiilor. La fiecare dintre ei sunt placute explicative, cu o gramada de informatii, dar si placute despre continente si cum erau ele pe vremea dinozaurilor (aflam astfel ca Antarctica pe atunci era o padure tropicala imensa, populata din plin de dinozauri).
Pranzul il luam in Neptun, la restaurant Efendi, un restaurant cu bucatarie tatareasca, una din minoritatile din Dobrogea, si cu aceasta ocazie putem degusta niste preparate unice precum suberek, dar si alte feluri de mancare deosebite.
Dupa amiaza si apusul de soare ne vor prinde in Mangalia, cel mai sudic oras din Dobrogea, pe faleza, la o plimbare intre zona cu lebede si farul din Mangalia. Vom poposi intai la Muzeul marinei, unul din locurile interesante de vizitat in zona Saturn-Mangalia, indragit de copii din cauza exponatelor sale interesante cu barci si pescari, si apoi la principalul obiectiv turistic din oras, care este cu siguranta Moscheea Esmahan Sultan, cea mai veche moschee din Romania, construita in stil maur in jurul anului 1575, un exemplu clar al diversitatii culturale din Dobrogea. Moschea se poate vizita si este inconjurata de un cimitir vechi de peste 300 de ani. In curtea umbroasa se poate servi cafea turceasca.
Scurta plimbare in Eforie Sud si intoarcerea acasa
In ultima dimineata, ne trezim dimineata si dupa un mic dejun copios in stil bufet, ne plimbam pe faleza recent renovata din Eforie Sud, pe langa cazino-ul in stil art deco si lasam copiii sa se distreze la unul din locurile de joaca amenajate aici.
Eforie Sud este cea mai veche si cea mai verde statiune din Romania, si putem vedea parcuri cu vegetatie umbroasa si matura imediat langa hotelul nostru, Mojo Resort. Cine doreste poate cobora si pe plaja, este recent marita cu nisip fin, si, se spune, in Eforie Sud este cea mai turcoaz apa din Romania. Din Eforie Sud ajungi in Bucuresti in maxim 3 ore.
Ce parere ai despre acest itinerariu prin Dobrogea si litoralul romanesc? Ai fost in aceste zone in offseason? Cand preferi sa le vizitezi?