O saptamana pe salbatica Dominica, in Caraibe
Un zbor scurt din Trinidad&Tobago si agitata metropola Port of Spain ne-a adus in linistita, frumoasa si salbatica Dominica. O micuta tara insulara in mijloc de Caraibe (a nu se confunda cu Republica Dominicana!) isi uimeste turistii cu peisajele ei luxuriante si dramatice, cu vulcani activi, ape termale cat cuprinde, plaje pustii, iar pe noi ne-a cucerit de la primul peisaj zarit.
Plaje si drumetii salbatice, la propriu, in Cabrits National Park
Dominica este mica, insa drumurile sunt abrupte, stramte si pline de serpentine, astfel incat sa ajungi dintr-un capat in celalalt al insulei nu e foarte rapid. Asa ca, pentru a eficientiza explorarea acestei noi tari pentru intreaga familie, am luat 2 cazari diferite, in margini opuse.
Ne-am cazat seara, imediat dupa ce am ajuns si am inchiriat masina, la Intercontinental Cabrits, un hotel cu un domeniu superb, inconjurat de vegetatie si munti inverziti, si dimineata ne-am petrecut-o explorindu-i piscine si malul marii, cu vedere la Guadeloupe de vizavi. Dominica e atat de linistita si de fara turisti incat avem sentiment din acela pandemic in care pare ca ti-ai inchiriat doar pentru tine un hotel intreg si ca ai piscina cu totul doar pentru tine.
Dar cum noi o zi intreaga nu putem sta la piscina sau la plaja, la pranz am pornit, cu mic, cu mare, catre Parcul National Cabrits, o limba stancoasa de pamant in imediata vecinatate a hotelului, unde am inceput sa urcam pe un traseu bine definit, dar totusi strabatut de crabi si serpi (o prima luare la cunostinta a salbaticiei Dominicai), pana la un punct de belvedere, dar si ruinele unui castel, Fort Shirley.
Dupa amiaza ne-am indreptat pasii catre Toucari, un pic sat nu departe de hotelul nostru, cu o plaja superba care ne-a ademenit la balaceala!
Emerald Pool, una dintre cele mai populare atractii de pe Dominica
Emerald Pool este una din cele mai cunoscute atractii de pe Dominica, si in zilele cand mica insula caraibiana este luata cu asalt de catre un vas monstruos de mare de croaziere aici este plin de lume. Asa ca am ales cu grija ziua in care am venit la Emerald Pool, si bine am facut: am avut bazinul turcoaz al cascadei, si intreg traseul luxuriant pana la ea doar pentru noi. Ma rog, prin jungla de pe Dominica numai linistite nu sunt drumetiile, chiar daca nu mai sunt alti turisti in preajma. Ba intalnesti un sarpe, ba o iguana, cand un crab si cand un manicou, un possum marsupial haios, originar din aceste insule, nu te plictisesti pe carari.
Freshwater Lake, si cum de inca nu a numit nimeni Dominica drept Azorele Caraibilor oare?
Un drum intortocheat, cu o suta de serpentine, ne-a dus la inceputul traseului in jurul Freshwater Lake, un lac in fata caruia, cum am iesit din masina, am exclamat: oare suntem in Azore? Pentru ca, daca m-ai fi lasat aici adormita, as fi jurat ca suntem pe Sao Miguel sau Flores!
Traseul dureaza aproape 2 ore, cu toate pauzele de poze, dar esti in permanenta intre ferigi gigantice, admirind lacul din toate unghiurile sale de jur imprejur.
Trafalgar Falls, unul din cele mai faine peisaje de pe Dominica
Unul din cele mai faine peisaje de pe Dominica l-am gasit la aceste inedite cascade gemene: cascadele Mama si Papa curgind la vale furtunos printre stanci inverzite. Pana la baza lor ajungi usor din parcare, dupa cateva sute de metri prin padurea abundenta ce acopera mai toata insula.
Titou Gorge, inot prin canion stramt
Una din distractiile din aceste zile chill din Dominica: inotul printr-un canion stramt pana la o cascada puternica, ascunsa dupa stanci. Iti poti lua colac, dar familiile acvatice ca a noastra nu au vrut. Doar Ema a sta, ca o printesa ce e, plutind pe un colac prin acest canion spectaculos, iar noi am inotat pe langa ea, impingind-o cu randul. La capatul a 15 minute de inotat, o cascada spectaculoasa se arata in toata splendoarea dupa stanci.
Rouseau, micuta capitala de insula
Nu imi place sa nu vizitam capitala unei tari pe care o exploram pe indelete, asa cum am explorat timp de o saptamana pe mica Dominica. Iar Rouseau, chiar daca este mic, avea si un loc ce ne atragea ca un magnet. In 1974 uraganul David a distrus in proportie de 80% casele de pe insula Dominica. Ca si memorial al acestui moment devastator natural, locul unde un baobab imens a fost luat pe sus de vant si aruncat peste un autobuz a primit numele de David si Goliath, si poate fi vazut in Gradina Botanica a capitalei insulei, Rouseau. O iguana verde spune acum casa vechiului autobuz scolar.
Dupa un tur prin Gradina Botanica, o serie de trepte abrupte, Jacks Stairs, ne-au ademenit in sus, deasupra capitalei, pana la un punct de belvedere pana la care lesini urcind in caldura, abrupt si sustinut, cam 20 de minute. Dar sus intreg orasul ti se asterne la picioare, ai o pajiste verde buna de picnic si cateva monumente si tunuri scenice.
Scotts Head, un alt punct extrem de scenic al Dominicai
La Scotts Head drumul de coasta se termina, mai departe muntii Dominicai nu au permits soselei sa inconjoare insula. Dar ce loc frumos este Scotts Head, o peninsula abrupta, legata de insula printr-o fasie ingusta de nisip! In jur, un sat pescaresc cu barci colorate, pante vulcanice inalte, totul contribuie la un peisaj absolut extraordinar!
Boiling Lake si traseul dificil pana acolo
Boiling Lake este adanc ascuns de culmile vulcanice abrupte ale lui Soufriere, vulcanul activ al Dominicai, si pana acolo traseul este dificil, anevoios si greu. Si lung, mai ales lung. Daca mai pui la calcul si noroiul, sau aburii mirositori ai fumarolelor de pe drum, a faptului ca jumatate din timp urci sau cobori sau te cateri la propriu pe scari abrupte, obtii reteta unui traseu nu tocmai kids-friendly pe care insa copiii nostri l-au facut cu succes. Lacul in sine era inconjurat de ceata, iar un mare lac de noroi ne-a oprit la o mica distanta de el, dar peisajele de pe drum, cu coamele din jur si marea, dar si campul intreg de fumaroles au meritat tot chinul de ore bune de mers prin jungla namoloasa si abrupta.
Rosalie Bay Beach, poate cea mai frumoasa plaja de pe insula
A doua parte a saptamanii noastre pe Dominica am petrecut-o intr-un resort complet retras de lume, pe marginea plajei Rosalie Bay, cu siguranta cea mai frumoasa plaja a insulei, cu nisip negru, stralucitor in luminea soarelui, si inconjurata de verde intens. In sezon, aici vin testoase sa isi depuna ouale, iar resortul Rosale Bay este National Geographic Unique Lodges of the World.
default
Aici, unde vezi cel mai bine frumusetea abrupta a Dominicai, ne-am petrecut Craciunul, cu plimbari ample pe plaja care era doar pentru noi, si ne-am pozat cu caciulile noastre speciale de Craciun, care ne insotesc an de an in calatoriile de iarna, intrate in familia noastra tocmai in Sydney acum multi ani.
Si acum, daca am epuizat toate locurile frumoase de pe Dominica, plaje, trasee, cascade si privelisti, sa trecem la… ape termale! Pentru ca pe Dominica nu te balacesti doar in ocean, ci si in piscine termale. V-am zis ca daca nu stiam unde sunt as fi jurat ca sunt pe Sao Miguel, in Azore, si apele sale termale?
Bubble Beach Spa, cand apa marii are bule ca sampania
O plaja dominata de o biserica foarte colorata, in care vei gasi un izvor termal si o mica piscina naturala unde bule ca de sampanie ies din nisip. Un mic bar pe plaja iti ofera cocorum sau mojito, si ambianta e dintre cele mai placute, iar experienta unica.
Minunate piscine termale din Wotten Waven
Ascuns printre munti si vai, in jungla Dominicai, micul sat Wotten Waven are o adevarata comoara de ape termale, organizate in mici spa-uri de-a lungul unui rau cu cascade sulfuroase. Am testat la capatul mai multor zile de drumetii dintre ele, si putem recomanda Tia’s Spa pentru calm intre flori, Screw’s pentru muzica si atmosfera colorata, dar si pentru locatia speciala intr-un canion cu stanci ruginii, si Da’scape pentru liniste.
Cam acestea au fost aventurile noastre exceptionale prin Dominica, poate cea mai salbatica insula din Caraibe. A urmat apoi o insula la polul opus: cosmpolita Barbados cea plina de turisti si ape turcoaz.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |