Sus
  >  Destinatii   >  America de Nord   >  3 saptamani printre insulele Indiilor de Vest, prin Caraibe

Ne era dor de Caraibe, trebuie sa recunoastem! Nu mai fusesem de la incursiunea de o saptamana in Guadeloupe de anul trecut de 1 decembrie, si cum apoi Sarbatorile le-am petrecut doar in doi, tocmai hat o luna pana in Antarctica si inapoi, era nevoie ca de data aceasta Craciunul si Revelionul sa ne prinda in niste locatii fix pe placul copiilor, pentru a ne revansa! Asa ca nu am stat mult pe ganduri, si am luat decizia: vom merge din nou in insulele din Caraibe. 

Daca la incursiunile in zona mai de acum cativa ani, cand eram in plina pandemie, situatia regulilor si restrictiilor nu ne-a permis prea multa mobilitate intre insule, si am petrecut 10 zile de Craciun in Aruba (dar totusi am stat pe 3 hoteluri pentru a vedea cat mai mult din insula), sau doua saptamani de roadtrip de Paste in Republica Dominicana (NU la All Inclusive), de data aceasta, la granita intre 2023 si 2024, am putut sa ne organizam altfel, si am ales sa facem un hopping, cu avionul, intre cateva insule dintre Indiile de Vest din Caraibe.

Am ajuns astfel pe 6 insule, dar si tari distincte, dintre cele multe si micute tari din Caraibe, intr-un traseu de 3 saptamani si 6 zboruri cu 2 dintre companiile aeriene locale ce deservesc aceste micute aeroporturi insulare. 

Care ne-a fost traseul printre insulele din Caraibe?

Am aterizat via Amsterdam intai in Trinidad&Tobago, o tara cu renume nu tocmai perfect in ceea ce priveste securitatea, dar care, atat cat am putut sa o descoperim in cele 3 zile petrecute aici in total (urma sa revenim aici si la plecare), in capitala Port of Spain, ne-a facut o impresie placuta, cu mult peste asteptari.

Am trecut asadar in total prin 6 tari, iar in Trinidad si Tobago am ajuns de doua ori. Intre aceste 2 incursiuni in una din cele mai aglomerate tari din Caraibe am zburat spre Dominica (o saptamana), apoi Barbados (5 zile), St Lucia (5 zile), Saint Vincent and the Grenadines (doar 2 zile) si mai apoi in Grenada (3 zile).

Craciunul l-am petrecut pe linistita Dominica (a nu se incurca cu Republica Dominicana), iar Revelionul l-am sarbatorit cu fast, artificii, petrecere si muzica live pe mult mai cosmopolita si plina de turisti Barbados.

Inceput de vacanta in Caraibe cu intamplari cu bagaje ratacite

Dar sa o luam cu inceputul, pentru ca vacanta noastra caraibiana a inceput cu Furtuna Pia care a facut ravagii in traficul aerian al Europei nordice, si care a insemnat intarzieri si ramanerea bagajelor noastre pentru inca 2 zile in Olanda. Asa ca, in loc sa descoperim specificul Trinidad si al capitalei sale Port of Spaim, aceasta metropola de Caraibe in care paseam pentru prima data, ne-am inceput vacanta explorind un mall local, in cautare de costume de baie si cateva tricouri pentru ceea ce credeam noi ca vor fi maxim 2 zile fara bagaj.

Am avut totusi timp sa ne plimbam pe faleza Waterfront, din zona de zgarie nori a Port of Spain, si sa ne balacim o prima data la cald in aceasta vacanta, in piscina panoramica a hotelului nostru.

O noua zi de vacanta, un nou zbor, o noua insula din Caraibe – Dominica

La finalul celei de-a doua zi paraseam Trinidad. Nu am avut timp de data aceasta sa ajungem pe sora sa mai mica, parte a aceleiasi tari, Tobago, dar cu siguranta vom reveni. Dupa un zbor, cel mai lung dintre cele interne in Caraibe, de 1 ora si jumatate, aterizam in Dominica, una din cele mai linistite, dar si dintre cele mai frumoase insule din Indiile de Vest.

Dominica ne-a intampinat cu drumuri cu serpentine, mult verde, plaje superbe. Pentru ca urma sa stam o saptamana intreaga aici, am impartit cazarile intre 2 zone ale insulei, pentru a putea vedea cat mai mult, si ne-am impartit zilele intre plaje cu nisip negru, trasee printre zone si peisaje vulcanice si multa balaceala in ape termale.

Dupa Craciun, o noua tara pentru finalul de an 2023: Barbados si plajele sale turcoaz

De la plajele negre ale Dominicai, si peisajul vulcanic si soselele doar in serpentine, in nici jumatate de ora am aterizat la turcoazul Barbadosului si la nisipul sau alb. 

Zilele pe Barbados au fost o alternare placuta intre plaje impecabile, cladiri istorice atat in capitala Bridgetown, cat si domenii din centrul insulei, plimbat cu trenulete istorice si vizite in subteran in cateva dintre pesterile create in solul coralic al insulei. Ba am salutat si maimutele verzi ce numesc Barbados casa, si care sunt originare din Senegal, aduse acum hat sute de ani de colonisti. In Barbados am incheiat astfel un an 2023 plin de calatorii si aventuri, la cald, pe plaja, dupa ce il incepusem la frig, in croaziera in Antarctica.

Pe 1 ianuarie am pornit catre prima tara din 2024: St Lucia

Stiti vorba aceea? Cine zboara pe 1 ianuarie, va zbura tot anul? Am zis sa nu ratam momentul si pe la pranz, dupa o ultima balaceala, ne-am imbarcat spre o noua insula si deci o noua tara: St Lucia. In plus, St Lucia a fost a 100 tara UN (120 UN+) pe care am pasit noi adultii (si 76, respectiv 75, pentru copii)

Ca si pe Dominica, am ales sa ne impartim sederea in doua pentru a vedea cat mai mult si mai eficient din singura tara din lume numita dupa o femeie. Ne-au placut parcurile nationale, pitonii, plajele, balaceala in namol chiar in crater de vulcan (singurul vulcan drive in din lume, de altfel). A fost distractie pe cinste!

Nu au trecut multe zile din noul an, si am mai ajuns pe o tara – de data aceasta una cu un nume foarte lung: St Vincent and the Grenadines

Pe St Vincent nu am avut mult timp, din pacate, pentru ca a trebuit sa ne pliem dupa orarul de zboruri intre insule. Am stat doar 2 zile in total, si doar pe insula principala. Oricit ne-am dorit, nu a fost timp sa ajungem si pe multele si frumoasele sale Grenadine. Dar nu ne-a parut rau ca macar atat am putut sa o exploram! St Vincent este de o frumusete salbatica si vulcanica aparte, si este aproape complet fara de turisti. Jumatate de insula este acoperita de un imens stratovulcan, Soufriere, care a erupt puternic in 2021 creind mult haos si multa distrugere in mica natie insulara. Tot aici s-au filmat multe scene din Piratii din Caraibe, inclusiv un intreg platou de filmare este pastrat si poate fi vizitat, dar si te poti plimba prin cea mai veche Gradina Botanica din Emisfera Vestica, deschisa in 1765.

Ne-am luat la revedere de la St Vincent si 20 de minute mai incolo aterizam in Grenada

Spre deosebire de vecina sa si ale ei Grenadine, Grenada este turistica, cu mult mai multe facilitati pentru calatori. Am facut cunostinta cu maimutele locului, numite mona si originare de fel din Ghana, si am aflat de ce Grenada se intituleaza insula condimentelor: plantele aromatice intr-o varietate enorma cresc in solul vulcanic al insulei precum buruienile. Am facut si un tur foarte interesant la o plantatie si fabrica de ciocolata (mai facusem asa ceva si in Costa Rica – recomand daca aveti ocazia), dar si o excursie subacvatica la parcul de sculpturi de pe fundul marii din Grenada. Si, bineinteles, am stat mult, mult la plaja si inot.

Si a venit momentul ca excursia noastra in Caraibe sa se incheie unde a inceput: in Trinidad si Tobago

Am revenit asadar la final de unde am inceput aventura: in Trinidad si Tobago, unde am avut inca o zi si jumatate de plimbari inainte de a lua zborul ce urma sa ne duca inapoi acasa.

Daca in prima vizita in aceasta tara insulara din America de Sud (spre deosebire de celelalte tari din aceasta excursie, care sunt continental in America de Nord) am stat in zona de promenada pe malul marii, de data aceasta am mers mai inspre dealurile orasului capitala Port of Spain, una din cele mai mari metropole din Caraibe, si am vizitat partea sa inverzita si istorica, incepind cu gradinile botanice si zoologice, Savannah – un imens teren verde considerat si cea mai mare intersectie giratorie din lume, catedrala si bijuteriile arhitecturale ale orasului – o serie de conace istorice cu o arhitectura exceptionala.

Cam aceasta a fost aventura noastra din acest an prin Caraibe, timp de 3 saptamani si prin 6 tari. Cu siguranta re-editam peste cativa ani zigzagul de insule, cu alte insule si alte tari pe care de data aceasta nu am reusit sa ajungem!

Au fost 3 saptamani pline de noutati, pline de aventuri si pline de locuri frumoase, descoperite in tihna si pe indelete. Desi asa aproape una de alta incat iti ia uneori si doar 15 minute sa zbori intre 2 tari diferite, fiecare insula din Indiile de Vest, din Caraibe, are propria sa cultura, propriul sau specific national, si, mai ales, peisaje atat de diferite si de frumoase fiecare in parte. De revenit si cu alta ocazie in zona, cu siguranta, mai avem multe de explorat!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare