Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O saptamana pe Flores, cea mai vestica dintre Insulele Azore

Am revenit in sfarsit in Azore, un an mai tarziu decat am fi vrut (din cauza pandemiei). Era si timpul sa mai vizitam doua insule frumoase din acest arhipelag frumos. In octombrie, intr-o saptamana ce a combinat scoala si munca online cu plimbari, am poposit pe Flores, cea mai vestica dintre insulele Azore, si pe vecina sa micuta, Corvo.

Ne-am cazat intr-o casa mica, construita din roca vulcanica, o veche moara de apa in fapt, intre cascade, perete verde de caldera si ocean, si in fiecare dimineata ne trezeam crezind ca ploua. Dar nu, in fapt am avut o vreme exceptionala in acest octombrie pe Flores, iar sunetul cu care neincepeam ziua era fie de la valuri, fie de la cascada puternica din spatele casutei.

Am profitat de diferenta de 3 ore de fus orar fata de Romania. La 5 dimineata ne trezeam, iar la 10-11 eram deja cu scoala online terminata, munca facuta, temele predate, si gata de explorat.

Poço Ribeira do Ferreiro (Alagoinha), probabil cel mai frumos loc din Flores si toate Insulele Azore

Primul loc pe care l-am explorat a fost si cel mai frumos, posibil din tot arhipelagul. Poço Ribeira do Ferreiro este un lac intre copaci, la baza de caldera, in care cad spectaculos zeci de cascade, pe peretele verde de vulcan. Drumetia pana acolo este pe o poteca din roca neagra vulcanica, acoperita partial de muschi verde intens, printre copaci si vegetatie luxurianta, si pe langa mici paraiase. O placere drumul de maxim jumatate de ora la urcat.

Si cateva imagini cu acest loc absolut superb, vazute din drona.

Opreste la fiecare dintre cele 7 lagune de pe Flores, fiecare cate un mic crater

Cele 7 lagune de pe Flores, aflate toate pe platoul la inaltime din centrul insulei, sunt stopuri de neratat in orice itinerariu in acest loc de o frumusete dramatica. Lagunele sunt lacuri in mici cratere. 4 dintre ele sunt foarte aproape unul de altul, si poti opri la ele fie intr-o drumetie mai lunga, fie cu masina la punctele amenajate pentru belvedere. Noi am ajuns intai la Lagoa Negra si Lagoa Comprida, doua lacuri despartite doar de o margine de lava, ce creaza un peisaj foarte interesant, mai ales din prispa diferentei de culoare. Lagoa Negra, in ciuda numelui, este verde intens, iar Lagoa Comprida este foarte negru. Nu stiu sigur cine a numit lagunele in Flores si dupa ce criterii, pentru ca am continuat apoi catre Lagoa Seca, care cu siguranta nu era secata, si catre Lagoa Branca, care nu era in mod cert alba.

Putin mai departe, am oprit doar un pic la Lagoa da Lomba, pe care l-am prins acoperit aproape de ceata, iar celelalte doua lagune in caldere, Lagoa Rasa si Lagoa Funda sunt din nou despartite doar de un drum de masina, si fiind la altitudini diferite se creaza o perspectiva interesanta de la punctul de belvedere.

Admira cascadele gigantice de pe Flores

Flores nu duce lipsa de cascade, dimpotriva. Nu doar la Poço Ribeira do Ferreiro poti admira o sumedenie de cascade, ci si in alte locuri de pe insula. Poço do Bacalhau la cei 90 de metri ai sai este una din cele mai inalte cascade de pe Flores, si o adevarata aparitie. In imediata ei vecinatate, are si cateva prietene: inca 4 cascade mai subtirele se preling pe coama vulcanica, inspre mare. De pe traseul ce merge pe coasta, inspre Ponta Delgada, sunt locuri de unde poti admira cascadele deodata, in toata maretia lor naturala.

Cascata da Ribeira do Fundao este alta cascada impresionanta, usor accesibila, fiind chiar pe marginea soselei ce inconjoara insula. Vizavi de ea este amenajata o parcare, iar foarte aproape de cascada ajungi pe cateva podete de lemn.

Dar nu doar in interiorul insulei avem de admirat cascade, ci si de pe mare, in zona Ponta Delgada, poti vedea, din barca, o sumedenie de caderi de apa impresionante. Noi le-am admirat la sfarsitul calatoriei de o zi pe insula vecina, Corvo.

Fa turul insulei cu masina, si opreste la toate miradouros

Miradouro inseamna punct de belvedere, si portughezii iubesc sa amenajeze astfel de locuri. Iar in Flores chiar ai ce admira, la orice punct. Sunt peste 20 de miradouro oficiale pe insula, dar privelisti frumoase ai si din alte locuri neamenajate. Noi am profitat de somnul de pranz al copiilor si am colindat si pe drumuri secundare, pana la locuri in afara traseelor turistice obisnuite, si ne-am bucurat de toate peisajele pe care le ofera Flores.

Poate cel mai impresionant dintre toate Miradoarele din Flores este Miradouro Craveiro Lopez, de unde vezi dintr-o privire intreaga Faja Grande, dar si cascadele de la Poço Ribeira do Ferreiro.

Rocha dos Bordoes este o formatiune geologica foarte interesanta, coloane de bazalt pe varful unei coame vulcanice, si o poti admira in liniste de la un mirador special amenajat.

Urca pe cel mai inalt punct al insulei: Morro Alto

Pe cel mai inalt punct al insulei, la 900m altitudine, poti ajunge chiar si cu masina, pe un drum de pamant (cel mai bine nu pe ploaie insa). De altfel e bine sa iti alegi sa vii aici intr-o zi senina, pentru ca astel vei avea o priveliste superba asupra Reserva Florestal Natural do Morro Alto, adica platoul din mijlocul insulei, la inaltime, ce adaposteste lagunele despre care v-am povestit mai inainte.

O vizita la „fabrica de balene”: invatind despre trecutul de vanatori de balene ai locuitorilor din Azore

Una din principalele indeletniciri pana in anii 80 in insulele Azore era vanatoarea de balene. Pe Flores fusese construita, chiar langa capitala Santa Cruz, o fabrica de dimensiuni mari de procesat balene. Scoasa din uz dupa interzicerea vanatorii de balene, Fábrica da Baleia do Boqueirão este in zilele noastre un muzeu extrem de interesant, o privire catre viata dura de acum cateva decenii pe Flores.

Am stat in dubiu daca muzeul este unul potrivit pentru copii (mai vizitasem, fara ei, un muzeu despre vanatoarea de balene pe Pico), dar intr-un final am ales sa mergem, si a fost o experienta foarte educativa, pentru intreaga familie.

Excursie de o zi din Flores: vizita pe vecina Corvo

Cand iti calculezi cate zile sa stai pe Flores, ia in calcul una dedicata vecinei ei. Cea mai mica insula din arhipelagul Azore, Corvo, se afla la doar 45 de minute cu barca rapida distanta de Flores. Vei pleca din portul din Santa Cruz. Cum am ajuns, am luat un shuttle local pentru a ne urca pe marginea calderei ce practic formeaza intreaga insula, Caldeirão, unde ne-am plimbat inspre crater si pe margine lui timp de peste o ora.

Inainte de a pleca de la marginea craterului, am ridicat un pic si drona, infruntind vanturile Atlanticului, pentru a surprinde si de sus maretia acestui loc.

Apoi am pornit pe jos inapoi inspre oraselul in care traiesc cei 300-400 de locuitori ai insulei. De la punctul de belvedere al craterului pana in port sunt peste 6kilometri, cu privelisti frumoase in nuante de bleu si verde in toate directiile, o plimbare usoara, la vale, pe care o recomand cu drag.

Ajunsi in oras ne-am plimbat pe faleza sa, prin port, pe langa morile de vant ce isi au aici casa, si am luat un pranz rapid inainte de a ne imbarca inapoi catre Flores.

De data aceasta barca nu ne-a mai dus direct in Santa Cruz, ci ne-a invartit in jurul lui Flores, pentru a observa zecile de cascade ce cad in ocean, dar si formatiunile de lava care mai de care mai interesante.

Balaceste-te in apele racoritoare ale piscinelor naturale din Santa Cruz

De-a lungul coastei din Santa Cruz vei da peste mai multe piscine naturale, amenajate pentru o balaceala confortabila printre bucati de lava. Nu am ratat nici noi experienta, mai ales ca soare am prins din plin. Apa nu era foarte rece, si peisajul este absolut superb: in zare, din piscinele naturale din Santa Cruz poti admira pe Corvo in intregime.

Fa o drumetie pana la Aqua Quente, izvorul termal de pe Flores

Ca si Sao Miguel sau Graciosa, si Flores are un izvor termal, marturie a vulcanilor inca activi de pe ea. Dar spre deosebire de celelalte doua, cel de pe Flores are o termperatura instabila, si se afla intr-un loc greu accesibil, pe o coasta abrupta, la care ajungi doar printr-o drumetie de aproximativ un kilometru jumatate, destul de dificila in cea de-a doua jumatate a sa. Jumatatea feminina a familiei noastre a parcurs doar partea usoara a drumetiei, cu peisaje foarte frumoase insa, de inceput, dar baietii ne-au adus poze si din mica piscina a izvorului termal, care acum era destul de rece, fiind flux.

Ia la pas oraselele din Flores

In fiecare colt al insulei este cate un orasel, si noi le-am vizitat pe fiecare in parte.

Santa Cruz este capitala, si locul unde am aterizat venind din Sao Miguel. Faleza sa are amenajate miradouros sau piscine naturale, si e un loc tare dragut de plimbat, si tot aici este singurul magazin mai mare de pe Flores, Floratlantico. Cel mai mult ne-a placut locul de joaca de la Boavista, cu tiroliane si leagane, de unde vedeai marea si avioanele decolind si aterizind, fiind practic la 50 de metri de aeroport.

Ponta Delgada, pe coasta de nord a insulei, este un orasel micut, de doar 300 de locuitori, construit intr-o zona plata, dar la cativa zeci de metri deasupra marii, cu peisaje spectaculoase in jur. La cativa kilometri in afara orasului poti merge si pana la farul Albernaz, de unde ai o perspectiva faina asupra coastei de vest a insulei.

Lajes este urmatorul orasel in care am poposit pentru un pranz cu vedere la mare. Voi povesti mai jos despre restaurantul ales, iar dupa ce am terminat de mancat am vizitat micul muzeu dedicat balenelor (o sucursala a muzeului mare din Santa Cruz, despre care deja am povestit mai sus). Plimbarea am incheiat-o pe mica plaja de langa portul din Lajes.

La un alt pranz, dar si la o cina, am poposit in Fajãzinha, un sat cu case vechi, de piatra, cu alei tot pietruite, pe care ne-am plimbat agale pana am coborat, pe un drum in serpentine, pana la mare. Din Fajãzinha poti admira si o sumedenie de cascade.

Faja Grande este insa in opinia mea cel mai frumos orasel din Flores. Aici, intre cascade si valuri, ne-am si cazat toate cele 5 zile petrecute pe insula. Apusul in cel mai vestic pamant european aflat pe placa tectonica a Americii de nord, pentru ca asta este coasta de vest a lui Flores, este superb aici. Te poti plimba pe faleza lunga, unde sunt amenajate si cateva locuri de intrat in apa, pret de cativa kilometri, pentru a il savura pe deplin.

Poti porni apoi si in sus, inspre biserica ce pare ca domina satul din pozitia ei sub cascade, si apoi porni, macar putin, pe drumetia de 20 de kilometri pana in Ponta Delgada (atentie, drumetia este clasata ca si dificila), dar macar cateva sute de metri poti face, pentru a admira faja de sus, dar si cele cateva cascade ascunse de aici.

Unde ne-am cazat pe insula Flores?

Dupa cum am spus deja, ne-am cazat in Faja Grande, la posibil casuta in cea mai scenica locatie in care am stat vreodata. O casa mica, din roca vulcanica, o veche moara in fapt, amplasata fix sub cascada Poço do Bacalhau, si cu vedere panoramica catre toata faja si catre valuri. Se numeste Moinho do Cascata, si o puteti rezerva si pe booking sau airbnb, sau direct de pe site-ul propriu: http://casasdacascata.com.

Casa are un dormitor jos, langa un living in care poti admira chiar vechea piatra de moara, si sus inca 3 paturi, intr-un soi de pod ingenios construit. Curtea e mare, ai drept vecine o gramada de vaci, dar si o terasa cu masa buna de baut cafeaua dimineata in timp ce admiri valurile, si un gratar dotat cu de toate.

Cateva recomandari de restaurante in toate colturile insulei Flores

Ne asteptam ca si pe Flores, ca de exemplu pe Graciosa, sa fie doar doua-trei restaurante, deschise prin rotatie de-a lungul unei saptamani. Dar de la prima experienta gastronomica pe aceasta insula cu peisaje dramatice, ne-am schimbat parerea: Flores are o oferta de restaurante extraordinar de variate. Fiecare orasel al insulei are cateva restaurante, si ce am ales noi sa testam, nu au fost doua la fel, cu acelasi tip de meniu.

Cel mai neobisnuit restaurant de pe insula este Maresia, chiar pe malul apei in Faja Grande, la 2 minute de casuta noastra de sub cascada. Decorul este complet atipic (poti alege chiar sa mananci intr-un pat deasupra apei), muzica interesanta si in ritm cu valurile, iar felul de mancare este unic per seara, dar delicios. O experienta culinara de incercat in Flores.

Alaturi, tot in Faja Grande, poti incerca Papadiamandis, numit asa dupa o nava esuata acum cateva zeci de ani aici. Restaurantul este azorean/portughez, cu mult peste, dar preferatul nostru a fost burgerul „de insula”, cu carne si branza din Azore, imbracate in bolo levedo, painea traditionala azoreana. Nici privelistea din fata restaurantului nu e deloc de lepadat.

Daca vrei aici doar un bar fara pretentii, sa bei o bere si o Kima de maracuja, pe faleza un pic mai departe este Barraca Q’abana, un loc minunat de admirat apusul, langa piscinele naturale din Faja Grande.

Nu foarte departe, in Fajãzinha, un intreg catun de casute de piatra a fost transformat pentru a primi turisti, si in centrul lui se afla un restaurant cu terasa mare, si un meniu foarte bogat: Aldeia da Cuada.

In satul locuit recomand Por-do-Sol, un restaurant cu bucatarie traditionala suta la suta, cu feluri gatite ca la carte. Poti manca aici chiar si cozido sau coaste de porc, delicioase. La doi pasi de el este si Queijaria „Pico Redondo”, unde poti degusta branzeturi facute pe insula, acompaniate de gemuri din fructe locale.

In Lajes am ales sa mancam pranzul la Bar O’Trancador, o terasa draguta, cu vedere panoramica catre port si Praia da Calheta, cu un alt concept de meniu. In fiecare zi au o variatiune de tapas, din care poti alege 5 pentru o portie. Am ales intre tapas precum pui condimentat, mancarica de dovleac sau caracatita cu cartof dulce, si a fost delicios. O alta recomandare in aceasta parte a insulei este O Forno Transmontano, unde cand suni sa rezervi masa te intreaba ce ai vrea sa mananci, si primesti un fel gatit personalizat, dar la care din pacate nu am mai reusit sa ajungem pentru a il testa.

In capitala Santa Cruz, inainte de a ne imbarca inapoi catre Sao Miguel, am mancat la restaurantul hotelului Inatel (o alta optiune faina de cazare pe Flores), care are o panorama foarte frumoasa cu marea si coasta vulcanica din aceasta parte a insulei, unde am primit cel mai bun fel de Secretos de porco, posibil din toata Portugalia.

Cum ajungi pe Flores, si cum te deplasezi pe insula?

SATA, Azores Airlines, are zboruri directe catre Flores din mai multe alte insule ale arhipelagului, printre care vecina Corvo, Terceira, Faial si, cea mai mare, Sao Miguel. Noi am venit dupa cateva zile in Sao Miguel, iar zborul direct a durat un pic mai putin de o ora.

Vara doar o alta optiune este ferribotul. Vei ajunge in Lajes, si poti pleca pe mare inspre Flores din Horta, capitala Faial. Tot pe mare si tot vara exista feribot ce uneste Corvo de Flores, deci poti sa iti organizezi si asa plimbarile (in Corvo poti zbura direct din Faial).

Pe insula insa cea mai comoda modalitate de a explora este inchiriind masina. Agentii locale organizeaza si tot felul de tururi, dar nu iti vei putea organiza plimbarile dupa cheful tau asa, dar pentru cei fara carnet exista si aceasta optiune. Transportul in comun nu este neaparat o optiune viabila, autobuze mici si bleu leaga strict doar orasele insulei.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare