Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Insula Korcula, si 3 zile cu copiii de plaja si plimbari

Daca anul trecut am vizitat 3 insule din Croatia (Krk, Brac si Vis), nu se putea anul acesta sa ne plimbam pe tarmurile Adriaticii fara a ajunge macar pe o insula. Si am ales de data aceasta Korcula, pentru ca se lega bine cu incursiunea noastra de 2 zile in Bosnia. Si va povestesc cum a fost!

In primul rand: Cum ajungi pe insula Korcula?

Daca esti cu masina in roadtrip, cum am fost noi, vei alege feribotul. Din fericire, Korcula este bine legata de continent, cu feriboturi in cele doua principale orase ale sale catre zone populare din Croatia continentala, dar si catre alte insule. Poti ajunge in Vela Luka din Split, Hvar sau Brac, iar in Korcula (orasul capitala) din Orebic (ruta aleasa de noi si la dus si la intors) sau Dubrovnik, aproape toate rutele fiind deservite si de ferry ce poate lua si masini, dar si de catamarane doar pentru oameni.

Ce am facut 3 zile cu copiii pe Korcula?

Destul de evident, am stat la plaja

Ne-am cazat la un hotel pe plaja care avea rapid sa devina plaja noastra preferata din intreaga Croatie. Cu ape calme, cu vedere la peninsula Peljesac de vizavi si muntii sai masivi, inconjurata de casute cochete, plaja din golful Zrnovo, a hotelului nostru Tara’s Lodge, ne-a cucerit de la prima vedere. Este o plaja cu pietricele mici, dar nu incomode sau deranjate, si cu intrare lina in apa.

Tot la plaja am stat si nu foarte departe, de cealalalta parte a aceluiasi golf, la beach club-ul La’Banya, o plaja similara dar mai aglomerata, insa la fel de frumoasa.

Am vizitat orasul lui Marco Polo, Korcula Old Town

Pe o peninsula iesind in mare este pitorescul oras vechi Korcula, cu stradutele sale in trepte si impunatoarea clopotnita, vizibila de departe, inca de cand vii cu feribotul. Noi am parcat undeva departe, pe faleza sa, si am luat-o la pas, intai de-a lungul marii, si apoi intrind pe una din portile sale, pe stradute. Din loc in loc era amintit poate cel mai celebru locuitor al Korculei, Marco Polo, care se presupune ca s-a nascut chiar aici, intre zidurile vechiului oras.

Chiar la intrare in Korcula Old Town poti vizita Muzeul Marco Polo, care te va plimba, prin scenete, prin fascinanta calatorie de 24 de ani prin lume a acestuia. Nu departe, pe o straduta inspre mare, poti chiar vizita presupusa casa in care s-a nascut marele calator, dar si sa vezi, pe un zid, expusa harta calatoriilor sale.

Korcula Old Town este o experienta minunata, cu turnurile sale ce adapostesc barulete cochete, cu zidurile pe care poti gasi restaurante delicioase, cu muzica live (am prins un concert in fata bisericii – ceva des intalnit se pare prin oraselele medievale din Croatia, pentru ca anul trecut am asistat la un concert de jazz in Bale, Istria).

Am mai testat o stea Michelin din cele 7 ale Croatiei

Unul din restaurantele de pe vechile zidurile ale Korculei, LD Restaurant, are una din prestigioasele stele Michelin, din 7 in total cate se gasesc in Croatia (am mai testat, anul trecut, si alte doua restaurante decorate cu stele, si am povestit despre ele aici). LD Restaurant este o experienta mai casual decat poate te astepti de la un restaurant decorat de Michelin in ghidul sau, dar cu preparate impecabile, o lista buna si lunga de vinuri croate, si peisaje exceptionale cu Marea Adriatica.

Ne-am plimbat pe faleza din Lumbarda

Dupa ce am luat un pranz pescaresc pe marginea uneia dintre plajele cu nisip din Lumbarda (o raritate prin Croatia), am continuat sa ne plimbam de-a lungul marii si a plajelor micute, cand nisipoase, cand pietroase. Din loc in loc se vedeau si arici de mare printre pietre, deci o pereche de papuci de apa e mereu o idee buna in Croatia.

Am oprit la un barulet mic, pe marginea apei

Ne-a facut cu ochiul pe cand eram in masina, si intr-o dupa amiaza am oprit!

Am mancat intr-o livada de maslini, la o ferma agroturistica, sus, pe dealurile din Korcula

Agroturizam Grubinjac se numeste restaurantul (si am povestit despre el, de asemenea, in articolul meu despre Croatia gastronomica), e deschis doar seara si trebuie musai rezervare. Insa este o experienta minunata, la apus, cu privelisti superbe cu golfuletele Korculei de sus, maslini si vita de vie, iar mancarea este cu ingrediente direct din ferma proprietarilor.

Unde ne-am cazat cu copiii pe insula Korcula?

Am dorit o cazare pe plaja, cu peisaje superbe, cu apartament confortabil, si cu piscina, si fix acest lucru l-am primit de la Tara’s Lodge, unde am ales sa poposim pentru 3 zile. Este un mic hotel, cu doar cateva camere si apartamente, minimalist decorate, cu o piscina micuta dar perfecta, si cea mai frumoasa plaja pe care am intalnit-o prin Croatia.

>> Rezerva Tara’s Lodge | Vezi alte oferte de cazare pe insula Korcula

Am lasat pentru alta data o alta sumedenie de locuri si lucruri pe Korcula cu copiii

Korcula e o insula lunga si ingusta, si nu am reusit sa ajungem peste tot unde ne doream in doar 3 zile. Celalalt oras al insulei, Vela Luka, ne asteapta asadar data viitoare sa il vedem! Alaturi de el, o lunga lista de golfuri si plaje au ramas ne explorate de noi, dar cum cu siguranta vom reveni prin Croatia, este timp!

Ce poti face pe drumul spre Korcula?

Daca, asa ca noi, alegi sa ajungi pe Korcula via feribot de pe peninsula Peljesac, ai aici o sumedenie de locuri in care poti opri. Daca insa veniti pe Korcula via Split sau Dubrovnik, cu siguranta trebuie sa le vizitati si pe acestea. Sunt doua din cele mai faimoase locuri din Croatia. Dar sa revenim la peninsula Peljesac si oraselele pe care noi le-am descoperit, tranzitind-o, pe ea.

Mali Ston, si marele zid… croat

Pe dealul de deasupra Mali Ston, un zid impunator de aparare a fost construit, ce leaga Mali Ston de Ston. Te poti plimba pe fortificatii, dar si prin micul orasel vechi de la baza lor (ceea ce noi am facut).

Orebic, un stop inainte de traversarea spre Korcula cu feribotul

Orebic este un alt orasel dragut al Croatiei, cu plaje si case cochete, cu o manastire in varf de deal, si inconjurat de munti impunatori. Noi am poposit doar cat sa asteptam feribotul in el, dar daca aveam mai mult timp nu am fi zis nu unei plimbari mai lungi pe faleza, se poate admira astfel, de peste apa, Korcula Old Town.

Trpanj, ultima oprire pe peninsula Peljesac

Din Trpanj ne-am imbarcat, la plecare, pe cel de-al doilea feribot, ce ne-a lasat in Ploce. Dar inainte de a ne putea urca, cu masina, pe el, a trebuit sa petrecem aici cateva ore, si nu ne-a parut rau. Trpanj, cu case inghesuite la baza unui munte abrupt si impadurit, e un stop tare placut. Intai am mancat pe faleza (o descoperire culinara aici este Tuna Bar, un beach bar mai altfel), si apoi ne-am plimbat pe plaja, si pe faleza, pana la statuia Fecioarei Maria, ce pazeste orasul de pe cateva stanci ascutite, legate printr-o faleza de beton de plaja.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare