2 zile in Bosnia&Herzegovina: Krawice, Mostar si alte locuri frumoase in jur
Nu suntem la prima excursie in Bosnia, dar data trecuta, acum multi ani, ne-am focusat pe o aventura de rafting de cateva zile, si pentru explorat capitala, Sarajevo. De data aceasta insa, intr-un roadtrip de 10 zile prin Dalmatia, am facut o incursiune in partea dinspre Adriatica, trecind pe la cascadele Krawice, Mostar si podul sau faimos, si sfarsind un pic prin Neum, singura statiune la mare din Bosnia si Herzegovina.
Cum treci in Bosnia si Herzegovina din Croatia
Sunt multe puncte de trecere, insa atentie, nu toate sunt pentru masini, iar acum pe pandemie erau si cateva inchise (si google maps nu stia aceste lucruri). Din Split/Trogir/Zadar pana la Cascadele Krawice sau pana la Mostar faci undeva intre 2 si 3 ore, iar din Dubrovnik, sau de exemplu insula Korcula, 3-4 ore, cu tot cu trecerea granitei.
In granita la dus, la punctul de trecere Crveni Grm, am gasit absolut liber, si vamesul s-a uitat doar fugitiv pe pasapoarte si, pandemie fiind, certificatele de vaccinare. La intors, am reintrat in Croatia pe coridorul Neum, substantial mai aglomerat, dat fiind ca acesta este drumul catre Dubrovnik, perla Adriaticii.
Acum, pe timp de pandemie, am avut nevoie de certificatul de vaccinare pentru a trece din Bosnia in Croatia, si invers.
O zi de balaceala la Cascadele Krawice
Ca si la surorile lor mai mari, de la Krka din Croatia, la Krawice nu mergi doar ca sa admiri caderile de apa si lacul turcoaz, ci ca sa te si balacesti, daca vremea ti-o permite. Si noua ne permitea vremea din plin, dat fiind ca am ajuns fix in mijlocul unui val de caldura, si termometrul arata 39-40 de grade.
Dar intre cascade este racoare si bine, apa rece fix cat sa fie placuta, si am testat si una din terasele de pe margine, pentru un pranz consistent.
Laguna formata de apele cascadei este pe alocuri adanca, dar in multe zone mica si potrivita pentru copii. In apa am zarit tot felul de pestisori, dar si cativa serpi de apa, spre marea noastra surprindere.
Mostar si al sau pod vechi (reconstruit), posibil ce mai cunoscut si mai vizitat loc din Bosnia&Herzegovina
Si am ajuns la final de zi la Mostar. Ne-am cazat chiar langa celebrul pod, Stari Most (Vechiul Pod), si am pornit la plimbare. De la hotel am admirat intai fratele mai mic, Crooked Bridge (Kriva Cuprija), si apoi, prin coloratul Bazar, am ajuns la The Old Bridge of Mostar.
Podul Stari Most este impresionant din orice loc l-ai admira: de pe el, de la Moschea vizitabila, de la unul din multele restaurante ce se gasesc pe ambele maluri ale raului, de jos, de pe mica plaja amenajata la picioarele sale. Inscris in UNESCO, a fost distrus in luptele din 1993, si refacut ulterior in urma unui efort international de finantare.
Si noi fix asta am facut: am explorat fiecare colt al orasului vechi, aproape mereu in contact vizual cu podul.
Tu ai sari de pe Stari Most?
Un moment care nu trebuie ratat cand esti in vizita prin Mostar este saritura tinerilor bosnieci de pe pod, direct in apele reci ale raului Neretva, al carui canion este unit de Stari Most. Inainte de a sari de la 24 metri, cel mai inalt punct al podului, vor face un pic de spectacol, pentru a strange bani de la curiosii vizitatori, care le vor fotografia saltul din toate unghiurile posibile
Mostar de deasupra, de la Fortica
500m deasupra orasului vechi, pe culmea Fortica, te asteapta cateva senzatii tari, dar si peisaje de sus cu Mostar si valea sa. In primul rand, poti lua de aici un zbor cu tiroliana, pana pe muntele de vizavi, dar si sa faci o plimbare prin aer, pe noua pasarela Sky Walk instalata aici, cu privelisti absolut minunate.
Ce mai poti vizita prin apropiere de Mostar si Cascadele Krawice, prin Bosnia si Herzegovina
Am pornit, la 41 de grade, si pe langa mici incendii de vegetatie, sa mai exploram din zona din jurul Mostar si al celebrului sau pod. Opririle au fost scurte, dar interesante, si principalul scop a fost sa gasim racoare (si locuri interesante). Sa vedem ce am descoperit!
Stecci de la Radimlja
Daca te uiti la lista de monumente incluse in UNESCO din Bosnia si Herzegovina, nu are cum sa nu iti sara in ochi cel de-al treilea din cele din domeniul cultural: Stećci Medieval Tombstone Graveyards. Acesta cuprinde o lista de 28 de situri funerare medievale, placi sculptate si sarcofage, datind din secolele 12-16, din Bosnia, Croatia, Serbia si Muntenegru. Insa 22 de locuri dintre acestea se gasesc in Bosnia si Herzogovina, asa ca ni s-a parut important sa vedem macar unul dintre ele, si intamplarea face ca Radimlja este la aproximativ 40 de minute de Mostar situata, asa ca aceasta a fost prima noastra oprire.
Vechile pietre funerare, in total 133, intre dealuri, ascund o bogatie de decoratii, geometrice sau inspirate din natura, dar si cateva figuri umane distincte. A fost distractiv pentru copii sa descopere fiecare desen in parte, si probabil, daca nu ar fi fost caldura infioratoare, am fi petrecut mai mult timp printre aceste pietre.
Pauza de racoare si dulciuri intre cascadele Provalije din Stolac
Era nevoie de un pic de racoare, dar din fericire, 15 minute mai departe, dupa ce drumul trece pe langa o cetate, cascadele Provalije din Stolac te asteapta cu cateva terase racoroase, pentru un stop bun pe canicula. Cascada Provalije nu este cu debit foarte mare vara, dar este un loc racoros, iar copiii s-au distrat vazind pestii din bazinele vechii mori de aici.
Cetatea si satul Pocitelj, un stop prea scurt din cauza caniculei
Cu siguranta Pocitelj, sat istoric si adevarat muzeu in aer liber, merita un stop mai indelungat decat ne-a lasat pe noi arsita de ora 13 sa facem. Am fi luat-o pe strazile pietruite, printre vechile case, pana la turnul inalt ce domina peisajul.
Un loc tare frumos si racoros aproape de Mostar: Blagaj si Casa Dervisilor
Un loc tare frumos este la doar 20 de minute de Mostar, si a fost ultimul nostru stop al zilei. Blagaj, poate cel mai mare izvor subteran din Europa si frumoasa Casa a Dervisilor. De-a lungul raului izvorat din adancul pamantului sunt insiruite restaurante traditionale. Intai am hranit evident copiii, chiar deasupra apei si cu un peisaj tare frumos, iar apoi am pornit cu barca prin pestera ce adaposteste izvorul de apa, sa admiram puii pasarilor ce isi au cuibul aici inauntru, la racoare. Poate primul moment cu adevarat racoros al zilei, in pestera, in barca, fiind undeva sub 20 de grade.
Ultimul stop la Blagaj l-am facut vizavi de pontonul de unde se ia barca, pentru a vizita Casa Dervisilor, o casa pe jumatate inghesuita in stanca.
Unde ne-am cazat in Mostar pentru cele 2 zile prin Bosnia&Herzegovina
Ne-am cazat in Mostar, si sincer nu exista loc mai bun pentru a petrece apusurile decat aici. Dupa ce zarva vizitatorilor de zi se termina, locul devine linistit si il poti explora pe indelete. Noi ne-am ales o locatie chiar in orasul vechi, in fata Crooked Bridge si la doi pasi de bazar, restaurante si Stari Most: Hotel Kriva Cuprija. Ne-a placut terasa restaurantului, cu vedere la micutul pod, dar si detaliile din curtile hotelului, cat si privelistea din fata camerei.
>> Cauta alte oferte de cazare in Mostar
Cam acestea au fost aventurile noastre de 2 zile prin Bosnia&Herzegovina. A doua zi ne-am reintors in Croatia, ne astepta insula Korcula.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |