Cu copiii la Casuta de Hobbit din Valcea si Parcul National Cozia
Cu un weekend inainte am fost la casutele de chirpici, haioase, de la Cob Village, din Buzau, si le-am promis copiilor la plecare, ca sa nu fie tristi, ca si saptamana viitoare avem o surpriza la fel de haioasa. Pentru ca aveam rezervare la Casuta de hobbit, o casuta, fix cum ii zice numele, desprinsa din Tinutul Shire. Cu usa si geamuri rotunde, si cu acoperis de iarba, te simti fix ca un hobbit la Casuta de Hobbit din Perisani, Valcea, la granita cu Parcul National Cozia.
>> Rezerva si tu o vacanta la Casuta de Hobbit
Cum e la Casuta de Hobbit din Valcea?
E a treia „casuta de poveste”, cu zic copiii, in care stam anul acesta, dupa casutele infipte sub pamant de la Dealu Verde si casutele de chirpici de la Cob Village, dar a fost primita cu la fel de mult entuziasm de cei mici. Le-au placut toate detaliile, precum usa mare de lemn in forma de cerc, si statuetele din Lord of the Rings ce pazesc casuta, dar si statuia cu Gollum si inelul sau, de deasupra foisorului ce adaposteste gratarul si masa din gradina.
Inauntru sunt 3 dormitoare, dintre care unul cu paturi suprapuse, astfel incat am putut sa ne lafaim in toata legea. Semineul domina sufrageria, dar preferatul copiilor a fost jacuzzi-ul gigantic, acoperit cu pietricele, in care s-au balacit sambata seara. Bineinteles, ne-a amintit cu drag de casuta de hobbit in care am dormit pe insula Suduroy din arhipelagul Feroe!
>> Rezerva si tu o vacanta la Casuta de Hobbit
Casuta de Hobbit este la capatul unei curti ce adaposteste o Casa de piatra si Casuta din poiana (in copac), asa ca cei mici au avut din plin loc pe unde sa alerge, cu priveliste catre coamele masivului Cozia.
Sus in Parcul National, pe Masivul Cozia
Sambata, dupa ce am mancat micul dejun, am pornit sa exploram in jur. Tinta noastra: Varful Ciuha Mica si Cabana Cozia, pe masivul si in Parcul National cu acelasi nume, parc taiat in doua de Valea Oltului, pe care, cu exceptia unei mici vizite la Cascada Lotrisor, nu il mai explorasem.
La Cabana Cozia ajungi in cateva ore pe un traseu nu tocmai usor de la Manastirea Stanisoara, in sus. Desi mi-ar fi placut sa il parcurgem, eram cu copiii, asa ca ni s-a parut prea dificil pentru ei, si am ales varianta usoara: cu masina, pe drum forestier aproximativ 15km.
Cabana Cozia este la altitudinea de 1573m, si ofera, in doua corpuri, 50 de locuri de cazare, dar si restaurant, unde de altfel am mancat si noi un pranz delicios, de munte, cu varza si ciolan si nelipsita visinata.
10 minute mai departe, de la Cabana Cozia in sus, vei ajunge pe Vf Ciuha Mica (1629m), unde se gasesc antenele si statia meteo, si de unde ai privelisti exceptionale cu Valea Oltului, si culmile inconjuratoare.
La coborare am oprit si la Stana Mocirle, cu 4 kilometri mai jos de Cabana Cozia, o poiana frumoasa cu o casuta de lemn parca scoasa din Scufita Rosie. De la Stana Mocirle incep o serie de trasee prin Parcul National Cozia, dintre care si catre Poarta de Piatra, spre care vom reveni cu alta ocazie in zona.
>> Rezerva si tu o vacanta la Casuta de Hobbit
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |