Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Pe o mica insula in Atlantic, Graciosa din Arhipelagul Azore

Vacanta noastra din vara 2019 a fost prin nu mai putin de 3 insule azorene. Cel mai mult am stat pe Terceira, si am finalizat excursia in Sao Jorge. Dar intre ele am poposit aproape o saptamana pe micuta Graciosa, una din cele mai remote insule din arhipelagul Azore. Dat fiind diametrul sau de numai cativa kilometri, cam toata lumea sta 1-2 zile aici. Oare noi ne-am plictisit? Nici vorba!

Mica insula din Atlantic, parte din grupul central al insulelor Azore, este supranumita si insula alba. Partial din cauza lipsei de precipitatii, si partial din cauza caselor, vopsite preponderent in alb. Amandoua aceste atribute au fost evidente din primele noastre momente pe insula. Alta senzatie evidenta de cum pasesti pe Graciosa este cat de izolat esti, si cat ne turistic este locul in care te afli. La iesirea din ceea ce credem ca este unica practic camera a micutului aeroport al insulei statea o fata: pe unii oameni ii saluta pe nume, acestia erau localnicii; celorlalti, turistii adica, le inmana o mica foaie de hartie xeroxata cu cele 5-6 locuri in care poti manca pe insula, si cu, foarte important, orarul lor, pentru ca unele erau deschise in anumite zile, si altele in restul saptamanii, cu schimbul. Pe Graciosa poti ajunge cu avionul din Terceira sau cu un feribot care vine o data la cateva zile dinspre aceeasi directie.

In nicio ordine, iata ce poti sa faci, sa mananci si sa admiri pe Graciosa.

Pozeaza cat mai multe mori de vant

Graciosa e alba, mai putin morile de vant. Care sunt multe, peste tot, si partial sau total rosii. Din aeroport poti lua chiar si o harta a tuturor morilor de vant de pe insula, si pentru noi a devenit un joc sa zarim cat mai multe.

Plimba-te prin Santa Cruz de Graciosa, capitala insulei Graciosa, Azore

Desi am prins-o cu un mic santier de infrumusetare fix in centru, tare mi-a placut Santa Cruz de Graciosa, cu casele sale albe, lacul central, si faleza lunga de-a lungul intregului oras. Bonus: un loc de joaca foarte mare chiar in piata centrala.

Viziteaza Caldeira

Principalul punct turistic al insulei, si de fapt cam singurul unde ne-am intersectat cu alti turisti, este Caldeira de Graciosa, un crater urias cu diametrul de peste 1km, ce poate fi inconjurat intr-o plimbare frumoasa de aproximativ 4km.

Furna do Enxofre este o minune naturala, o gigantica imensa caverna, in care se coboara, peste 100 de metri, pe o scara in spirala partial sapata direct in roca vulcanica in anii 1930. Vulcanul este inca activ, si nivelul de dioxid de carbon este cu atentie monitorizat in pestera, in unele zile accesul turistilor fiind interzis din motive de siguranta. Centrul de vizitatori este si el o atractie in sine, o cladire transparenta construita in mijlocul vulcanului. In mijlocul calderei se intra printr-un tunel sapat in peretele vulcanului, si, pe langa Furna do Enxofre vei gasi trasee, un loc de joaca, locuri de picnic si un mini-zoo. Din exterior mai poti vizita inca 2 tunele de lava, Furna de Abel & Gruta da Maria Encantada.

Nu rata Caldereirinha

Pe o insula nebatuta de turisti, Caldereirinha nu este nu este un loc batut de turisti, nu il gasesti pe google maps, si cu greu am aflat unde este, dar a fost locul meu preferat de pe Graciosa. Cu usurinta iti poti imagina ca vei fi doar tu, vulcanul, cerul si oceanul cand vei ajunge pe marginea craterului. Atat de mult mi-a placut micul crater cu o carare de jur imprejur, de unde poti admira efectiv toata insula, incat am revenit aici de doua ori, a doua oara pentru un apus de Atlantic ca la carte.

Mergi la plaja din Graciosa, Azore

Balaceala ca in Caraibe, dar in Atlanticul de nord? Daa, Graciosa are o plaja cu nisip alb stralucitor si ape turcoaz ca de pus pe vederi, poate cea mai frumoasa plaja din Azore. Se numeste simplu Playa, si daca mergi vara sau la inceput de toamna apa este calda si te imbie cu drag. Te vei balaci printre localnici pusi pe distractii, o atmosfera de vacanta incredibila.

Nu rata nici plaja rosie

Plaja… rosie? Da, cu nisip chiar. De culoare rosie, rezultatul unor fenomene vulcanice. Un loc tare, tare scenic.

Gusta Queijadas da Graciosa, unul din cele mai bune dulciuri din Insulele Azore, si mai cumpara apoi 3-4 cutii pline, sa te saturi macar un pic

Cel putin asa am facut noi dupa ce am gustat prima data Queijadas da Graciosa direct de la fabrica sa, proaspat scoasa din cuptor. Este o prajitura traditionala pe care o poti cumpara doar de pe Graciosa, una din minunile culinare ale insulelor Azore. Tot la fabrica mai poti gasi si alte produse din Graciosa; noi am mai cumparat miere si vin produse local.

Balaceste-te in ape termale Termas do Carapacho

Carapacho este numele termelor din Graciosa (Graciosa este singura insula azoreana, in afara de Sao Miguel, cu izvoare termale). Apele termale sunt captate intr-o piscina in interior, iar afara te poti balaci in superbe piscine naturale, daca ai noroc cu vedere la insula Pico si al sau vulcan semet.

Viziteaza corida din vulcanul Monte da Nossa Senhora da Ajuda

Cand ai un crater perfect rotund in mijlocul orasului, ce sa faci? Ei bine, construiesti in el o torida, bineinteles. Cand nu sunt spectacole nu este inchisa, si noi ne-am distrat tare alergind precum taurii. Putin mai sus ai si un mirador, si o mica biserica, de unde ti se desfasoara in fata ochilor o frumoasa panorama cu capitala, Santa Cruz de Graciosa.

Admira coastele vulcanice ale insulei Graciosa

Malurile stancoase si uneori ciudat colorate sunt tot martorii activitatii vulcanice intense din trecut. Din loc in loc pe drumurile din Graciosa, azorenii, care adora miradourile, au construit puncte de belvedere.

Cazeaza-te cu vedere la ocean pe Graciosa, Azore

Nici nu e asa greu pe o insula atat de mica, practic de oriunde te-ai afla vei zari un coltisor de apa turcoaz. Noi am gasit un mic hotel cu casute, si intre ele o piscina decorata cu pietre negre de lava. Acesta este in fapt singurul hotel de pe insula, dar alte posibilitati de cazare sunt cele cateva pensiuni si airbnb-uri.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare