Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Cu copiii in Delta Dunarii: Un weekend la Gura Portitei

Respectind o traditie veche deja de destui ani, am dat o fuga din nou pana in Delta si anul acesta. Daca anul trecut am fost la Sulina, si acum doi ani in Murighiol la Peninsula Resort, si am explorat padurea Letea, anul acesta am ales un loc din nou izolat, si unic, Gura Portitei.

 

La Gura Portitei ai de toate, si plaja, si canale cu stufaris, si resort de casute, si restaurant cu bucate pescaresti, dobrogene, lipovenesti. Nici sa ajungi aici nu e complicat. Satul de vacanta iti ofera 2-3 curse pe zi, si in rest, la alte ore, poti tocmi un localnic din Jurilovca, caci aici e portul de pornire, sa te duca rapid, in aproximativ 20 de minute.

Unde te cazezi la Gura Portitei cu copiii?

Am fost cazati la o casuta in alb si bleu, ce poarta numele marelui lac din vecinatate, Razim. De altfel fiecare casuta are un nume din zona. Ne-au amintit, cu pontoanele lor pe canale, de casutele in care am stat anul trecut in alta delta, la Zaga Zaga Resort. O cazare atipica este si la casute mici de lemn, romantice, dar fara toalete, insa direct pe plaja. Noi fiind cu copiii nu au fost o optiune de luat in calcul din pacate. Alta optiune este in campingul din vecinatate, cu cortul personal.

Ce faci cu copiii la Gura Portitei?

Ca si activitati, nu sunt multe, dar iti umplu un weekend lung, cat vei petrece aici, deoarece in sezonul de vara poti rezerva doar cate minim 3 nopti. Intai vei merge la plaja, in fata casutelor si restaurantului gasesti doua golfulete amenajate, cu nisip fin presarat cand si cand de melci mari, si apoi, cat vezi cu ochii, plaja lunga salbatica, mai mult cu scoici decat cu nisip.

Barul de pe plaja are in dotare si o piscina, paradisul copiilor amatori de sarituri in apa.

Tot pe plaja este si un loc de joaca bine dotat, cu leagane, trambulina si chiar si o mini tiroliana.

Pluteste pe canalele din Delta Dunarii

Apoi iti vei aminti ca esti totusi in delta, chiar daca la inceputul ei. Din partea opusa plajei intri direct pe canale, pe care le poti explora dupa gusturi. Noi am ales sa inchiriem o hidrobicicleta, bucuria copiilor, timp de o ora, dar poti face si excursii mai ample, fie organizate de Satul de vacanta, fie impreuna cu localnicii care te asteapta in micul port dintr-o parte a pontonului. Bineinteles, pescuitul e la mare cautare. Noi nu suntem pescari, deci nu stiu sa va dau detalii despre reguli si ce poti prinde.

Intr-una din seri am avut parte si de un spectacol folcloric traditional lipovenesc, lucru care ne-a incantat tare. De altfel restaurantul este tare placut, cu terase mari si mancare buna, doar ca weekend de sezon fiind, aglomerat.

Ce mai poti face in jur?

Iata cateva idei cu ce am mai explorat noi in acelasi weekend, in care am fost la Gura Portitei cu copiii:

Cetatea Argamum, la intrarea inspre Gura Portitei

Chiar in Jurilovca, la capat de sat, pe un promotoriu stancos deasupra lacului Razim, te asteapta sa calci pe urme greci si romane vechea cetate Argamum. Noi am vizitat-o timp de o ora, o plimbare pe carari printre ruine, mereu cu panorama verzulie a lacului in laterala, asteptind ora pentru imbarcarea pe naveta ce urma sa ne duca la Gura Portitei, si iti recomandam si tie sa faci la fel (daca ai fost deja la Enisala, ca daca nu, aceasta e principala optiune de cetate dobrogeana).

Sarichioi, sat de poveste

Daca tot am zis de lacul Razim, cel mai frumos este sa il admiri de pe faleza satului Sarichioi. Se spune ca rasariturile aici sunt superbe, dar noi am ajuns la mijlocul zilei, la plecare inspre Bucuresti, si tot era un spectacol al naturii deosebit. Sarichioi e la aproximativ 20 de kilometri de Jurilovca.

Cherhanaua Histria, unul din restaurantele noastre preferate din Dobrogea

Am explorat de cateva ori deja orasul antic Histria, dar tot revenim la portile lui, insa cu alte motive decat cele istorice: ne place tare mult Cherhanaua Histria, cu bucatele sale bune si locul de joaca de dimensiuni generoase. De la cherhana la Jurilovca faci aproximativ 40 de minute.

Bazilica paleocrestina de la Niculitel si misterele istoriei antice

In 1971, dupa o ploaie torentiala, o alunecare de teren a facut vizibil acoperisul unei constructii stravechi, dinainte de Hristos, o mica bazilica, ulterior crestina, ce acum poate fi admirata intr-un complex cu arhitectura interesanta, cu rampe si poduri de sticla ce pun bine in valoare ruinele istorice.

Cu bacul peste Dunare si pranz la Peste si vin din Braila in incheierea weekendului la Gura Portitei

In Braila am ajuns si cu ocazia vizitei in Galati. De data aceasta am fi vrut sa mancam undeva langa Muntii Macin (tare ne-ar fi tentat o noua drumetie, dar vara la 30 de grade nu e de mers pe culmile acestea golase totusi), dar ne-am rerutat, am trecut Dunarea cu bacul intre Smardan si Braila, si am ales sa testam un restaurant despre care auzisem numai de bine. Peste si vin, pe drumul ce leaga Galati de Braila, vara cu o terasa foarte mare, dotata intr-un colt cu un mic loc de joaca, cu preparate pescaresti si nu numai, fix ce trebuia pentru a incheia acest weekend pe plaiuri dobrogene.

Bineinteles, deja ma gandesc unde sa mergem la anul in Delta Dunarii cu copiii, si, de ce nu, din nou prin muntii din Dobrogea la vreo drumetie!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare