Doua saptamani de aventuri in Vietnam cu copiii
Este oare Vietnam-ul o tara prietenoasa cu copiii? Si ce traseu am avut timp de doua saptamani, de la nord la sud, ce am vizitat, ce am mancat si cum ne-am distrat?
Cum am ajuns in Vietnam cu copiii?
Daca 2018 l-am intampinat in Africa de Sud, cu doua saptamani de aventuri pline de peisaje superbe si de intalniri cu animale din cele mai diverse, anul acesta am fost tot la caldura, insa pe alt continent, tocmai in Vietnam, tara premiera pentru toata familia, in care nu ajunsesem in 2017, an in care ne-am p\limbat mult prin Asia.
Am zburat direct dupa Craciun, dintr-un Otopeni ireal de gol, si am facut cunostinta cu aceasta fascinanta tara in Hanoi, dupa un zbor de 8h din Istanbul. Capitala Vietnam-ului ne-a intampinat direct cu un apus fabulos peste West Lake, la orizont cu skyline-ul orasului.
Citeste si 10 lucruri pe care sa le stii inainte de a ajunge in Vietnam.
O zi prin Hanoi
O zi intreaga am avut la dispozitie, si am fructificat-o la maxim. Am trecut intai pe la impresionantul mauzoleu al lui Ho Chi Minh, si am continuat la One pillar Pagoda (Pagoda cu un stalp), Templul literaturii, Muzeul militar si la Citadela Imperiala Thang Long, inscrisa UNESCO. Seara am incheiat-o la teatru, dar nu orice teatru, ci unul in apa, cu papusi de ceramica, o activitate care a placut mult copiilor.
Cum a fost croaziera cu copiii prin HaLong Bay, una din Cele 7 minuni naturale ale lumii, aflata in nordul Vietnam-ului
Urmatoarea noastra destinatie a fost Halong Bay, unde ajungi in cam 2 ore si jumatatea, pe recent inaugurata autostrada, din Hanoi. Aici ne-am imbarcat pentru o croaziera de 24 de ore, printre zeci, sute, de fapt mii de insulite stancoase.
Programul a inclus vizita la o ferma de perle, ora de gatit spring rolls, hike pe varful uneia dintre insulite, dar si vizita intr-o pestera frumoasa. Partea mea preferata a fost insa statul pe puntea superioara, pe care am avut-o practic doar pentru noi, restul pasagerilor preferind restaurantul inauntru, inconjurati de peisajul acesta superb.
Zona noastra preferata din nord: Ninh Binh
Din Halong Bay ne-am transferat in alta zona fascinanta din nordul Vietnam-ului: Ninh Binh, si au urmat zilele mele preferate din vacanta, cu plimbari cu barcuta pe rauri, prin pesteri, printre stanci inalte, in Trang An si Tam Coc, dar si plimbari prin campuri de orez, printr-un Vietnam rural autentic.
Iar cele mai scenice momente au fost cele in care am admirat peisajele din varful muntilor ce adapostesc pesterile Mua, un loc absolut superb, de neratat in Vietnam.
La plaja cu copiii, in centrul Vietnam-ului
Cum aveam doar 2 saptamani la dispozitie a urmat un zbor, din Hanoi in Da Nang, pentru a vizita un pic din Vietnam-ul central. 4 zile am avut baza in Lang Co, pe plaja, si am ajuns in orasul imperial Hue, in Da Nang, supranumit si Miami de Vietnam si la unul din cele mai incredibile sisteme de telecabine din lume, peste jungla si cascade, la Ba Na Hills.
Tot pe malul marii am petrecut si Revelionul. Anul trecut l-am petrecut in Winelands, in jurul Cape Town, si tot anul ne-am tot gasit in zone producatoare de vin. Oare in 2019 vom ateriza des pe langa plaja? Nu ar fi ceva chiar rau…
Ultima zi in centrul tarii am petrecut-o in unul din cele mai frumoase orasele vazute in ultima vreme: Hoi An, orasul lampioanelor, prin care ne-am plimbat atat seara, cat si, pe liniste, dimineata.
Ho Chi Minh cu copiii si caldura din sudul Vietnam-ului
Un nou zbor ne-a adus in Ho Chi Minh, fostul Saigon, capitala a Vietnam-ului de sud. Cu vile cochete cu aer francez, si zgarie nori de sticla, Ho Chi Minh a insemnat doua zile cu plimbari pe la cladirile emblematice ale orasului (Palatul Postei, catedrala Notre Dame, Palatul Presedintelui (acum numit al Independentei)), dar si cu panorame superbe, atat de la etajul 51, cel mai inalt restaurant din oras, cat si din hotelul nostru, de la piscina de la etajul 15.
Cum ne-am organizat cu copiii prin Vietnam
Am facut o selectie de locuri in care ne doream sa ajungem, grupate in 3 zone (nord, centru, sud), zone intre care am zburat. Zborurile interne sunt dese in Vietnam, si in general ieftine. Noi am zburat cu Vietjet, un low cost local, care s-a dovedit foarte ok, cu avioane noi, personal amabil si fara intarzieri. Marea problema organizatorica a fost insa ca nu am putut inchiria masina, asa cum obisnuim. Nu a fost insa o problema de nedepasit, fiecare hotel putindu-ti organiza fie masina cu sofer pentru a vizita in jur, fie pentru transfer la punctul urmator din programul tau. In orasele mari (Hanoi si Ho Chi Minh) am apelat la taxiuri (din statiile amenajate peste tot) sau la comanda prin Grab, care au venit mereu rapid si au fost ok.
Bineinteles, zburind intre locatii, mare parte din Vietnam a fost astfel ratata. Dar nu aveam cum sa ne incadram altfel in cele doua saptamani alocate, si astfel cu siguranta vom reveni. Am deja in plan cateva trasee posibile…
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |