Travelista.ro Exit Reader Mode

Weekend italian: Sarmantul orasel Bergamo

Am vizitat multe orase italiene superbe, dar Bergamo are un loc aparte pentru mine. Imi place si centrul din citta bassa, si telefericul cu care urci in citta alta, si stradutele dintre case medievale de acolo de sus, si piatetele cochete si restaurantele decorate si cu preparate delicioase. Ah! Si sa nu uit, imi place prajitura traditionala, pe baza de mamaliga indulcita!

 

Am ajuns pana acum de multe ori in Bergamo. O data dupa amiaza, cu copiii, cand am urcat cu funicularul si am batut toate stradutele pietruite din orasul de sus. Apoi intr-o dimineata in cautare de mic dejun delicios (pe care bineinteles ca l-am gasit la unul din sutele de restaurante din zona medievala a lui Bergamo). Sau o data pe inserat, pentru o noapte, gratie unei intarzieri extrem de lungi a zborului de intors in Bucuresti. Si marea majoritate a lumii asa ajunge in Bergamo: in escale de zbor sau in drum catre alte destinatii italiene. Dar e pacat ca multi aleg sa nu il viziteze!

Ce poti face in Bergamo, cu copiii sau fara?

1. Sa te plimbi prin orasul nou Bergamo, de jos

Este numit orasul nou, dar are cladiri superbe, noi si nu foarte, si vederi catre zidurile venetiene ale orasului vechi, cocotat pe colina.

2. Sa urci cu funicularul in citta alta Bergamo

Drumul iti va lua cateva minute, si deodata te vei regasi in alta lume, una medievala, a caselor de piatra si a stradutelor inguste. Plus piatete fermecatoare, cu fantani simpatice in centru, biserici decorate si cladiri medievale asemanatoare cu cele pe care le vezi prin oraselele din Toscana.

3. Sa te plimbi pe stradutele citta alta

E magie curata pe stradutele din Bergamo! Piazza Vechia este inima orasului parca atemporal, iar turnul de 52m te asteapta sa il urci pentru o perspectiva de sus asupra Bergamo.

4. …si sa testezi restaurantele cochete din Bergamo

In Citta Alta, una din trei case este fie un restaurant, fie o pizzerie, fie o cofetarie. Asa ca nu iti ramane decat sa iti alegi preferatul!

5. Sa gusti prajitura traditionala din Bergamo: mamaliga cu ciocolata

E absolut delicioasa, trebuie doar sa te decizi ce marime vrei! Sau cate bucati!

6. Sa admiri privelistea de sus, de la Caffè Della Funicolare

In mod frecvent inclus in toate topurile despre cele mai bune baruri si restaurante din Bergamo, Caffè Della Funicolare este un loc de poveste, cu aer de gara rustica (de fapt statie de funicular si acum) si, de pe terasa, cu o priveliste superba pana hat departe, spre dealurile din jurul Bergamo.

7. Sa mananci la un restaurant aproape ireal, intre ruine inconjurate de pereti de sticla

In incinta unui hotel de 5 stele din centrul vechi al Bergamo este un restaurant cu atmosfera aparte: Hostaria. Desi este doar inauntru, vei manca inconjurat de ruine si ziduri vechi. O experienta de neratat!

8. Sa admiri de pe zidurile orasului de sus dealurile verzi in jurul Bergamo

Toata regiunea inconjuratoare este sarmanta, si acest lucru il poti remarca cel mai bine de pe zidurile cetatii.

9. Sa intri in citta alta pe fantastica Porta San Giacomo

Decorata cu un leu maiestuos, Porta San Giacomo te lasa foarte aproape de centrul orasului medieval de sus. Bonus: ca sa ajungi la ea vei merge pe un pod de piatra, cu privelisti superbe in toate directiile.

Ce poti face in jurul Bergamo?

1. Sa mergi la ski, Bergamo cu zbor direct catre mai multe orase din Romania este una din portile de acces rapid catre Alpii elvetieni, italieni sau francezi

Noi am fost, pana acum, din Bergamo la ski in Italia (in masivul Monterosa), in Elvetia (in statiunea Arosa) si in Franta (la Deux Alpes). Numeroase alte statiuni te asteapta sa le descoperi la 2-3 ore din Bergamo.

2. Sa te plimbi pe malul superbelor lacuri din nordul Italiei

Cu usurinta (maxim 2h si jumatate) poti ajunge din Bergamo la faimosul Como, superbul Garda (si Gardaland cel plin de distractii) sau mai micul, dar sarmantul lac Iseo, dar si la Laggo Maggiore sau Lugano, cele doua lacuri situate intre Elvetia si Italia.

3. Sa dai o fuga in alte orasele montane din jur

Din Bergamo noi am ajuns rapid in Torino si Grenoble (Franta).

4. Sa te balacesti in ape termale si minerale San Pellegrino

Poate cea mai cool destinatie aproape de Bergamo este oraselul San Pellegrino, sursa celebrei ape minerale cu acelasi nume. Toata lumea cunoaste bautura, dar centrul acvatic si de spa poate mai putini. Este insa ceva splendid, o cladire veche de cazino, reconditionata, si imbunatatita cu o aripa moderna, cu o gramada de piscine si inauntru si afara, si cu posibilitati nenumarate de tratamente spa.

5. Sa mergi in Milano

Capitala modei italiene, Milano iti ofera si multe alte atractii, printre care de nelipsit ar fi o vizita la Duomo si galeria Vittorio Emanuele II, o plimbare in jurul castelului Sforzesco sau un spectacol la Teatro della Scala.