Sus
  >  Destinatii   >  Excursie prin Noua Zeelanda: O saptamana prin insula de nord

Daca tot am enuntat ieri noua noastra rezolutie pe 2018, in care ne propunem sa vizitam intr-un an toti vecinii Romaniei, deci sa stam pe aproape de casa, este cazul sa incep sa povestesc si de prima excursie mare din acest an, care a fost cum nu se poate mai indepartata: un roadtrip prin insula de nord din Noua Zeelanda.

Traseul nostru prin insula de nord, Noua Zeelanda: Auckland / Coromandrel / Bay of Islands / Wellington / Tongariro Alpine Crossing & Lake Taupo / Rotorua / White Island

Anul acesta am renuntat la concediul anual de o saptamana la ski, apelind in schimb la mai multe weekenduri dedicate sporturilor de iarna, si am decis, ca, in premiera, sa mergem undeva cald la jumatatea lui februarie: sa vizitam pentru prima data Noua Zeelanda, in insula ei de nord.

Am zburat pana la capatul lumii, in Noua Zeelanda, dar am avut la dispozitie doar o saptamana (in fapt 8 zile). Asa ca, desi am fi vrut sa vizitam ambele insule, a trebuit sa ne concentram doar pe una, si, cum gasisem un zbor bun catre Auckland (cu escala de 2 zile in Shanghai) insula de nord a fost cea care a castigat.

Cum ajungi in Noua Zeelanda?

Desi implica peste 20h de ore efectiv de zbor, Noua Zeelanda e usor de ajuns birocratic vorbind, romanii putind aplica in prealabil pentru o viza online. Singurul control care dureaza este insa in ceea ce priveste intrarea in tara cu fructe, legume, orice fel de plante si alte categorii de produce care le-ar putea pune in pericol flora si fauna locala. Dar si echipamentele de hike sau de activitati outdoor sunt supuse controlului amanuntit, neavind voie sa intri in tara cu pamant pe bocanci. Asa ca trebuie sa aloci acestor formalitati undeva chiar si pana la 2 ore.

Incepem roadtrip-ul in Auckland

Deoarece am aterizat in Auckland, prima zi am dedicat-o descoperirii acestui simpatic oras, de la inaltimea celei mai inalte cladiri din Noua Zeelanda, Sky tower, sau cu o plimbare prin port, pe malul apei.

Coromandrel, o peninsula cu locuri fascinante in insula de nord, Noua Zeelanda

A doua zi am mers in peninsula Coromandrel, un loc fascinant, cu o gramada de atractii irezistibile, suficiente cat sa te distreze o saptamana. Noi am avut doar o zi la dispozitie, asa ca a trebuit sa facem o selectie riguroasa. Am inceput cu o vizita la o gradina botanica, apoi un mic hike (prin ploaie – prima zi a fost singura ploioasa) pana o cascada in 7 etaje.

Apoi am ajuns la cea mai originala plaja posibila, Hot water beach, unde primul lucru pe care il faci este sa iti inchiriezi o lopata. Cu care iti vei sapa propria piscina, pe plaja, pana dai de apele calde ale unuia dintre cele doua izvoare geotermale de aici de sub nisip. Apele calde au aproximativ 60 de grade, de aceea trebuie sa astepti un val rece din ocean pentru a putea intra si balaci. Imediat langa am vizitat si Cathedral Cove Beach, un loc emblematic din Noua Zeelanda.

Bay of Islands, urmatorul nostru popas in Noua Zeelanda in cadrul roadtrip-ului prin insula de nord

A treia zi am pornit spre nord, iar pe drum ne-am oprit la una din pesterile cu viermi luminosi, ceva ce poti vizita doar in Noua Zeelanda si Australia, o plimbare absolut superba prin subteran, dar si la cateva cascade aproape de drumul principal. Tinta noastra a fost Bay of Islands, unde am petrecut o noapte in cel mai romantic peisaj posibil.

La intoarcere inapoi in Auckland am oprit si la Treaty grounds, locul unde capeteniile maori demult au semnat tratat cu englezii, pentru o portie de istorie si de cultura maori.

Cu avionul pana in sudul insulei de nord, in Wellington

Inapoi in Auckland am urcat direct in avion, pentru un scurt zbor intern pana la Wellington, tocmai in sudul insulei de nord. Capitala Noii Zeelande s-a dovedit un oras cochet, cu casute mici si dragute de lemn care impanzesc dealurile orasului, si ne-am inceput plimbarea cu o vizita la Zealandia, un fost baraj si lac de acumulare intre dealuri, unde se doreste re-aducerea la viata a faunei si florei originale in Noua Zeelandia.

Am continuat apoi cu o plimbare pe coasta, la Red Rocks, si apoi in centrul orasului pe faleza, si cu o calatorie cu funicularul rosu, simbolul Wellington-ului.

Tongariro Alpine Crossing, cel mai frumos hike din insula de nord, Noua Zeelanda

Cand facusem rezervarile prevazusem 2 nopti in Wellington, dar, spontan, la sfarsitul zilei, am decis sa ne schimbam un pic planurile, si sa plecam, pe seara, la drum inspre nord. A doua zi foarte de dimineata, la prima ora, decisesem sa facem un hike care se anunta (si a si fost) superb: Tongariro Alpine Crossing, 20km printre vulcani, cascade, si niste lacuri smaralde din alta lume.

Urmtoarea noapte a fost in apropiere, pe malul unui lac superb si foarte mare, care daca nu ai sti ca este lac cu siguranta ai crede ca este ceva ruda de fiord norvegian: lacul Taupo.

Rotorua, capitala vulcanilor

De dimineata am pornit spre ultimul nostru popas: capitala vulcanilor din Noua Zeelanda, Rotorua. Pe drum am oprit la diferite parcuri geotermale si cascade, si, desi am vizitat destule, nu ne-am plictisit si fiecare a avut caracteristica sa deosebita.

White Island, aventura extrema

Ultima zi full ne-a adus cea mai interesanta excursie: vizita la White Island, un vulcan-insula cat se poate de activ, prin care te poti plimba si admira craterul fumegind. Bonus: la sfarsit poti inota in ocean, la marginea vulcanului. Apoi am zis sa mai vizitam un parc geotermal, de data aceasta care avea si bazine cu namol cald in care te puteai relaxa si balaci.

Balaceala termala inainte de 25h de zbor

Inainte de a ne imbarca in primul zbor din cele 3 care urmau sa ne duca acasa (in total 25h de zbor) am mai facut o oprire: o balaceala intr-o piscina calda naturala, pe malul unuia din multele lacuri din zona Rotorua, lacul Tarawera.

8 zile cu siguranta nu au fost suficiente nici pentru o singura insula, ca sa nu mai vorbim de cea de sud, care ne asteapta sa o vizitam candva, cat de curand.

Ne-au ramas si in nord multe zone neexplorate (nu am ajuns la Hobbiton, Middle Earth, domeniul hobitilor, si nici la Cape Reinga, unde se intalnesc doua oceane, cel mai nordic punct al tarii). Cat de curand sper sa repetam deci zborul catre capatul lumii, poate si impreuna cu copiii de data aceasta!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare