Stiati ca la o ora jumatate de Bucuresti se gaseste un canion gigantic, cu pereti de stanca alba, si cu nenumarate obiective naturale, pentru care merita cu prisosinta sa treci granita in Bulgaria la Ruse? Este vorba de Rusenski Lom, Parc National, un canion pe raul Lom, ultimul afluent din dreapta al Dunarii, situat la aproximativ 20 de km de Ruse (la care ajungi usor trecind Podul Prieteniei din Giurgiu).
Nu cred ca iti ajunge o zi (sau nici un weekend intreg) pentru a te bucura de tot ce iti poate oferi canionul. Ai de vizitat pesteri, cetati, manastiri rupestre UNESCO, hike cu panorame superbe pana in varful stancilor sau pe poteci tematice. Noi am vizitat parcul national in mai multe randuri, si mai avem in plan 2-3 incursiuni. Pe unde am fost (si la sfarsit ce nu am facut inca):
Cetatea Cherven, loc de neratat aproape de Ruse si canionul Rusenski Lom
Din satul Cherven incepe o scara pe langa stanca, care te urca pana in cetatea medievala Cherven, sus, pe platoul stancos. Aici poti vedea ruinele a nu mai putin de 13 biserici, case boieresti, turnuri de aparare, dar aisi o priveliste superba cu actualul sat Cherven in vale, si cu canionul.
Biserica din stanca Ivanovo, agatata pe marginea canionului Rusenski Lom
In zona sunt mai multe biserici rupestre, dar cea mai cunoscuta (si singura inclusa in UNESCO) este cea de langa Ivanovo. Pentru a ajunge la mica bisericuta atat de frumos pictata este nevoie sa urci 130 de trepte. Dar sus nu vei admira doar incaperile mici ale vechiului lacas de cult, ci si stancile si copacii canionului, pentru ca de la pesteri incepe o carare panoramica pana la un view point.
O alta minune, subterana: Pestera Orlova Chucka
La pestera Orlova Chucka am fost acum 2-3 ani, pe cand o caram in burta pe Ema. Este o pestera mare, cu multe specii de lilieci rezidenti, si merita cu prisosinta o plimbare chiar daca, asa cum am patit si noi, prindeti ghid doar in bulgara.
Ce avem in plan pentru o viitoare vizita in zona?
Am vrea sa mergem pe potecile de hike tematic prin Rusenski Lom. Prima despre care am citit este Dendropath, o carare de 6km cu placute informative (nu imi e clar daca si in engleza, sper ca da!) despre fauna si flora din canion, care porneste din satul Nisovo. Tot din acest sat, dar de la marginea sa estica, porneste un hike care te poarta pe langa sate vechi abandonate, cimitire din secolul 17, pana la un copac in varsta de cateva sute de ani.
Ce mai poti face in zona Ruse?
Daca esti la prima vizita in Ruse, o plimbare placuta este prin centrul pietonal al orasului. O poti combina cu o sesiune de shopping in mall-ul maricel din oras, sau cu o plimbare pe faleza Dunarii, o surpriza foarte placuta, unde intr-un an am prins un concurs de sculpturi gigantice de nisip. Pentru copii (si nu numai), Ruse adaposteste si 2 muzee foarte interesante: Muzeul Transporturilor, intr-o fosta gara, si Eco muzeul (despre flora si fauna locala, care au chiar si un mamut reprodus la scara 1:1).
Mai ai un pic de timp la dispozitie dupa ce ai vizitat canionul Rusenski Lom si orasul Ruse?
In apropierea orasului, o alta biserica in stanca merita vizitata (de data aceasta inca functionala): Manastirea Basarabov.
La 20 de km de Ruse inspre Sofia, poti vizita una din numeroasele crame care profita de solul fertil de pe langa Dunare: Seven Generations Winnery. Aici te poti caza, sau veni doar pentru masa sau tasting de vinuri si vizita in crama. Vara, peisajul din jur, cu dealuri pline de vii si Dunarea in zare, este pus in valoare de o piscina a infinitului.
Daca ai mai mult timp la dispozitie, interesante sunt si vizite la Veliko Tarnovo sau satul Arbanassi (la 1h45), dar si Silistra (tot pe malul Dunarii, de unde poti trece inapoi in Romania cu bacul). Tot la 1h30 de Ruse este si un loc fascinant, Sveshtari, cu morminte stravechi tracice fantastice, temple ciudate si muzee etnografice (despre aceasta zona intr-un post viitor).
Noi avem deja pentru la anul in plan noi vizite in Ruse si Veliko Tarnovo, asa ca daca mai stii vreun loc interesant nu ezita sa mi-l impartasesti!