Sus
  >  Destinatii   >  Mini roadtrip prin 3 sate pitoresti in jurul Amsterdam-ului

Poate cea mai frumoasa excursie care poti sa o faci pornind din Amsterdam este un mini road trip prin 3 sate, aproape unul de celalalt, dar foarte diferite ca atmosfera si peisaje: Zaanse Schans, Volendam si Marken. Daca ai mai mult timp la dispozitie decat am avut noi, poti opri si la Edam sau Gouda, doua satuce mari producatoare de cascaval olandez delicios. Drumul te va purta prin zonele rurale din jurul Amsterdam-ului, pe langa nenumarate canale, casute cochete si (uneori) campuri de flori.

 

Zaanse Schans, peisaj cu mori de vant

Zaanse Schans a fost prima noastra oprire; Un cartier al orasului Zaandam, cum nu se poate mai scenic, un peisaj cu multa apa, din care rasar ici si colo o sumedenie de mori de vant. Printre ele, mici ateliere mestesugaresti si magazine traditionale.

Plimbarea (pe jos sau cu bicicleta) pe aleile inguste ale complexului te poarta printre casute de lemn, mori de vant, fabrici de ciocolata (pe langa care mirosea mai mult decat apetisant), si mai multe mori de vant, fabrici de saboti de lemn si magazine de branzeturi traditionale.

Intrarea este gratuita in Zaanse Schans, dar ca sa urci in morile de vant se plateste un bilet (care merita cu prisosinta, atat pentru experienta in sine, cat si peisajul superb pe care il vezi de la etajul de lemn al morii).

Noi am urcat intr-o moara de vant care producea in trecut pigmenti de vopsea, si am profitat sa ii cumpar lui Lucas crete colorate in niste nuante superbe.

Putin mai incolo am degustat multe soiuri de cascaval, intr-un magazin mare plin de role de branza, din care nu am ezitat sa cumpar si pentru acasa.

Vizavi, intr-o alta casuta lunga de lemn am asistat la o demonstratie de fabricare a sabotilor de lemn traditionali in Olanda. Nu mi s-au parut comozi, asa ca aici m-am abtinut de la cumparaturi. Nu am ratat insa poze cu sabotii uriasi din fata fabricutei.

Voldendam, vechi sat pescaresc

Urmatoarea noastra oprire a fost Voldendam, al doilea dintre cele 3 sate in planul nostru in jurul Amsterdam-ului. Vechiul sat pescaresc, actualmente turistic, te imbie cu o panorama marina splendida, la marginea careia se aliniaza casute colorate si cochete. Aici am luat pranzul si ne-am plimbat pe faleza, si am vizitat fabrica de branzeturi aflata in centrul oraselului.

Marken, apus frumos

Dupa Volendam, desi obositi, am continuat drumul cu masina de-a lungul marii pana in Marken (se poate ajunge rapid aici si cu un ferryboat, din Volendam). Am ajuns dupa amiaza pe la ora 5, si orasul, cu casutele sale parca desprinse din povesti era liber, marele aflux de turisti, veniti in excursii cu autocarele, tocmai disparuse, si viata linistita a acestui sat pescaresc, isi intrase in ritmul normal. Ne-am plimbat prin micutul port, pe langa far si pe pontoanele lungi, si am zabovit la o terasa la un pahar de vin rosu.

Micul sat a fost separat de restul Olandei in urma unei furtuni puternice in secolul 13, si de abia la jumatatea secolului 20 o fasie ingusta de pamant a fost construita, pentru a il uni din nou cu tarmul.

A fost incheierea perfecta a unei zile superbe prin Olanda, atat de frumoasa incat a propulsat Olanda pe lista de destinatii de road trips anul viitor, de data aceasta impreuna cu copiii.

Intreg weekendul nostru in doi in Olanda: Ce am vizitat in Amsterdam / O zi la Keukenhof, cel mai mare parc floral / Plimbare prin 3 sate pitoresti, Zaanse Schans, Volendam si Marken / Vizita la castel, Muiderslot

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare