Cu copiii prin Romania: O zi pe dealurile de la Naeni, Buzau
Buzau e unul din cele mai interesante judete din Romania, cu o sumedenie de fenomene naturale unice (focul viu, canioane de sare, trovanti si celebrii vulcani noroiosi, ca sa numim cateva), cu dealuri pitoresti producatoare de vin bun, cu munti superbi, cu vestigii istorice importante, cu de toate. Dar totusi este unul din cele mai ignorate judete din punct de vedere istoric de la noi. De data aceasta am vizitat dealurile verzi presarate de sculpturi de la Naeni.
Noua ne place sa facem cate o incursiune macar pe an in Buzau, dat fiind si faptul ca obiectivele sale sunt suficient de aproape de Bucuresti, cat sa poti face chiar si doar un day trip, daca nu poti un weekend intreg. Citeste aici si alte sugestii despre ce mai poti face in Buzau – despre un weekend la Cabana Hadar, cu vizite la zimbrii, la Cascadele urlatoare, dar si despre dormit in butoaie, calarit, vizitat un muzeu unic in lume despre chihlimbar si biserici rupestre. Anul acesta numaram pana acum 3 excursii in zona Buzau-ului. Si mai avem planuri inca neimplinite.
Naeni, o surpriza placuta in Buzau
O supriza placuta despre care nu stiam a fost satul Naeni, in care am ajuns mai mult din intamplare pe cand vizitam Ferma Dacilor intr-un weekend, si tocmai terminasem un tur al cramei Lacerta, la recomandarea ghidei de acolo. La nici 10 minute de Lacerta am gasit o bogatie de obiective turistice, si un peisaj absolut superb.
Biserica dintr-o piatra de la Naeni
Am inceput intai cu o vizita la Biserica dintr-o piatra, o biserica noua, dar cu decoratiuni frumoase si interesante, a carei povesti spune ca a fost construita dintr-o singura piatra foarte mare, care sta pe varful dealului Colarea, la o altitudine de 600 m.
O zona plina de ramasite dacice si tracice
Imediat cum iesi din curtea imprejmuita de un gard de piatra a bisericii, o placuta iti indica ca ai ajuns la o necropola tracica, morminte ale tracilor din zona de acum 2600 de ani, in care s-au gasit tot felul de artefacte, printre care vase si o sabie persana, ce pot fi acum vazute la Muzeul Judetean Buzau.
De altfel, zona este impanzita de pesteri calcaroase, in multe gasindu-se tot felul de vestigii preistorice, si altele, atribuite de legenda ca si adaposturi pentru diferiti sfinti.
Pe un deal alaturi, s-au gasit ramasitele unui sat dacic, pietre gigantice ce formau bazele caselor pot fi admirate acum, printre vaci iesite la pascut.
Tabara de sculptura Naeni, un loc fantastic in judetul Buzau
Dar de departe cel mai frumos loc este dealul Tigori, unde timp de 14 ani a fost organizata Tabara de sculptura Naeni, pentru copii de la scoli de arta, iar rezultatele muncii lor sunt niste scultpturi albe superbe, ce puncteaza din loc in loc verdele ierbii.
Mi-a placut tare mult pe dealurile din Naeni, iar atmosfera din tabara de sculptura era cu adevarat speciala. Am mai gasit un loc plin de sculpturi tot in Buzau, pe platoul salin Meledic, despre care vreau sa va vorbesc cat de curand, si am in plan sa vizitez si (mai cunoscuta) Tabara de sculptura Magura, la care inca nu am reusit sa ajungem.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |