Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cipru de Nord, si o poveste despre un oras fantoma si o granita ce imparte in doua o capitala

Intr-un noiembrie in Cipru insorit am zburat de acasa peste weekend pentru un pic de soare si, de ce nu, balaceala. Am avut cartierul pe Nissi Beach, dar nu statul la soare a fost principala noastra dorinta pentru acea excursie, ci am vrut sa facem si doua incursiuni, separate in Ciprul de Nord (numit pe larg Republica Turca a Ciprului de Nord), bucata de insula independenta si in fapt tara pe cont propriu, sustinuta de Turcia.

Singura capitala din lume impartita de o granita: Nicossia

Suna ciudat ca o capitala sa fie impartita de o granita, asa e? Dar fix aceasta experienta o poti avea daca vizitezi capitala Ciprului, care e in acelasi timp si capitala Ciprului de Nord: Nicossia. Iar intre cele 2 Nicossi, care trebuie sa iti zic de la inceput, par orase cu totul diferite, vei traversa o granita pietonala, chiar in mijlocul principalei strazi pietonale a practic ambelor jumatati de oras.

Cum Ciprul de Nord nu este practic parte din UE trebuie sa ai pasaportul la tine, care iti va fi verificat un pic cam minutios de ambele parti ale granitei. Intre cele 2 granite este pastrata o zona nelocuita, care inca poarta urmele razboiului ce a dus la separarea celor 2 Cipru, pazita si fortificata si acum, ce poarta denumirea de zona de buffer.

Schimbarea este palpabila cand treci din Cipru in Cipru de Nord: restaurante in stil grecesc fac loc cafenelelor turcesti. Magazinele vand genti contrafacute (si la intrarea inapoi in Cipru esti anuntat de o amenda de 10000 euro daca vii cu bunuri false in UE), peste tot zaresti moschei, moneda este lira turceasca si berea deasemenea din Turcia.

Am admirat schimbarea de peisaj, si ne-am oprit la un restaurant cu aer turcesc pentru un pranz si o bere Efes. Apoi am continuat sa exploram aceasta capitala neobisnuita, si am poposit la Buyuk Han, cel mai mare caravanserai din Cipru, construit de otomani la 1572, dupa ce insula a fost capturata de la venetieni.

Am trecut apoi in plimbare pe langa piatete aglomerate, Moscheea Selimiye din Nicosia, stradute cu case frumoase poate putin ponosite, si ne-am reintors, tot pietonal, in Cipru, prin acelasi sistem de 2 vami si buffer intre ele.

Varosha – plimbare printr-un oras fantoma inchis oamenilor timp de 48 de ani

Dar scurta incursiune in Nicossia nu a fost singurul loc in care am ajuns in Ciprul de Nord in acest weekend. A doua zi, cu masina, am trecut din nou granita intre cele doua jumatati ale aceleiasi insule, care se trece fix ca o vama normala intre doua tari, plus plata unei asigurari extra pentru masina la intrarea inspre nord. De data aceasta tinta noastra a fost Varosha, pe vremuri statiune de lux a Ciprului si loc de plimbare pentru multe celebritati, dar care a stat inchisa oricarui pas uman timp de 48 de ani.

Varosha este un cartier abandonat în cadrul orașului Cipriot Famagusta, care a fost odată un popular centru turistic. După invazia turcă a Ciprului în 1974, zona a fost evacuată și de atunci a fost închisă pentru accesul publicului. A rămas în mare parte neschimbată de atunci și este cunoscută pentru atmosfera sa înghețată în timp, cu hoteluri abandonate și străzi pustii. Statusul său este încă un subiect de dispută între greci și turci în cadrul negocierilor pentru reunificarea Ciprului.

Războiul din Cipru din 1974 a fost declanșat în urma unor tensiuni etnice între comunitatea greacă și cea turcă din insulă. În iulie 1974, o lovitură de stat orchestrată de junta militară greacă din Grecia a avut loc în Cipru, încercând să înlăture președintele cipriot Makarios al III-lea și să realizeze unirea cu Grecia.

În răspuns, Turcia a invadat partea de nord a insulei în iulie 1974, justificând intervenția militară ca o acțiune de protejare a comunității turcești din Cipru și pentru a restabili pacea și securitatea în regiune. Această intervenție a condus la ocuparea unei treimi din teritoriul cipriot de către forțele turce.

După invazie, aproximativ 200.000 de persoane au fost strămutate în interiorul insulei: ciprioții greci din partea de nord au fost forțați să se refugieze în partea de sud controlată de greci, iar ciprioții turci din sud au fost relocați în partea de nord controlată de turci.

De curand insa, in 2021, Varosha cea incremenita in timp si lasata sub conducerea naturii, a fost redeschisa publicului. Este amenajat un traseu pentru turisti printre hoteluri pustii, pe jumatate daramate sau cu urme de bombardament, printre magazine ce inca au firma agatata, pe langa taverne unde poti vedea inaiuntru mesele ce nu au mai primit meseni de 48 de ani. Este o senzatie complet stranie o plimbare aici! Vilele luxoase, parasite de proprietarii lor in graba in doar cateva zile, par ca inca isi asteapta oamenii, dar vegetatia le-a napadit acoperisurile si balcoanele, iar vanturile le-au smuls geamurile si acoperisurile.

Plaja pare idilica, si de la distanta hotelurile inalte de zeci de etaje par ca ar fi pline de turisti veniti la mare. Doar daca mijesti bine ochii vezi balcoanele pe jumatate desprinse, geamurile lipsa si urma luptelor pe peretii hotelurilor.

O data cu deschiderea catre public a acestui oras fantoma, la marginea lui au aparut si 2 terase, o zona cu sezlonguri unde poti face plaja cu vedere la ruinele Varosha si chiar si un hotel cu piscina. Este una din cele mai ciudate experiente, sa mananci inghetata cu privelistea plajei ce o data era in voga si acum este in ruina!

Ai vizitat Ciprul de Nord? Ce parere ti-a facut impartirea aceasta cu forta a unei insule in doua? Citeste apoi si despre alte locuri de vazut in Cipru, in jurul Paphos, aici.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare