Sus
  >  Calatorii cu copii   >  In cautarea piratilor pe St Vincent

Din St Lucia in Grenada drumul nostru de 3 saptamani prin Caraibe, care a inceput si s-a sfarsit in Trinidad&Tobago, a facut un stop in micuta St Vincent si ale sale Grenadine. Nu am avut, conform orarului de zbor, decat 2 zile full la dispozitie, dar au fost suficiente pentru a explora pe indelete chiar insula principala, St Vincent, a acestei tari-arhipelag din Caraibe, dar si pentru a face o mica incursiune, cu barca, pe una dintre Grenadine: un dop vulcanic, aproape de capitala.

Prima impresie despre St Vincent: nu degeaba are renumele, e o insula perfecta drept ascunzatoare pentru pirati

Am ajuns seara tarziu pe St Vincent, si in cele 20 de minute pe serpentine pana la hotel nu am putut sa ne facem o impresie. Insa la prima ora de dimineata, cand am iesit pe plaja din fata camerelor mai ca ne asteptam sa vedem macar cativa pirati ascunsi pe acolo. St Vincent are renumele de insula a piratilor, a fost folosita extensiv ca platou de filmare natural in seria Piratii din Caraibe (mai multe despre aceasta in continuarea acestui articol) si din orice colt al insulei intelegi de ce relieful vulcanic accidentat, si plin de vegetatie, este refugiu perfect.

Ne-am cazat la Sunset Shores (rezerva aici), si a fost un hotel foarte placut. O curte mare, cu piscina, si cu camere pe ambele sale parti, dadea spre plaja cu nisip negru, asa cum sunt toate din St Vincent, dar cu intrare lina in apa, si foarte placuta.

Cea mai veche gradina botanica din Emisfera Vestica este in St Vincent

Ca pe fiecare dintre cele 6 insule caraibiene in care am ajuns in acest tur de forta de 3 saptamani in Caraibe am inchiriat masina din aeroport si pe St Vincent (atentie, pe insulele mici si mai neturistice din Caraibe trebuie sa iti rezervi masina de inchiriat din timp, oferta este foarte limitata), pentru a putea explora in voie si oriunde vom dori. Asa ca dupa o portie de balaceala buna pe plaja din fata hotelului nostru, am pornit in explorari. Pe St Vincent drumul nu face inconjurul insulei, din cauza vulcanului nabadaios ce ocupa un capat al ei. Stratovulcan care de altfel a si erupt seriosin 2021, producind haos si distrugere in micuta tara, si pe care momentan nu se poate urca, traseul fiind in partea de sus distrus total (altfel ar fi fost prima noastra optiune de activitate).

Primul stop a fost la Gradina Botanica din St Vincent, chiar deasupra capitalei. Gradinile Botanice din Caraibe sunt locuri minunate de primbari, stiam acest lucru si din Guadeloupe, dar si din celelalte insule din zona vizitate. In plus pe langa a fi un loc frumos de plimbari, aceasta este cea mai veche gradina botanica din emisfera vestica s, si atrage calatorii in parcul sau umbros din anul 1765. Bonus: poti vedea papagalii endemici pe St Vincent in cadrul unui program de inmultire a acestei specii.

Drumul a continuat apoi serpuit, si am mers pe el pana s-a terminat, cam o ora din capitala. Treci prin orasele colorate, si pe langa plaje fara numar pustii complet, fara hoteluri si fara amenajari. Doar tu, palmierii, culmi vulcanice si nisip negru. Acesta este vibe-ul de St Vincent!

In cautarea Piratilor din Caraibe

Primul film din seria cinematografica Piratii din Caraibe a fost filmat pe St Vincent in mare parte. Port Royal, oraselul din film, a fost reconstruit aici, intr-un golf plin de stanci si vegetatie, Wallilabou Bay, iar platoul de filmare a fost conservat, si acum este un mic hotel, muzeu si restaurant cu aer foarte… pirateresc. Ne-a placut si mancarea caraibiana de aici, si peisajul cu platoul de filmare atat de bine integrat, iar muzeul, cu obiecte de la filmari, poze vechi a starnit curiozitatea copiilor si i-a facut sa vrea sa vizioneze si ei seria aceasta de filme, in care parca am petrecut o dupa amiaza intreaga.

Cu barca pana la o mica insula vulcanica

Chiar de pe plaja din fata hotelului nostru, dar se poate si de prin alte parti din capitala Kingstown, am pornit cu un barcagiu si o barca pana la o mica insulita vulcanica ascunsa privirilor noastre, de pe tarm, de o alta mica grenadina. Fort Duvernette se numeste ea, si este o munticel iesind din ape turcoaz, cu un fort construit in varf, pana la care poti ajunge intr-o mica drumetie de jur imprejurul insulei urcind pe o scara reconditionata recent cu fonduri de la guvernul finlandez. Privelistile de sus insa sunt spectaculoase, iar daca nu prinzi marea agitata, zona dintre cele doua insulite de aici este minunata pentru snorkeling. Ajungi la insula dupa o plimbare de vreo 10 minute cu orice barca luata din zona capitalei.

Piscine naturale si tunele de lava – din minunile insulei St Vincent

Nu poti inconjura intreaga insula St Vincent, stratovulcanul sau imens nu a permis sosele, dar intr-o parte de capat de drum, trecind printr-o zona care inca arata semnele puternicei eruptii din 2021 care a zguduit rau mica tara, ajungi la mici piscine naturale din lava, Owia Salt Pond, care au amenajate in jur un mic parc de relaxare.

Un tunel natural de lava a fost acum 200 de ani aproape consolidat si largit pentru a permite transportul productiei de zahar, iar acum reprezinta o atractie inedita pe St Vincent. Are peste 100 de metri lungime si leaga doua plaje salbatice pe partea de Atlantic a insulei.

Un rum punch si o cina la apus, inainte de plecare, in marina de pe St Vincent

Un ultim stop am facut la final de zi in marina de langa Kingstown, in apropierea aeroportului, pentru o cina devreme sau un pranz tarziu, admirind apusul peste yacht-urile pregatite de navigat prin Caraibe.

Trei recomandari de restaurante pe insula St Vincent

Restaurantele nu sunt punctul forte al insulei, dar totusi am gasit cateva foarte bune, si potrivite si pentru mese in familie, cu copiii. In primul rand trebuie mentionat restaurantul ADA, cu specific italian-caraibian, foarte cochet si cu muzica jazz live seara. Alaturi am luat o cina si la hotelul nostru, Sunset Shores, unde deobicei se organizeaza BBQ in stil bufet. Iar inainte de plecarea inspre ultima insula a vacantei noastre, Grenada, am mancat excelent la The Loft, restaurantul din marina de pe St Vincent.

>> Citeste intreg traseul nostru de 3 saptamani prin Caraibe

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare