Am revenit in Antalya pentru un roadtrip de final de vara, la 4 ani de la ultima incursiune prin aceste zone din Turcia. Daca data trecuta am stat cateva zile pe coasta Lyciei nu la All Inclusive, doua zile la Pamukkale (dintre care o noapte dormita intr-un caravanserai), si apoi final de vacanta in Bodrum, de data aceasta am ales sa facem o excursie intre aterizarea pe aeroportul din Dalaman si plecarea inapoi acasa din Antalya.
Primul stop? Fantastica laguna Oludeniz
La o ora si jumatate de aeroportul din Dalaman se gaseste superba laguna Oludeniz, unul din cele mai frumoase locuri admirate de mine in Turcia. Ne-am cazat chiar pe plaja, pe marginea lagunei (orasul Oludeniz in sine nu este foarte atragator), la un bungalow cu doua dormitoare din care ieseam direct pe nisip. Sugar Beach Club se numeste locatia (vezi preturi aici), si a fost perfecta pentru nevoile familiei noastre. Poti vedea oferte si preturi aici.
Zilele aici au fost destinate explorarii lagunei si relaxarii. Am inchiriat tot felul de vehicole acvatice precum hidrobicicleta (cu topogan de aruncat in apa, chiar), caiace, paddleboards, si ne-am plimbat prin toata laguna, care e superba din orice unghi ai privi-o. Am inotat dimineata devreme si la apus, in lumina blanda a soarelui pe jumatate ascuns dupa munti, si ne-am relaxat la cate o terasa din zona pe plaja.
Dupa ce am explorat laguna de jos, am urcat sa o vedem si de sus, de pe muntele Babadag
Pe muntele Babadag se urca cu o gondola, cu statie intermediara la 1200m, si poti ajunge pana la 1700m, unde e amenajata o mica promenada si pod, dar si un restaurant panoramic. De aici in sus, pana la 1800 poti lua un telescaun, sau urca pe jos (ceea ce am ales si noi). Si in continuare, mai poti urca, pana in cel mai inalt punct al muntelui, momentan pe jos, dar este in plan redeschiderea telescaunului si pana aici. Peisajele sunt superbe, cum doar niste munti stancosi si inalti de aproape 2000m care ies practic direct din mare iti pot oferi.
Laguna Oludeniz cel mai bine insa se vede de la 1200m, sau chiar mai jos, pe carare pana la un punct de belvedere. Tot la 1200m am luat o cina somptuoasa, cu feluri traditionale turcesti din diferite provincii ale tarii, admirind un fenomenal apus pe mare.
Orasul fantoma Karakoy, un stop de neratat langa Oludeniz
Intre dealuri si munti, inca din antichitate, o asezare greceasca prospera alaturi de pamanturile fertile de aici. Pe numele sau antic Lebessos, orasul a ramas pe rand fara locuitori in urma diferitelor lupte si masacre, iar schimbul de populatie, legal, dar controversat moral, intre Turcia si Grecia, din 1923, l-a transformat in ruina fantomatica ce este acum. Dupa o perioada, ruinele caselor grecesti de pe vremuri au devenit monument national, iar acum este amenajat pe vechile ulite de piatra in panta abrupta un traseu turistic de vizitare. Atmosfera parasita de aici ne-a amintit, cum altfel, de un alt oras parasit: Varosha, din Ciprul de nord.
Cazare la o moara de apa de piatra, intre stancile de deasupra Butterfly Valley
Urmatoarea cazare am avut-o intre stanci in Faralya, un mic sat de munte deasupra celebrei plaje Butterfly Valley. Am stat intr-o moara de apa, transformata in boutique hotel, cu privelisti faine inspre mare, stanci si cer, Watermill Hotel (vezi preturi aici), intr-un apartament decorat in stil traditional si cu o terasa generoasa pentru seri linistite.
Plaja Butterfly am admirat-o doar de sus, traseul in jos peste stanci este destul de periculos, iar cu barca nu am vrut sa ne complicam pana la ea. Dar pret de o inghetata turceasca si un suc de rodii, am stat pe stancile de deasupra si am admirat forfota de ambarcatiuni de langa plaja.
Canionul Saklikent, o minune a naturii din Turcia
Din pozele din online, am crezut ca se vor putea vizita doar cateva sute de metri din canion, cele peste care sunt amenajate pasarele de lemn. Dar la capatul lor, o cascada peste bolovani te asteapta sa o traversezi, si de acolo, pe langa firul de apa ce vara traverseaza canionul lung de 18 kilometri in total, intre pereti inalti de 200m de stanca alba si pe alocuri rosiatica, pereti ce se ingusteaza din ce in ce mai mult pana cand o stanca imensa blocheaza drumul cu totul, dupa un traseu de peste 4km.
La intrarea in canion poti manca si un pranz traditional, la cele cateva restaurante construite pe pontoane deasupra apei, si cu mese joase pline de culoare si pernute brodate. Noi am ales unul si cu leagane peste apa, si cu multe multe pasari plutind printre mese, a fost o atractie in sine.
Orasul antic Xanthos, urmatorul stop in roadtrip-ul nostru inspre Antalya
Candva capitala intregului imperiu antic al Lyciei, Xanthos este impresionant prin ruinele sale. In special turnurile inalte, deasupra amfiteatrului si necropolei, ce vegheaza zona de mii de ani. In zona poti alege si intre alte orase antice lyciene: Letoon, Tlos, Patara, dar cum la inceput de septembrie era inca mult prea cald pentru plimbat printre ruine, am ales doar unul dintre situri pentru o vizita in drumul nostru.
Orasul scufundat de la Kekova si castelul Simena
Peisaje absolut superbe am gasit si la Kekova, unul din locurile de neratat cu adevarat de pe coasta Lyciei. Ca sa ajungi sa plutesti deasupra celebrului oras scufundat poti merge cu masina la Ucagiz, si de acolo sari intr-o barcuta. Turul clasic te va duce pe la Simena, unde un castel ce ofera privelisti impresionant de turcoaz de sus in varful dealului vegheaza de secole deasupra unui mic sat de pescari, construit langa ruinele unui oras antic important, distrus de un cutremur de mare intensitate in secolul al doilea.
Sunt si locuri in care te poti balaci printre ruine. Chiar langa Simena, in apa, troneaza morminte antice lyciene, in jurul carora turistii inoata, iar in alte golfulete barca te va opri pentru o racorire in apele linistite ale lagunei de aici.
Kas, un oras colorat si cochet si plajele sale simpatice
Zona din jurul cochetului Kas este cu munti abrupti direct in mare, cu sate cu case cocotate pe ele, si poarta renumele de coasta Amalfi turceasca. Eu pot spune ca e chiar mai placuta insa, nefiind atat de aglomerata ca verisoara ei italiana, cel putin la final de august, cand am ajuns noi.
Sarmantul orasel Kas e o pagina deschisa a istoriei milenare a acestei zone din Turcia: un amfiteatru din perioada hellenista, foarte bine pastrat, e loc de picnic la apus, un mormant lycian e chiar in centrul giratoriului central, iar superbul Royal Tomb este la capatul stradutei pietonale cu cele mai faine magazine din oras, straduta ce este in fapt un drum roman in panta si cam alunecos. Este unul din locurile care mi-a placut cel mai mult din intreaga zona.
La nici 20 de minute de Kas, pe drumul cu serpentine de-a lungul coastei, gasesti una din cele mai frumoase plaje din zona. Kaputas Plaji se numeste, iar ca sa ajungi la ea si valurile ei turcoaz trebuie sa cobori, in zigzag, cateva zeci de trepte. Plaja este remote, dar foarte populara, deci parcarea amenajata se aglomereaza rapid, mai ales in weekend. Chiar pe plaja ai un restaurant, insa 5 minute cu masina mai inainte poti lua pranzul, simplu, pescaresc si proaspat, pe un mic promotoriu cu vedere la insulita arida Ada, la Ada Restaurant.
SI in partea cealalta fata de centrul vechi al orasului Kas, dar inca in oras, o alta plaja foarte colorata, supranumita Mermaid Beach (sau Buyukcakil Plaji) ne-a tentat a doua zi petrecuta aici. Fiind in oras, pe plaja sirenelor vei gasi mai multe restaurante si terase, la alegere.
De cazat, ne-am cazat in posibil cel mai frumos hotel de pe coasta Antalyei. Villa Tamara se numeste (vezi preturi aici), si are camere cochete, cu privire la mare, o piscina fabuloasa cu cel mai fain peisaj posibil de la ea: golfurile din Kas si, deloc departe, o insula greceasca. Villa Tamara are si acces la mare, dar nu cu plaja, cu pe pontoane. Acolo ne petreceam diminetile si dupa amiezele la apus. Cand reuseam sa scoatem copiii din piscina, bineinteles.
Demre, Adrasan si alte stopuri pe drum spre Antalya, unde am oprit cu alte ocazii
Pe langa urmatoarele 4 locuri, despre care va spun mai jos, am trecut de data aceasta pe fuga si pe inserat. Dar le-am vazut pe indelete cu alta ocazie, a unui alt roadtrip nu la AllInclusive in Antalya. Nu rata asadar daca ai timp si Demre si minunile sale antice, Laguna Beymelek, un loc simpatc de pranz sau cina, plaja Finike Magrali si a sa pestera marina sau Adrasan, un sat pe plaja absolut sarmant, unde ne-am cazat de fapt data trecuta.
Olympos, plaja cat vezi cu ochii, ruine antice si focuri eterne
Ultimul stop in acest roadtrip a fost, cum altfel, iar pe plaja. Am stat 3 zile pline, dar pline, de balaceala in apa linistita a plajei Olympos/Cirali, inconjurata de munti fotogenici. Si aici, ca si la Oludeniz, ne-am cazat intr-un bungalow suficient de mare cat sa ne primeasca familia noastra de 2 adulti si 2 copii. De data aceasta nu am avut un bungalow direct pe plaja, ci intr-o gradina plina de flori si verdeata, un adevarat paradis racoros dupa ce reveneam incinsi de soare de la plaja, la Villa Lukka (vezi preturi aici).
Dar nu am stat doar la plaja in Olympos/Cirali (practic e o singura plaja impartita in doua nume, partea de Cirali este mai family oriented, cu restaurante multe si cazari pe gustul copiilor si a parintilor lor, iar in capatul dinspre Olympos atmosfera este mult mai relaxata si hipster). Am si explorat, in fiecare dupa amiaza petrecuta aici, dupa ce caldura soarelui se mai domolea. In prima dupa amiaza am urcat, pe un traseu de un kilometru si ceva, pana la flacarile eterne de pe muntele Chimaera, locul care se pare ca a inspirat legenda din antichitate al monstrului femeie care sufla foc, si unde dainuise mult timp un templu dedicat lui Hefaistos.
A doua dupa amiaza tot pe urme antice am pornit. La doi pasi de plaja, intr-un defileu stancos spectaculos, pe malul unui rau ce se varsa in mare, se gasesc ruinele orasului antic Olympos, ce impresioneaza prin frumusetea Palatului sau Episcopal, cu intrari si arcade inalte si detalii interesante inca bine pastrate.
Cam acestea au fost locurile pe care le-am vizitat in aceste zece zile de final de vacanta de vara pe coasta Lyciei in Turcia. Data viitoare, pentru ca cu siguranta va fi si o data viitoare, am vrea sa o pornim inspre Alanya, cu siguranta sunt locuri fascinante si in cealalta directie fata de Antalya.