Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Prima data in India, si un traseu de o saptamana pe Triunghiul de Aur

Multa vreme am amanat prima noastra vizita in India, si, in retrospectiva, fara sa fi avut motive intemeiate. Dar, in pandemie, mi-am propus ca imediat ce se redeschide pentru turism, acolo ajungem! Zis si facut, au redeschis, fara prea multe conditii si restrictii, direct in avion ne-am urcat, cu directia New Delhi, pentru o saptamna pe Triunghiul de Aur, Cultural, al Indiei, intre Delhi, Agra si Jaipur.

New Delhi, inceput de traseu de o saptamana pe Triunghiul de Aur

Am aterizat la 1 noaptea in India, dar formalitatile vamale au fost rapide, astfel incat la 2 si ceva noaptea eram deja la hotel, la odihna. A doua zi urma sa incepem in forta explorarea capitalei Indiei. Primul contact cu Delhi l-am luat de sus, de la terasa camerei noastre de la hotelul The Lodhi, de unde am admirat de la primele momente ale diminetii mormantul spectaculos si rosiatic al lui Humayun.

Dar nu aceasta avea sa ne fie prima destinatie din aceasta zi de vizitat, ci, pe rand, am poposit la inedita Qutub Minar, am trecut pe langa Poarta India si Red Fort (ambele insa inchise pentru renovari, se pot vedea insa din exterior), pe la Old Fort (Purana Quila) si lacul si gradinile sale superbe, dar si cu moschei ce ne-au amintit de cele din Uzbekistan (de altfel istoria Delhi este puternic impletita cu cea a Uzbekistan-ului, amandoua fiind stopuri importante pe Drumul Matasii), pentru ca, intr-un final, sa ajungem la Humayun si ansamblul arhitectural, compus din mai multe morminte, un loc cu adevarat spectaculos din Delhi.

>> Ne-am cazat la The Lodhi (vezi preturi aici) | Cauta alte cazari disponibile in New Delhi
>> Am mancat: de pranz la Pindi, un restaurant deschis in 1948, si facut faimos de un articol din 1982 din New York Times despre specialitatile de pui servite aici, si de seara la Indian Accent, un fine dining indian din cadrul hotelului The Lodhi, considerat unul din cele mai bune restaurante indiene din lume

Taj Mahal, cea de-a sasea Minune Noua a Lumii pentru noi, si ce am mai vizitat in Agra

O data cu Taj Mahal am ajuns la a sasea Minune a Lumii, dintre cele 7 noi desemnate (dupa Petra, Machu Picchu, Chichen Itza, Jesus Redentor, Colosseum – a mai ramas doar Marele Zid Chinezesc). Dar nu la poate cel mai cunoscut monument din India am poposit intai, ci la alte constructii spectaculoase din Agra, dar poate nu asa cunoscute: Mormantul Imparatului Abkar, una din figurile importante din istoria Agra, si, vizavi, a sotiei sale Mariam.

Pe Taj Mahal l-am zarit pentru prima data de la fereastra camerei noastre de la hotelul la care ne-am cazat, Oberoi Amarvilas, unul dintre cele mai scenice hoteluri in care am stat vreodata.

De abia a doua zi de dimineata am pasit insa in complexul celebrului Taj Mahal, la prima ora de dimineata, la rasarit, pe care, dat fiind combinatia de offseason (in iulie este perioada de muson in India), si recenta deschidere a tarii dupa pandemie, l-am gasit doar pentru noi. Am stat aproape 3 ore sa admiram celebra cladire, ce domina raul cu marmura sa alba impecabil si detaliat sculptata, si cele doua cladiri rosiatice, una moschee si una fosta „casa de oaspeti regali” ce o incadreaza in stanga si in dreapta, perfect simetric.

Urmatorul stop in Agra a fost la nu mai putin impozantul Agra Fort, inscris de asemenea in UNESCO, si zidurile sale rosiatice sau albe, ce ascund minunate curti interioare, cu balcoane ce iti ofera privelisti fascinante cu Taj Mahal la orizont, intr-o mare de verde de ambele maluri ale raului Yamuna.

Pe partea cealalta a raului fata de fort si Taj Mahal te asteapta alte locuri de descoperit. Traversam aglomeratul pod, si intai ne indreptam catre fundatia a ceea ce se dorea Black Taj Mahal, o constructie in oglinda cu Taj Mahal, pe care, o spun povestile vremii, Shah Jahan il planuia pentru propriul sau mormant. Fundatia in ruina acum serveste drept piscina pentru copiii localnici, dar un punct de belvedere cu Taj Mahal este amenajat aici.

Ultimul stop al zilei a fost la ceea ce ghizii numesc Baby Taj, un mormant construit cu 9 ani inainte de Taj Mahal, din marmura alba si intr-un stil similar, pe care se pare ca l-a influentat.

>> Ne-am cazat la Oberoi Amarvilas (vezi preturi aici sau rezervat si tu) | Cauta oferte de cazare in Agra
>> Am mancat de pranz la The Salt Cafe, un rooftop cu meniu si indian si international, si priveliste panoramica (se zareste un pic si Taj Mahal)

Fatehpur Sikri, primul stop pe drumul intre Agra si Jaipur, in continuarea traseului nostru in Triunghiul de Aur din India

La aproximativ o ora de Taj Mahal, pe autostrada ce leaga Agra de Jaipur, se afla Fatehpur Sikri, inscris in UNESCO, un stop care nu trebuie ratat. Parcarea este undeva jos, departe de fort si moschee, si imediat ce iesi din masina esti imbiat sa te urci in „autobuzele guvernamentale” pentru a fi transferat la palatul fortificat, capitala a Imperiului Mughal, si moscheea de langa, construita de Abkar pentru a celebra nasterea primului sau copil, si pe cel care a prezis-o. Cum mersul cu autobuze nu este punctul nostru forte, am luat-o agale pe jos pe strazile satului, si, spre deosebite de toti turistii, ce ajung intai la palat, noi am ajuns intai la Moschee, care e gratis de vizitat, a carei poarta, Buland Darwaza, construita cu trepte inalte parca fara sfarsit, ne-a lasat fara cuvinte. La intrare pe poarta trebuie sa te descalti, dar iti poti lua pantofii cu tine, deoarece pe Poarta regala, din dreapta, vei putea iesi inspre palat, cu gradinile si lacurile sale.

Chand Baori, cea mai adanca fantana in trepte din India

Posibil cea mai fascinanta constructie pe care am vazut-o pana acum, si am vazut multe constructii fascinante in 102 tari, Chand Baori este o fantana in trepte ce necesita doar un mic ocol de la autostrada ce leaga Agra de Jaipur, adanca de peste 100 de metri si 13 etaje de trepte ce par fara sfarsit. Conform legendei a fost construita intr-o singura noapte de un jin, si dateaza din jurul anului 700.

Vizavi de fantana (care din fericire are garduri de protectie acum, pentru ca privitul in josul celor 3500 de trepte este datator de ameteli) opreste un moment la un stravechi templu, datind cam din aceeasi perioda, cu fantastice sculpturi hindu, cu detalii incredibile: Harshad Mata Temple.

Jaipur, in al treilea stat indian din itinerariul nostru prin India o saptamana

Dupa Delhi, statul capitala, si Utar Pradesh ce adaposteste Agra si Fatehpur Sikri, o data cu stopul la Chand Baori am trecut in Rajahstan, imensul stat desertic din India. Desertic, dar noi l-am gasit in intregime verde, cum este doua luni pe an, in sezonul musonului indian. In Jaipur am poposit cel mai mult in itinerariul nostru si traseul de o saptamana pe Triunghiul de Aur din India, 4 zile in total, care ne-au lasat complet indragostiti de Orasul Roz al Indiei, si cu dorinta de a reveni pentru a explora Rajahstan mai in amanunt.

Jaipur nu e un oras pe care sa il vezi pe graba. Ai destule de explorat, si un itinerariu in detaliu o sa prezint intr-un post detaliat. Aici amintesc doar de principalele atractii precum Fortul Amber, dar si forturile invecinate de aparare, Jaigarth si Nahargarth, dar si o vizita prin satul de la poalele zidului de aparare ce inconjoara intreaga zona (si pe care te poti plimba), pentru a vedea stravechi temple hindu, dar si Panna Meena Ka Kund, o alta fantana in trepte fascinanta. Inapoi in oras musai sa opresti la Jal Mahal, palatul pe apa.

In centrul vechi, intre cladirile roz ale Jaipur, City Palace te asteapta sa ii descoperi frumusetile, impreuna cu superbul Hawa Mahal, Palatul Vanturilor, Jantar Mantar si ale sale instrumente astronomice gigantice si muzeul Albert Hall.

In periferia orasului, nu rata Templul Galta Ji, templul maimutelor si poate cel mai nebun loc din Jaipur, dar nici monumentele si mormintele inchinate maharajilor din Jaipur, la Royal Cenotaphs Gaitore. Iar daca ai o dimineata libera, la nici jumatate de ora de centrul orasului poti face un safari in cautare de leoparzi, la una din cele doua rezervatii intre dealuri organizate.

>> Ne-am cazat doua nopti la Rambagh Palace (vezi preturi si rezerva aici), fosta resedinta a ultimului maharaha din Jaipur, si o noapte la Rajmahal Palace (vezi preturi si rezerva aici), palatul placerilor maharajailor, doua locatii senzationale in Jaipur | Cauta alte cazari in Jaipur
>> Am mancat la Baradari Restaurant in City Palace, un restaurant cu decor modern si mancare indiana, si la Suvarna Mahal, in Rambagh Palace, unde vesela este suflata cu aur si poarta semnatura lui Versace

Incredibilul Alila Fort, o oprire de o noapte in Rajahstan pe drum inapoi spre Delhi

Cam la o ora de Jaipur, cu un ocol de doar 6 kilometri de la autostrada ce leaga Rajahstan de Delhi, o aparitie misterioasa se va ridica deodata deasupra pamantului nisipos, intre dealuri si munti acum in iulie inverziti. Este vorba de Alila Fort, un fort vechi de 232 de ani, acum transformat in hotel de lux, singurul hotel de acest fel din India.

Alila Fort domina un peisaj absolut fascinant, o Indie rurala fara prea multi oameni, cu dealuri si vai verzi, pe care sunt manate turme de camile si bivoli la pascut, punctat de temple hindu colorate si de stanci golase pe care zaresti maimute catarate. Piscina e cel mai bun loc de admirat castelul, bineinteles.

>> Vezi oferte la Alila Fort (rezerva aici)

Camilele sunt de altfel mijlocul preferat de deplasare in aceasta zona, si Alila iti ofera chiar posibilitatea sa te plimbi cu o camila precum maharaja odinioara, pe drumul ce inconjoara castelul. Alta activitate pe care am facut-o cu drag aici a fost o drumetie de 2 ore, la prima ora a diminetii imediat dupa rasarit, pentru ca soarele Rajahstanului sa nu apuce sa fie prea puternic, pe cel mai inalt varf din zona, pentru o panorama de ansamblu cu fortul si celelalte dealuri.

Un ultim stop din aceasta saptamana impresionanta prin India, in Delhi

Cu promisiunea noua insine ca revenim rapid in India, am oprit, intristati ca ne intoarcem acasa, pentru o ultima dupa amiaza in Delhi, inainte de imbarcarea in zborul nostru, si o ultima vizita, la inca o fantana in trepte cu arhitectura diferita fata de cele din Rajahstan, dar la fel de misterioasa (e denumita si drept unul din cele mai bantuite locuri din India, si o serie de legende macabre sunt atasate acestui loc): Agrasen ki Baoli.

Cateva considerente practice si organizatorice despre o vizita in India

In momentul de fata, pentru a intra in India iti trebuie viza, platita si luata online in prealabil, dar este si necesara completarea unui formular de sanatate, unde trebuie incarcat certificatul de vaccinare sau testul COVID negativ. La vama propriu-zisa formalitatile au mers repede. Pe aeroportul din New Delhi sunt suficiente ghisee vamale, fiecare specializat pe un anumit tip de viza/cetatenie, incat chiar si dintr-un avion imens cu doua etaje cum a fost cazul la noi, coada a mers extrem de repede, iar vamesul nu a cerut decat viza, un pdf primit pe mail, printat de acasa. Nu exista nicio restrictie covid in acest moment in India.

Am avut masina cu sofer inchiriata pe toata perioada, oferita de catre primul hotel la care am stat, in New Delhi. In retrospectiva, nu ar fi fost complicat nici sa conducem pe cont propriu, traficul in orase este similar cu cel din Sri Lanka, autostrazile cu plata (expressways) sunt libere complet, iar pe drumuri intre orase se circula intr-un ritm mai alert decat la vecinii insulari din sud.

Bilete la principalele obiective turistice am luat online, in prealabil. Au un site foarte bine pus la punct, care include multe dintre locurile pe care le-am vizitat: asi.payumoney.com. Iti alegi data si intervalul orar in care doresti sa ajungi, si la intrare va fi scanat codul din pdf-ul generat dupa plata. Sunt mai mici preturile online decat la casa de bilete, plus cozile uneori sunt impresionant de mari. Pentru Jaipur exista doua bilete „compozit”, unul care include City Palace si inca 2-3 obiective aflate in administrarea directa a familiei regale, si unul pentru toate celelalte, in administrarea orasului. Teoretic si ele se pot lua online, de pe site-uri diferite, dar de fiecare data am intampinat erori, asa ca pe acestea doar de la casa de bilete le-am putut cumpara.

La orice obiectiv turistic vei trece la intrare printr-o coloana de ghizi dornici sa iti ofere serviciile. Nu sunt insa foarte insistenti, si cu putin noroc ii depasesti. Si hotelurile mari iti ofera, chiar complimentary, ghizi de cate ori doresti (cu bacsis la final, bineinteles), dar dupa 2 zile cu ghid, oferit de hotel, am simtit ca ne e mai bine sa vizitam singuri. Exista peste tot placute cu multe informatii, si pentru orice altceva am apelat la internet. Experienta explorarii unor locuri asa misterioase, cu multe culoare ascunse si curti panoramice ce iti apar deodata in fata ochilor este net superioara, din punctul nostru de vedere, pe cont propriu. In fiecare loc vei fi rugat sa faci poze cu zeci de indieni, mai ales daca ai parul blond ca mine.

Am mancat si la restaurante locale, am testat si streetfood, am mancat si la restaurante simandicoase seara la hotel. Peste tot a fost delicios! Nu am avut nicio problema cu stomacul, din fericire. Dar trebuie atentie, si resemnare ca orice va fi picant. Si aproape peste tot am putut plati cu cardul, inclusiv vanzatorii stradali au, multi dintre ei, fiecare un cod qr de scanat printr-o aplicatie locala de platit online. Bineinteles, iti trebuie si cash, nu chiar totul se plateste cu cardul. Bancomate insa gasesti des prin orase.

Cat despre gunoaie, si aglomeratie? Este aglomerat, foarte aglomerat, indienii sunt multi (anul acesta se prognozeaza ca India va depasi China ca numar de locuitori). Si, evident, nu este extrem de curat. Dar cum locuim in sectorul 1 din Bucuresti, putin jeg nu ne sperie, si trebuie sa recunosc ca nu m-a impresionat in niciun fel gradul de curatenie al Indiei, pe unde am fost noi. Curat ca in Uzbekistan nu e, dar obiectivele turistice sunt foarte ingrijite, pe strazi centrale e ok. In zone periferice ale oraselor mari, de mahala este mizerie, de asteptat, bineinteles, dar acestea nu sunt locuri in care se plimba neaparat turistii. In zonele rurale in care am fost era curat si bine.

Si la final, sa va spun: de ce am ales sa mergem in India pe muson?

Desi toate agentiile, toti ghizii, si absolut pe oricine intrebi iti va zice sa mergi in India in lunile de iarna, pentru ca atunci este sezonul cel mai bun, noi am ales sa mergem in iulie. De muson, adica sezon ploios. Dar am luat alegerea asumat, dupa documentari. Sa mergi in perioada de muson are cateva avantaje majore: aerul nu este poluat, pentru ca ploaia, aproape zilnica, il spala. Vizibilitatea este foarte buna, de asemenea, pentru ca nu exista smog peste orase. Calitatea aerului, trebuie sa recunoastem, a fost motivul principal. Si intr-adevar a fost foarte bine, nu a fost poluat deloc, nici macar Delhi, care altfel e renumit pentru proasta calitate a aerului.

Alt argument pentru lunile offseason? Nu o sa vezi decat turisti localnici, care oricum mereu sunt multi. Europeni sau americani vei vedea putini inspre deloc. Deci locurile, mai ales cele faimoase precum Taj Mahal, vor fi mai libere decat deobicei, iar preturile la cazari, inclusiv la cele luxury, vor fi chiar si pana la de 3 ori mai ieftine.

Al treilea argument: verdeata. India este verde de muson, si mai ales in cazul statului Rajahstan, desertic, e o placere sa admiri dealurile verzi nesfarsite.

Cat despre ploaie, sau caldura? Sunt zone din India in care ploua foarte mult de muson, in special in sud. Dar in Triunghiul de Aur situatia este cu totul alta. Nu ploua in fiecare zi, iar cand ploua, desi torential, nu ploua foarte mult timp. In cazul nostru, in 8 zile a plouat cu adevarat de 2 ori, timp de cate o ora si ceva. Au mai fost doua zile in care a picurat cate 5 minute, cativa stropi buni pentru racorit. In rest, soare si senin, cu un pic de nori buni pentru umbra, dar temperaturile nu au fost spectaculoase: oscilau intre 27 si 30 de grade, insa resimtite un pic mai mult din cauza umiditatii mai mari, in special in Agra si Delhi.

Asa ca, in loc de concluzie, ne-a placut teribil! Si deja planuim sa revenim, de data aceasta cu copiii.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare