Travelista.ro Exit Reader Mode

Experiente de neratat in Guatemala

Pandemia si diferitele ei restrictii m-au facut de doua ori sa anulez explorarea prin Guatemala, dar iata ca in sfarsit, la inceput de 2022 am ajuns in aceasta tara fascinanta si frumoasa din America Centrala.

Urca pe un vulcan in Guatemala

Guatemala are in total 37 de vulcani, dintre care 3 sunt activi. Urcatul pe vulcani este aproape sport national in Guatemala, asa ca daca iti plac drumetiile montane, nu rata macar sa te urci pe unul dintre ei. Studiaza inainte insa conditiile, mai ales daca alegi sa urci pe un vulcan activ. Anul trecut mare parte din timp Pacaya a fost inchis drumetilor, iar cateva zile acum, cat am fost noi in Guatemala, Acatenango, vulcanul pe care urci pentru a admira pe nervosul Fuego si eruptiile sale zilnice, a fost inchis vizitatorilor deoarece activitatea vulcanica era prea intensa (de altfel au fost si evacuate cateva sate de la baza lui Fuego). Pacaya, Fuego si Acatenango sunt aproape de Antigua Guatemala, si drumetiile pot avea baza de plecare in acest frumos oras foarte turistic.

Noi am ales sa urcam pe Pacaya, si nu am regretat. Drumetia porneste de la baza vulcanului, unde este amenajata o parcare si un centru de vizitatori (unde platesti taxa de intrare in parcul national, si iti este alocat un ghid). Pana cat de sus se poate urca (pana in varf nu poti datorita emanatiilor de gaze si a lavei incinse inca, de la eruptiile de anul trecut) iti va lua cam 3 kilometri de panta sustinuta, aproximativ o ora jumatate. Daca nu esti intr-o forma fizica buna, poti opta pentru inchirierea unui cal pentru aceasta urcare, gasesti din plin in parcarea de jos. Peisajele care te insotesc tot drumul sunt dintre cele mai fantastice pe care le poti vedea la o drumetie vulcanica. Fata in fata cu Pacaya este impozantul Agua, cel mai inalt vulcan guatemalez, iar in spatele lui, fumegind aproape constant, sta Fuego. O data la cam 10 minute, Fuego producea cate o eruptie spectaculoasa, care oprea toti drumetii din drum, pentru a admira spectacolul acesta fioros al naturii.

Sus pe Pacaya te mai asteapta cateva surprize. Intai un Lava Store, un magazin de bijuterii produse de designeri locali din lava vulcanica. O aparitie si un moment de shopping total neobisnuite.

Iar inca 10 minute prin lava ajungi la un restaurant. Mult spus, restaurant, desi ce vei primi de mancare este delicios. Un contabil din zona a avut acum mai multi ani o idee neobisnuita. Ce ar fi sa faca pizza pentru turisti pe vulcan, la caldura vulcanului. Si ideea s-a dovedit un succes total, inainte de pandemie trebuia sa faci rezervare pentru a prinde o felie din celebra pizza vulcanica. Noi insa ne-am bucurat singuri de pizza, un vin rosu si spectacolul oferit de Fuego cel cam furios. Apoi ghidul ne-a dat si desertul: niste bezele pe care le-am rumenit singuri la vulcan.

Poti alege si sa urci pe un vulcan si dintre cei care pazesc lacul Atitlan. Dintre ei, cel mai popular este vulcanul San Pedro, iar o drumetie pe el dureaza in jur de 7 ore dus-intors.

Ca fapt divers, este a treia eruptie vulcanica pe care o vedem live, de aproape, in ultimul an. Am inceput anul trecut in mai cu vulcanul Geldingadalir, mic, dar furios, din Islanda, am continut cu vulcanul de pe La Palma, pe care l-am admirat in eruptie de pe vecina El Hierro, si acum Fuego din Guatemala.

Exploreaza Antigua Guatemala, acest super oras colonial

Imi plac tare mult orasele coloniale din America Latina, si le explorez cu aceeasi placere de fiecare data. Antigua Guatemala nu a fost o exceptie, este o bijuterie de oras, cu strazi pietruite, case colorate, biserici si parcuri frumoase. Ne-a amintit un pic de orasele coloniale din Yucatan, Mexic, dar in plus fata de acestea una din principalele atractii din Antigua Guatemala sunt ruinele diverselor manastiri, picate in 1773, in urma unui cutremur masiv.

Insa cel mai fascinant aspect al unei plimbari prin Antigua este Aqua, vulcanul de 3,760m ce vegheaza deasupra vechilor stradute pietruite, si pe care il poti zari si din parcul central, din fata Catedralei, de pe terasele la inaltime ale orasului in timp ce savurezi o cafea guatemaleza, dar si vizitind frumoasele ruine de manastiri, cele mai importante obiective de aici. Si din anumite colturi ale orasului, un alt spectacol vulcanic ti se infatiseaza: Fuego si eruptiile lui o data la cateva minute.

Nu rata sa testezi preparate guatemaleze, precum pepian, o supa traditionala, din pui si legume, dar si tot felul de mancaruri servite cu tortilla, avocado sau hummus de fasole. Noi am poposit la pranz la un restaurant cu totul deosebit, peste care am dat din intamplare, La cuevita de Los Urquizu, unde iti poti alege dintr-o multitudine de ceaune cu tot felul de preparate delicioase, ce doresti sa mananci.

Balaceste-te in ape termale

Cu atatia vulcani, e imposibil ca in Guatemala sa nu gasesti ape termale! Si noi am gasit din plin. Intai la piscinele de la termele Santa Teresita, pe malul lacului Amatitlan, un popas excelent si relaxant la capatul unei zile de drumetie pe vulcanul Pacaya.

Apoi urmatorul lac vizitat in Guatemala ne-a adus din nou ape termale. Atitlan, poate cel mai cunoscut si turistic lac din Guatemala, are in micul sat colorat Santa Catarina Palopó izvoare termale chiar pe marginea sa. Piscine naturale imprejmuite de pietre iti ofera astfel o inedita baie termala cu vedere la vulcanii ce imprejmuiesc lacul.

Iar seara, dupa o zi plina de plimbari in jurul lacului Atitlan, chiar hotelul nostru, din coloratul Santa Catarina Palopo, ne oferea placerea unei piscine termale, in care stateam pana noaptea tarziu.

Admira lacurile Guatemalei

Am ajuns in total pe malul a 4 lacuri in Guatemala, si toate ne-au fermecat cu frumusetea lor. Intai am poposit pe malul unui crater cu laguna, la poalele vulcanului Pacaya, Laguna Escondida, la aproximativ 10 minute de mers cu masina de la centrul de vizitatori de unde incepe drumetia in sus pe vulcan. Aici am stat si ne-am relaxat jumatate de ora, ca dupa o drumetie buna.

Al doilea lac admirat, la apus, cu o bere locala Gallo in mana, a fost Amatitlan, fratele mai neturistic al lui Atitlan. Pe mica plaja a lacului am admirat forfota de barci colorate, care veneau si aduceau localnici dornici de o plimbare agale pe lac la apus, la una din multele terase de aici.

Apoi, dupa cateva zile deja in Guatemala, am ajuns la Atitlan, poate cel mai popular loc printre turisti, si la vulcanii si oraselele superbe de pe malul lui. Din Antigua Guatemala, sau din Guatemala City, faci aproximat 2 ore si jumatate pana pe malul lacului. unele cazari pot fi ajunse doar cu barca, iar cel mai mare oras si hub turistic este Panajachel. Despre cel mai mare lac din Guatemala voi pregati un articol separat.

Ultimul lac si cea mai mare surpriza placuta de altfel a fost lacul Peten, in apropiere de ruinele de la Tikal, si Flores, oraselul insula in care vei ateriza pentru a vizita parcul national. Daca despre Tikal ne asteptam sa fim impresionati, nu am avut nicio premonitie despre cat de mult ne va placea Flores si atmosfera sa relaxanta la apus, cu balacit in apele lacului si un pahar de vin pe una din multele terase de pe faleza.

Exploreaza fantasticele ruine mayase

Poate asociezi civilizatia Maya cu Mexic (dat fiind ca cea mai cunoscuta de catre turisti si faimoasa deci ruina mayana este Chichen Itza in peninsula Yucatan, unde de altfel poti vizita mai multe astfel de ruine impresionante), dar si Guatemala are din plin situri arheologice splendide, iar populatia guatemaleza are puternice origini maya pana in prezent (cel putin populatia din jurul lacului Atitlan este in proportie de 94% mayana).

Daca anul trecut ne-a placut teribil la Chichen Itza, asa fara de turisti in pandemie cum l-am prins, Tikal, cel mai cunoscut complex de ruine din Guatemala, capitala lumii mayase, a fost o experienta chiar si mai intensa. Spre deosebite de Chichen Itza, unde este permis comertul in interiorul complexului, si unde jungla a fost netezita pentru turisti, ruinele de la Tikal sunt in lupta continua cu natura luxurianta din jur, iar o vizita aici presupune un traseu prin jungla, printre maimute urlatoare care fac un zgomot infiorator, maimute-paianjen care iti ofera adevarate spectacole de acrobatie si tucani in toate culorile. In plus, scari de lemn au fost amplasate pe lateralele a cateva dintre cele mai reprezentative temple, si astfel de poti bucura de peisajul junglei neintrerupte de jur imprejur.

Mergi la shopping!

In Guatemala cumparaturile de produse traditionale sunt adevarate experiente, si as incadra o piata la capitolul experiente de neratat in aceasta tara. Tesaturile sunt la rang de arta in Guatemala, si toate femeile de aici se imbraca colorat si traditional, cu fuste drepte si lungi cu cele mai interesante modele tesute, curele impletite in culori asemenatoare, si bluze brodate fantastice. Nu am putut rata sa nu imi cumpar si eu, bineinteles. La orice vanzator vei putea negocia, si nu ezita, e modul lor de a face negot, si de cele mai multe ori vei avea parte de o negociere plina de umor si voie buna, asa cum e firea guatemalezilor.

Mananca si incearca toate felurile de mancare din Guatemala, si apoi mai mananca un pic

Doar hike-urile pe vulcan ne-au ajutat sa nu venim inapoi din Guatemala cu cateva kilograme bune in plus, ca sa fiu sincera. Pentru ca de la micul dejun, tipico, la care pe langa ou ochi sau omleta primeai banane prajite, humus de fasole, un pic de avocado, cateva muraturi si eventual si o supa calda de fasole, zi de zi o tineam dintr-un popas culinar in altul. Tortilla era omni prezenta, ca si avocado, dar si multe fructe, fripturi, pepian de pollo, chicheron (un fel de jumari), porum si fasole in tot felul de combinatii. Guatemala a fost cu adevarat un festin!

Nu rata nici o scurta vizita prin Guatemala City

Mereu incerc (nu tot timpul reusesc insa) sa trecem, macar scurt, prin capitala unei tari. Chiar daca, uneori, atractiile mai interesante sunt in natura, departe de agitatia urbana, a vedea capitala iti poate da un indicator despre cum este poporul respectiv, dar si despre starea sa economica. In plus, asa cum a fost cazul si in Costa Rica, unde, la fel ca in Guatemala, turistii evita capitala San Jose, si in Guatemala City am descoperit o abundenta de muzee extrem de interesante daca vrei sa afli mai multe despre istoria mayasa si artefactele artistice ramase de la ei. Din pacate, in aceasta perioada, muzeul de arheologie din Guatemala City este inchis, dar Popol Vuh, un muzeu mai mic, bazat pe o colectie privata, aflat in mijlocul unui campus universitar, a fost o experienta minunata, pe care o recomand si altor turisti.

Guatemala City poate nu are farmecul altor capitale din America Latina, precum Bogota de exemplu, dar centrul sau istoric, pietonal partial, are o suita de cladiri splendide, care merita o plimbare scurta, pentru a opri apoi pentru un pranz la unul din restaurantele de aici (recomand San Martin Centro Historico, nu neaparat datorita mancarii – desi painea este excelenta, fiind si brutarie, dar a ambiantei, intr-o veche casa in ruina, reconditionata).

Cam aceasta a fost incursiunea noastra mult prea scurta in Guatemala. Cu siguranta insa trebuie sa revenim, ca si in celelalte tari din America Centrala in care inca nu am ajuns, si care imi imaginez ca sunt la fel de fascinante!