Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Dubai Expo 2020 in ultima saptamana

Am ajuns la Dubai Expo 2020 cu cateva saptamani inainte sa se inchida, dar daca si tu planuiesti sa o vizitezi pe ultima suta de metri, inainte sa se inchida definitiv, iata cateva impresii, sfaturi si recomandari. Dubai Expo 2020, organizata cu un an intarziere din cauza pandemiei, se va inchide pe 31 martie 2022.

Incearca sa iti rezervi un smart queue pentru pavilioanele mari

Smart Queue e o facilitate pe care o primesti o data ce iti instalezi aplicatia oficiala, Dubai Expo 2020. Poti avea la un moment 10 astfel de smart queues active, la diferite pavilioane si in diferite zile sau ore. O data ce ii trece ora alocata, fie ca o folosesti sau nu, locul in coada se elibereaza si poti rezerva alta. Unele tari au alocate toate zilele locuri la smart queues, altele le deschid doar pentru ziua curenta (Brazilia si Japonia de exemplu).

Pe harta (pe google maps mai degraba decat in aplicatia oficiala) iti poti da imediat seama care sunt pavilioanele mari, in general situate pe arterele principale ale expozitiei. Acestea sunt in general cele mai cautate, dar nu neaparat toate. Din experienta mea, pavilioane precum Alif, Arabia Saudita, UAE, Kazahstan, Egipt, Pakistan, Franta, Ungaria, Australia, Germania, Coreea de Sud au cozi uneori imense, de ore in sir, si e ideal sa ai smart queue rezervat pentru ele. Alta posibilitate de a le vizita relativ cu coada mica este sa intri in spatiul expozitiei inainte de ora oficiala de deschidere (10am) si sa te asezi direct la coada la pavilionul dorit. Asa am facut noi la Coreea de Sud, si am intrat in aproximativ 20 de minute pe pasaralele la inaltime pe langa acoperisul de cuburi colorate rotative ale pavilionului.

Alte pavilioane mari, foarte interesante, la care insa se intra relativ rapid chiar daca era coada, aceasta fiind destul de dinamica, sunt cele precum Turkmenistan, Indonezia (desi in alta zi am vazut o coada destul de mare aici), Austria, Polonia, Brazilia (cu o zona minunata de relaxare, dar o expozitie nu foarte interesanta), Spania, Azerbaidjan (si a sa arhitectura extrem de interesanta)Filipine (poate cel mai artistic dintre toate), Tailanda, Finlanda, Danemarca, si, preferatul meu dintre aproximativ 100 de pavilioane vazute, cel al Elvetiei.

Nu rata nici pavilioanele mici

Intre arterele principale, punctate de tarile care au investit in pavilioane mari si cu arhitecturi din cele mai neobisnuite, sunt zone cu pavilioane de dimensiuni mici, ce nu au coada (cu doua exceptii notabile cand am fost noi – Romania si El Salvador, care generau peste 10-20 de minute de asteptare nu datorita multimii imense dornice sa le viziteze, ci a numarului foarte mic de oameni primit deodata inauntru).

Ne-au placut mult pavilioane precum cele create de Cuba, Jamaica, Gabon, Sao Tome e Principe, Vanuatu, de la care am aflat amanunte despre tari indepartate in care poate inca nu am pasit, dar au fost si cateva care nu mi s-au parut foarte reusite, de la tari de la care m-as fi asteptat la mai multe, precum Turcia, Croatia, Slovacia. Nici Romania nu impresiona cu nimic (in ciuda cozii). Dar primeai apa, din diferite sortimente autohtone, lucru apreciat pe caldurile din Dubai.

Ucraina, un pavilion cu emotie si sperante

Unul dintre pavilioanele mari ale expozitiei era si cel al Ucrainei. Insa de la inceputul razboiului provocat de invazia Rusiei, intregul spatiu expozitional al vecinilor cu care Romania imparte o granita s-a transformat in spatiu de expunere a sute de mesaje de incurajare sau anti-razboi. De asemenea, numeroase coduri de bara iti permit, prin scanarea lor, donarea rapida a oricarei sume catre Banca Centrala a Ucrainei.

Ce poti manca si bea la Dubai Expo 2020?

Intre oricare cateva pavilioane imposibil sa nu gasesti ceva de mancat. De la mici tarabe de fast food, la restaurante cu feluri de mancare internationale, pana la restaurante traditionale ale pavilioanelor sau cu meniu sub bagheta unor faimosi chefi cu stele Michelin, oferta de mancare este cu adevarat spectaculoasa.

De la inceput am decis sa testam cat mai multe bucatarii posibile, in 3 zile petrecute prin Dubai Expo 2020 am mancat pe rand traditional uzbekistan, libanez, chilian, mexican, korean, brazilian, vietnamez, pentru a termina cu o gustare dulce: o inghetata turceasca servita cu spectacolul de rigoare.

Momente de rasfat, la un pahar de vin de origine, am avut la barul de vinuri chiliene din spatele pavilionului, dar si pe skybarul de deasupra Cehiei, testind vinurile albe provenite de aici, dar si pe terasa de dimensiuni generoase a Australiei, la o bere venita de departe, de peste oceane.

Nu rata micile spectacole traditionale

Dupa amiaza, cand soarele se mai domoleste, incep spectacolele stradale la Dubai Expo, dar si la unele pavilioane. Cateva sunt anuntate chiar in program (concert Chopin la Polonia, show de lumini la China), dar multe sunt si adhoc, in mici piatete sau pe marile bulevarde.

Dar cumparaturi poti face la Dubai Expo 2020?

Practic poti cumpara o lume intreaga. Cam fiecare pavilion are si o zona de magazin, oferind produse traditionale din tara reprezentata, de la palarii din Vietnam, la pudra de cacao din Coasta de Fildes, materiale din Africa, tesaturi din Filipine sau sosuri picante din Caraibe, poti lua cu tine suvenire acasa aproape orice.

In plus, exista si magazinele oficiale ale Dubai Expo 2020, de unde iti poti cumpara produse branduite cu logo-ul si mesajele expozitiei.

Dubai Expo de sus

Mai multe pavilioane au terase rooftop, de unde poti admira expozitia si cladirile ei de sus, printre care Filipine, Coreea de Sud, Cehia, dar exista si o distractie speciala pentru pasionatii de peisaje de la inaltime: Sky Garden, o platforma care te ridica sus deasupra tututor pavilioanelor, dar pentru care este necesar sa cumperi un bilet separat (la fata locului). Este situata chiar langa pavilionul Coreei de Sud.

Celebra cascada din mijlocul expozitiei

Nu rata nici celebra cascada, este un moment tare racoros intr-o zi care cu siguranta va fi fierbinte!

Cate zile iti ia sa vizitezi expozitia?

Noi am stat in total doua zile complet, si putin peste jumatate din a treia, si timpul a fost insuficient pentru a vizita tot, desi am incercat sa eficientizam cat mai mult traseul si sa ne ajutam de smart queues cat mai bine. In aceasta perioada am vizitat in jur de 100 de pavilioane din cele 200 raspandite prin spatiul amplu al expozitiei, si am mers peste 10 kilometri pe zi. Daca timpul nu iti permite insa, mergi si doar o zi, sau cateva ore, atmosfera este vesela si placuta, arhitectura pavilioanelor incredibila, si Dubai Expo este un loc frumos de plimbare, mai ales dupa amiaza, cand soarele se domoleste si la fiecare colt sau piateta se desfasoara mici spectacole.

Si la final, cateva sfaturi practice

Expozitia este deschisa intre 10 si 22, dar poti intra incepind cu ora 8 (foarte util daca te pregatesti sa incerci sa intri la unul dintre pavilioanele populare la prima ora), si poti iesi pana dupa inchiderea pavilioanelor din ea (noi plecam in jur de ora 23 de la expozitie, deoarece mancam si de seara tot acolo, la cate un restaurant tematic).

Imbraca-te cat mai comod si aerisit. Foloseste crema de protectie solara. Daca porti deobicei, ia cu tine o sapca sau o palarie, soarele mai ales la pranz este ravasitor de fierbinte. Ia incaltaminte care sa iti permita sa faci mii de pasi si multi kilometri intr-o zi.

Descarca-ti aplicatia pentru a rezerva smart queues, dar foloseste google maps pentru a te orienta in spatiu la fata locului, este mult mai ok decat harta expozitiei. Orienteaza-te dinainte pe harta, si in functie de cu ce pavilion vrei sa incepi, du-te la poarta cea mai apropiata, intrarea in expozitie se face prin mai multe locuri.

Iti poti cumpara un pasaport, pentru a colectiona stampile de la fiecare pavilion in parte.

Daca nu ai masina, nu iti fa griji de transport. Exista si o linie speciala de metrou, dar si taxi-uri, uber sau careem asteapta la iesire clienti, la poarta Mobility.

Ai mai multe zile la dispozitie in Dubai, si nu vrei sa le aloci pe toate expoziei? Citeste si despre alte cateva locuri de vazut:

>> Dubai si The Frame, rama aurie intre trecut si viitor
>> Dubai si doua plaje dragute
>> Glamping intre dune langa Dubai
>> Ce poti face cu copiii doua zile in Dubai
>> Stopover cu view la Burj Kalifa

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare