Travelista.ro Exit Reader Mode

Drumetie cu copiii pe Culmea Pricopanului in Muntii Macin

In Muntii Macin poti iesi pentru o drumetie si doar intr-o excursie de o zi din Bucuresti, cum am si facut cand am urcat pe Varful Tutuiatu. De data aceasta insa am decis sa petrecem in Dobrogea, cu copiii, un weekend intreg, si sambata am atacat un alt traseu frumos, Culmea Pricopanului.

Informatii despre traseul Culmea Pricopanului: cum ajungi pe el, cat de greu este si cat dureaza

Pentru a ajunge la inceputul traseului Culmea Pricopanului trebuie sa faci dreapta, cum vii din satul Greci inspre orasul Macin, la indicatorul catre Manastirea Izvorul Tamaduirii. Traseul incepe chiar din fata carierei de piatra de langa biserica, si poate fi parcurs in orice directie, fiind unul circular. Dupa ce am facut un pic de cercetare online, am decis sa o luam in dreapta, numeroase articole mentionind ca aceasta este varianta cu un urcus mai usor (si noi fiind cu copiii).

Traseul este marcat cu indicator alb-bleu-alb, iar taxa de acces in Parcul National Macin este de 6 lei de persoana. Conform panourilor de la intrarea pe traseu, Culmea Pricopanului dureaza 3-4 ore sa fie parcursa, si are o lungime de 6km. 3-4 ore am stat si noi pe carari, dar la final telefonul ne-a indicat ca am parcurs peste 8kilometri, in conditiile in care dupa Sfinxul Dobrogean, din Saua Serparu, am luat-o pe scurtatura formata din drumul de caruta/traseul de bicicleta pentru a ne intoarce in vale, la parcare.

Dificultatea este insa una usoara inspre medie, iar copiii nostri (obisnuiti cu drumetiile) nu au avut nicio problema sa parcurga Culmea Pricopanului. Este recomandat a fi parcurs primavara or toamna, cand soarele nu este atat de puternic. Vara, pe creasta expusa, caldurile pot fi molesitoare.

Parcurgind Culmea Pricopanului

Am pornit spre dreapta de la cariera de piatra de la poalele Macinului, si traseul porneste agale, pe un drum forestier. La un moment dat, din drum va porni, tot la dreapta, o carare prin padure, marcata corespunzator, si pe acolo continua traseul.

Vei ajunge in scurt timp la Pietrele lui Teo, monoliti impozanti, de unde vei avea o superba priveliste cu Culmea Pricopanului, creasta pe care vei ajunge dupa inca un scurt urcus sustinut.

Drumul pe creasta te va purta prin peisaje minunate de gol alpin, cu vedere in jos la intinderea Dobrogei si in zare la Dunare, de la Varful Sulucul Mare (370m) la Varful Piatra Raioasa (346m) si la Şaua Şerparu.

In Saua Serparu, unde este amenajat si un mic loc de picnic, il poti intalni pe Sfinxul Dobrogean (anul trecut, cam in aceeasi perioada, il intalneam pe cel din Bucegi), sfinx care din spate arata ca un deget indreptat spre cer.

De la Saua Serparu poti alege sa o continui pe marcaj, inspre Vf. Caramalău si Fântâna de Leac, partea cea mai abrupta a traseului, care te scoate in vale la Manastirea Izvorul Tamaduirii, pentru a te inapoi in Măcin, sau, sa o iei pe „scurtatura”, pe traseul de biciclete-drum forestier, inapoi la masina parcata la poalele Culmii Pricopanului.

A fost un traseu absolut splendid, ca toate din Muntii Macin, acesti munti mici in altitudine, dar mari in atitudine, cei mai vechi munti ai Romaniei. Pentru weekenduri viitoare in zona, avem in plan si alte trasee precum Cozluk, Povestile Macinului or Valea Vinului.

>> Vezi si ce alte locuri am explorat in acest weekend prin Dobrogea.