V-am povestit deja despre vulcani, paduri, cascade si capitala San Jose, explorate in timpul celor doua saptamani ale noastre prin Costa Rica in aceasta iarna. Si am lasat la sfarsit, nu stiu de ce, tocmai plajele! Si ce plaje! Veneam din Aruba, si credeam ca suntem satuli de stat la plaja, dar ne-am inselat, pentru ca Pacificul creaza pe malul Costa Ricai plaje complet diferite de cele cu care eram obisnuiti din Caraibe: plaje lungi, cu nisip inchis la culoare, uneori cu flux si reflux masiv ce iti ofera schimbari spectaculoase de peisaje, alteori pline de maimute gata sa iti fure orice ai lasa nepazit.
Citeste mai multe despre traseul nostru prin Costa Rica: San Jose | 3 vulcani: Poas, Irazu, Arenal | plaje la oceanul Pacific | prin paduri tropicale: La Paz, Monteverde
Costa Rica si pozitia ei in America Centrala inseamna acces amplu atat la Oceanul Pacific, cat si inspre Atlantic, la Caraibe. Din lipsa timpului insa nu am reusit sa ajungem si in partea dinspre Caraibe, dar acest lucru cu siguranta va trebui remediat data viitoare! Dar sa vedem pe ce plaje ne-am plimbat prin Costa Rica?
Palo Seco, una din cele mai frumoase plaje pe care am fost vreodata, si un secret aproape „clandestin” din Costa Rica
Imagineaza-ti o plaja lunga de zeci de kilometri, marginita deoparte de apele Pacificului, si de cealalta de o laguna si de palmieri, cu un flux si un reflux de dimensiuni considerabile (cum doar in Zanzibar am mai vazut, ce aici, uneori, transforma nisipul intr-o imensa oglinda), cu nisip fin, inchis la culoare. In plus, pe zeci de kilometri sunt doar cateva casute, deservite de un drum de acces destul de prost. Un paradis cu valuri si nisip!
Aici am petrecut 3 zile pline de plimbari pe plaja, si de balaceala, la unul din cele mai simpatice „resorturi” la care am stat vreodata. Ii spune Clandestino, iar „resort” este intre ghilimele pentru ca in fapt sunt cateva casute acoperite cu paie, o piscina (in forma de testoasa, copiii au fost fascinati) si o terasa. Pe plaja. De atat am avut nevoie pentru a ne simti teribil de bine!
Parcul National Manuel Antonio, cel mai celebru din Costa Rica, lenesi, maimute si plaje
Am plecat cu greu de pe Palo Seco. Sincer, ne-am gandit serios sa anulam tot restul itinerariului, si sa stam acolo doua saptamani. Dar curiozitatea de a vedea mai mult din Costa Rica a invins, si, conform planului, ne-am continuat calatoria inspre Manuel Antonio, si parcul national de langa.
Manuel Antonio este un orasel intins de-a lungul unor strazi inguste si abrupte, care ofera din loc in loc panorame faine cu coasta dramatica a Pacificului. Dar sa o luam pe rand, si sa vedem ce am facut pe aici.
Cel mai faimos restaurant din Manuel Antonio, El Avion, si panorame de sus cu oceanul
Primul loc in care am oprit cand am ajuns in Manuel Antonio, inainte chiar de a ne caza la hotel, a fost restaurantul El Avion. Un vechi avion militar, folosit se pare pentru contrabanda, si esuat in Nicaragua, a ajuns (cumva) pe un deal din Manuel Antonio, si e scena unui restaurant tare simpatic, dar si unul din locurile preferate ale copiilor, care au facut cu randul sa piloteze avionul care are in loc de cabina un bar acum.
Parcul National Manuel Antonio si maimutele cele hoate
Cea mai dorita activitate in Manuel Antonio este bineinteles explorarea parcului national cu acelasi nume. Mai multe trasee, prin padure, te duc intr-un final la niste plaje superbe, unde insa te asteapta gazdele: niste maimute inteligente, ce de abia asteapta sa poata sa iti fure ceva din geanta. De altfel fix din acest motiv nu ai voie sa intri in parc cu absolut nimic de mancare (ceea ce din pacate multi turisti nu respecta).
Drumul pana la plaja te duce prin paduri tropicale, unde nu mica sa iti fie mirarea cand vei zari, printre ramuri, lenesi… lenevind.
Peninsula Parcului National Manuel Antonio adaposteste doua plaje „in oglinda”. Noi le-am luat, bineinteles, la rand, si le-am testat amandoua valurile. Fiind insa cu ochii pe ghiozdan, ferecat, caruia maimutele ii faceau curte din copaci.
Plaja Espadilla, preferata de surferi
Plaja Espadilla Sur, in afara parcului national si la marginea oraselului turistic Manuel Antonio, a fost pentru noi un popas scurt, doar de o plimbare lejera, in drum spre masina noastra, parcata ca departe de intrarea in parc. Nu am putut insa sa nu admiram valurile gigantice, si sa ne bucuram de atmosfera destinsa si de surferii care luau cu asalt oceanul.
Plaja Biesanz, un golf mic si o laguna
Chiar sub hotelul nostru, intr-un golf cu vegetatie abundenta, se ascunde plaja Biesanz. Valurile aici sunt mai mici, si copiii pot intra usor in apa. Dar bucuria lor a fost micul rau ce curge dinspre coamele de sus ale padurii tropicale, formeaza o laguna rece chiar pe plaja, si apoi se varsa in mare.
Parador Hotel, unde ne-am cazat si am petrecut Revelionul in Manuel Antonio
Hotelul Parador nu a fost doar locul in care ne-am petrecut zilele din Manuel Antonio, si unde am intampinat, cu sperante, 2021. A fost in fapt o adevarata experienta.
Pozitia sa, sus, deasupra apei, insemna privelisti frumoase din orice punct al hotelului. Dar si apusuri fabuloase, bineinteles. Copiii au fost insa destul de greu de scos din piscine!
Dar distractia maxima au fost cei 3 lenesi, rezidententii proprietatii, pe care ii puteai zari prin copaci in drumul spre micul dejun, sau chiar atunci cand doar te uitati pe balcon afara. Preferatul copiilor a fost Flash, primul lenes care a decis sa se mute, acum cativa ani, in padurea din spatele Parador. Pe Flash il cautam printre frunzele dese ale copacilor de cateva ori pe zi, si deja stiam cam care dintre arbori sunt preferatii lui pentru o gustare sau pentru un somn.
Insa Parador nu este casa doar pentru lenesi. Frecvent ratoni furaciosi trec printre mese si sezlonguri in cautare de orice de furat, iar in padurea ce inconjoara hotelul inspre ocean vei vedea, daca o pornesti pe traseul marcat de la hotel, zeci de maimute in coroanele copacilor.
Oceanul de sus, de la restaurantul Ronny’s Place
O ultima privire catre ocean am aruncat din Manuel Antonio de la restaurantul open air Ronny’s Place, situat sus, pe o peninsula deasupra valurilor.
Popas in Jaco, preferatul surferilor
Jaco e una dintre destinatiile populare pe plaja in Costa Rica, mai ales in randul tinerilor. Noi insa am oprit doar scurt, pentru o poza si o panorama cu plaja. Eram grabiti, ne asteptau vulcanii!
Un pranz delicios si o plimbare la plaja si laguna din Puerto Caldera
Nu este neaparat una din plajele cunoscute din Costa Rica, si posibil nici una din cele mai frumoase, insa pentru micuta Caldera, insa un port important malul oceanului, au fost locul unui pranz extraordinar de bun, la soare si nisip. De-a lungul plajei localnici te asteapta cu streetfood, combinatii cu multe legume si carne, dar si inghetate sau sucuri naturale.
Apoi am continuat in laguna de langa plaja, care este inconjurata de restaurante ce servesc specialitati marine. Aici copiii au mancat peste proaspat, in timp ce admiram peisajul barcilor din laguna.
Ultima plaja pe care am oprit in Costa Rica: Playa Tivives
Tot in Golful Nicoya, am coborat pana la Plaja Tivives, o plaja lunga si frumoasa marginita de case de vacanta, una mai cocheta decat cealalta, direct pe plaja. Apele oceanului Pacific vin insa cu o surpriza nu tocmai bine venita aici: peste tot sunt anunturi cu… „atentie crocodili”, ce pot veni din raurile ce se varsa in ocean, pentru o baie in valuri.
Citeste mai multe despre traseul nostru prin Costa Rica: San Jose | 3 vulcani: Poas, Irazu, Arenal | plaje la oceanul Pacific | prin paduri tropicale: La Paz, Monteverde