Travelista.ro Exit Reader Mode

Cele 7 biserici fortificate din Transilvania inscrise in UNESCO

In Transilvania sunt sute de biserici fortificate, si toate sunt monumente istorice si merita cu prisosinta vizitate, fiecar avind farmecul si unicitatea sa. Dar, din aspecte mai mult organizatorice, doar 7 dintre ele sunt inscrise in UNESCO: Biertan (Birthälm), Câlnic (Kelling), Dârjiu (Székelyderzs), Prejmer (Tartlau), Saschiz (Keisd), Valea Viilor (Wurmloch), Viscri (Deutschweisskirch), 6 sasesti si una secuiasca.

Biserica fortificata Biertan si dealurile terasate verzi din jurul ei

O plimbare prin curtea inconjurata de ziduri groase a Bisericii fortificate Biertan este cu adevarat o placere, dar cea mai frumoasa priveliste o ai de sus, de pe dealurile ce inconjoara din toate partile micul sat. O poti vizita si admira in timpul unui weekend delicios transilvanean la Valea Verde.

Biserica Câlnic, farmec medieval

O curte interioara verde, la care ajungi printr-un tunel intunecat, iti va dezvalui secretele batranii Biserici fortificate Câlnic. Nu ezita sa explorezi fiecare colt si zid de piatra. Noi am vizitat-o in timpul unui weekend petrecut la Domeniile Mar’tinutzi.

Dârjiu si picturile sale, cea mai colorata dintre cele 7 biserici fortificate UNESCO

Biserica Fortificata Dârjiu si ale sale picturi colorate pastreaza inca traditii vechi: Turnul slanei si lazile de grane, pe care localnicii inca le folosesc pentru a isi depozita proviziile de mancare. Noi am vizitat-o in timpul unui weekend cu copiii la Mesendorf, sat transilvanean unde am descoperit inca o alta superba biserica fortificata colorata.

Prejmer si frumoasele sale scari de lemn interioare

Biserica Fortificata Prejmer este cea mai apropiata dintre cele 7 biserici UNESCO de Bucuresti, fiind la jumatate de ora distanta de Brasov, asa ca o poti face ca si day trip din Brasov or Poiana Brasov. In plus, poti sa o combini cu o vizita la alta biserica frumoasa, chiar daca nu inclusa pe lista UNESCO, Biserica fortificata din Harman.

Biserica fortificata Saschiz si impunatorul sau turn cu ceas

Pe drumul de la Brasov inspre Tg Mures nu poti sa nu observi impunatorul turn cu ceas al Bisericii fortificate Saschiz. Turnul este in stare precara (si in reparatii) si nu se poate vizita la momentul scrierii acestui articol, dar biserica si curtea sa fortificata da. In plus, daca vremea a fost si este buna, poti face o drumetie pana sus pe deal, la Cetatea taraneasca Saschiz (si ea in plan pentru a fi reconditionata).

Viscri si faima data de asocierea cu Printul Charles, cea mai cunoscuta dintre cele 7 biserici fortificate UNESCO

Singura biserica fortificata din cele 7 UNESCO pe care am gasit-o plina de turisti a fost Biserica fortificata Viscri, la care, culmea, am ajuns in zi ploioasa off season. Si acest lucru se datoreaza strict reclamei si faimei de pe urma asocierii cu Printul Charles, ce are proprietati in sat. E aproape de cea din Saschiz, si se pot cu usurinta combina intr-o vizita de o zi.

Valea Viilor si privelistea frumoasa din turn

Biserica Fortificata din Valea Viilor a fost ultima de pe lista UNESCO la care am ajuns noi. A trebuit sa asteptam un pic sa ajunga la noi cu cheia custodele cetatii, dar asteptarea a fost compensata de privelistea frumoasa din turn, in care poti urca, spre deosebire de alte biserici fortificate din Transilvania. Este aproape de o alta biserica fortificata frumoasa, cea din Alma Vii.

Voi cate din cele 7 biserici fortificate din Transilvania inscrise in Patrimoniul UNESCO ati vizitat? Dar din celelalte sute de biserici forticate frumoase din zona, la care ati ajuns?