Cum a fost cu copiii in Antalya (NU la All Inclusive)
Am mai fost cu copiii de doua ori pana acum in Antalya, la all inclusive, dar pot spune ca pana in acest inceput de septembrie pur si simplu parca nu fusesem in aceasta regiune a Turciei. Desi si atunci am incercat sa iesim din resort, imprejurarile excursiei au fost de asa natura incat nu am putut sa fim prea mult hai hui: prima oara am ajuns pe litoralul turcesc cu Lucas la cateva luni, iar a doua cu mine cu burtica de 32 de saptamani, aproape de cea de-a doua nastere (de altfel motivele pentru care alesesem acest tip de vacanta).
De data aceasta situatia (cu doi copii mari si dornici de explorari, fiecare cu peste 30 de tari vazute la activ) ne-au impus alta directie. Si din start am ales sa evitam all inclusive-ul din Antalya, si ne-am orientat spre cazari pentru localnici, nu in faimoasele statiuni AI, precum Belek or Side.
Cazare NU ALL-INCLUSIVE cu copiii in Antalya
Prima surpriza a fost multitudinea de cazari faine, diverse si ieftine nu all inclusive pe care o poti gasi in Antalya daca iei site-urile de rezervari la puricat. Dupa cateva zile de cautari am avut de alea intre casute de lemn pe o plaja salbatica, bungalow-uri deasupra unui rau de munte, or, si aceasta a fost in final alegerea noastra, o casuta de lemn, parte dintr-un sir de 4-5 in jurul unei piscine, in satul Adrasan, intre munti si pe malul marii.
Nu cred ca puteam gasi o cazare mai fermecatoare decat Ada Adrasan. Piscina si prispa bungalow-ului iti ofereau privelisti extraordinare cu muntii golasi ai Antalyei.
Iar la iesirea din curtea hotelului te astepta o plaja intinsa, cu nisip, cu intrare lina in apa, plaja pe care am avut una din cele mai frumoase experiente de calatorie cu copiii: o balaceala la rasarit, pe o plaja pustie, pe care niciun turist nu aruncase, pentru a rezerva, prosoape pe cate 4 sezlonguri, cum se intampla, si nu rar, la all inclusive in Antalya.
Avind baza in Adrasan ne-a ajutat si la planificarea excursiilor, fiind un pic mai departe de Antalya. Cautind cum sa ne impartim timpul si ce sa exploram, am descoperit atat de multe locuri fantastice, incat cu siguranta trebuie cat de curand, in aceeasi formula non-all inclusive, sa revenim. Dar iata pe unde ne-am plimbat in cele 3 zile in zona Antalyei (pentru ca Antalya a fost doar un prim stop printr-un mini roadtrip prin Turcia cu copiii, urmata de o vizita la Pamukkale, o noapte intr-un caravanserai autentic pe Drumul Matasii si, la final, cateva zile de relaxare in Bodrum inainte de inceputul anului scolar).
Plimbari cu copiii prin marina si prin Antalya Old Town
Primul popas, practic imediat ce am coborat din avion, a fost in vechiul port al Antalyei. Acolo, ne-am plimbat cu copiii pe stradute pietruite pe langa case vechi si fortificatii, am admirat o plaja pe stanci si am luat un prim puls al bucatariei turcesti luind pranzul la una din terasele cu view la marea turcoaz si muntii din zare.
Ruinele bisericii Sfantului Nicolae
La cam 1 ora si jumatate de Adrasan in directia opusa fata de Antalya se gasesc, in Demre, ruinele bisericii in care a trait si predicat adevaratul Sfant Nicolae. Aici a si fost inmormantat, dar, ulterior, la un atac al italienilor, moastele sale au fost furate si duse in Bari, unde se pot vedea si azi.
Ruinele antice de la Myra, un loc spectaculos aproape de Antalya
Tot in Demre se gaseste alt loc fabulos: mormintele lyciene, sapate in stanca in stil fagure, unul deasupra celuilalt, o priveliste total aparte. De altfel toata aceasta parte de coasta turceasca este plina de urmele acestei civilizatii, ce a lasat in urma sa constructii fabuloase.
Alaturi te poti plimba si printr-un amfiteatru roman impresionant, mereu o distractie pentru cei mici sa se imagineze mici vedete pe aceste vechi scene de marmura (a fost prlej sa isi aminteasca cu drag de amfiteatrul roman din Plovdiv). In apropiere se organizeaza si croaziere la orasul scufundat, insa din lipsa de timp a trebuit din pacate sa amanam aceasta experienta.
Laguna Beymelek, un stop dragut cu copiii intre Demre si Antalya
Pe drumul inapoi de la Demre spre Adrasan, laguna Beymelek ne-a facut cu ochiul cu apele sale turcoaz, asa ca am oprit la una din terasele cochete de pe malul sau.
Plaje salbatice, intre stanci – cand nu esti cazat la All Inclusive vezi alta plaja din Antalya in fiecare zi
Drumul de coasta de la Demre la Antalya este presarat de zeci de golfulete cochete, intre stanci or in paduri de pini. Unele plaje necesitau un pic de efort pentru a ajunge la ele, dar noi ne-am bucurat din plin de locul ales pentru o balaceala la aproape apus.
De la mare la cer in doar 8 minute
O telecabina gigantica a fost montata, de catre o firma elvetiana, pentru a permite turistilor sa cucereasca golasul varf al muntelui Tahtali. Aici de altfel a fost singurul loc in care ne-am intersectat cu autocare pline de turisti de la all inclusive, inteleg ca este o excursie populara printre ofertele marilor hoteluri. Dar chiar daca are potential de a fi aglomerat, este un loc minunat, cu privelisti exceptionale inspre restul muntilor, marginiti de apele sclipitoare sub soare ale marii.
Cascadele Kursunlu, Plitvicele turcesc, un alt loc minunat de vizitat cu copiii in zona Antalya
Daca esti in cautare de racoare (si vara in Turcia sigur esti) nu mai departe de jumatate de ora in afara Antalyei este o adevarata oaza de liniste, o padure strabatuta de ape turcoaz si cascade, poreclita pe buna dreptate Plitvice-le turcesc. E o drumetie tare simpatica, si tot in rezervatie sunt si cateva restaurante pe malul apei, astfel incat noi am luat si pranzul aici, pe un ponton deasupra unui mic paraias.
Cam asa, in peisaje din cele mai variate, s-au desfasurat zilele noastre in Antalya. A urmat apoi drumul frumos la Pamukkale, dar si ultimele zile, focusate pe relaxare, in Bodrum.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |