Sus
  >  Destinatii   >  Prin muntii Elvetiei: On Her Majesty’s Secret Service pe varful Schilthorn, pe urmele lui 007

Pe cand producatorii cautau locatia perfecta pentru filmarile adaptarea nuvelei lui Ian Fleming „On Her Majesty’s Secret Service”, au descoperit restaurantul, pe jumatate terminat, de pe varful Schilthorn din muntii Elvetiei. Au contribuit la terminarea proiectului la inaltime, si de atunci restaurantul rotitor, ce in film are un rol proeminent, se numeste Piz Gloria, asa cum se numea im aventurile lui James Bond locatia unei clinici exclusiviste de tratare a alergiilor. In film, 007 scapa skiind cu viteza de la 2970m pana la baza muntilor, ceea ce, daca sositi aici iarna, puteti face si voi.

 

Daca veniti in sezonul de vara insa, va veti bucura doar de peisajele frumoase, si de distractiile datatoare de fiori organizate, atat la Piz Gloria, la 2970m, cat si la statia intermediara, la Birg. Pentru ca drumul pana la acest varf de munte atat de inaccesibil nu este chiar usor, de jos din parcare trebuie sa schimbi nu mai putin de 4 telecabine. Dar elvetienii fiind elvetieni, legaturile merg… ceas.

Poti opri pe drum si in satele de munte, accesibile doar cu telecabina si nu cu masina, Gimmelwald si Murren. Aici veti gasi restaurante si hoteluri, si locuri pitoresti de plimbare, cu privelisti superbe.

Skyline Thrill, adrenalina la inaltime in Elvetia

La Birg insa trebuie musai sa faci escala. De-a lungul varfului de munte de 2677m pe care se afla statia de telecabina este organizat un traseu nerecomandat celor cu rau de inaltime: Skyline Thrill. Vei merge pe pasarele agatate de stanca, uneori din sticla transparenta chiar, si ti se vor propune echilibristice extreme, toate deasupra unui peisaj stancos ametitor.

Daca ne ziceam ca plimbarea agatata prin canionul Okatse, din Georgia, a fost cea mai high-core activitate la inaltime a nostra din 2018, a trebuit sa o retrogradam pe locul doi dupa vizita la Birg in drum spre Schilthorn.

O data bataile inimii liniste dupa incursiune spectaculoasa pe traseul de la Birg, vei reintra in telecabina pentru ultimul segment de drum, telecabina care, la data inaugurarii in anii 60, era cea mai lunga din lume.

Piz Gloria si James Bond

Silueta rotunda, impozanta, a lui Piz Gloria, iti atrage ca un magnet ochii, inca de cand esti pe varful de munte de alaturi. O data ajunsi ai mai multe atractii, toate cu trimitere la James Bond. Un mic muzeu despre film, interactiv, este organizat la primul etaj, restaurantul rotitor (cu privelisti magnifice!) te asteapta cu spaghetti picante exact cum mananca 007, iar pe terasele de admirat privelistea, si pe stancile din jur, este organizat un mic traseu tematic, despre actori si celebrul film.

Inclusiv toaletele sunt „branduite” 007, pentru ca dupa caz vei merge la BondGirls sau JamesBonds, iar trasul apei va declansa impuscaturi in toata cabina. Iar afisajul de la plecare iti da un pic de fiori: oare minutele ce se scurg sunt pana vine telecabina urmatoare sau pana se va declansa bomba si va exploda intreg Piz Gloria?

La plecare, mai fa o mica plimbare

La baza telecabinei, mai fa o mica plimbare. Peste un pod de parcare, vei putea admira o cascada simpatica: MurrenFall.

Lauterbrunnen, una din cele mai scenice vai din Elvetia

Zona din jurul Schilthorn este de altfel una din cele mai frumoase din Elvetia. Pe drum noi ne-am oprit in Lauterbrunnen, una din cele mai scenice vai, cu nici mai mult nici mai putin de 72 de cascade, iar cea din oraselul cu acelasi nume, Staubbach, cu o cadere de apa de 297m, dar in spatele unor sarmante casute de lemn, este cu adevarat o priveliste impresionanta.

Impresionante sunt si cascadele Trummelbach, ascunse intr-un canion stancos, dar si lacurile bleu si orasul Interlaken dintre ele, ca sa nu mai vorbim de ziua intreaga ce trebuie alocata explorarii Jungfraujoch, Top of Europe, la care se ajunge cu o suita de trenuri ce pornesc tot din aceasta zona, dar toate acestea au ramas pentru vara viitoare.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare