La ski in Austria: Bad Gastein si o saptamana cu aer imperial si apa termala in
In Bad Gastein fusesem acum cativa ani buni, vara, pentru un weekend de plimbari montane si balaceala cu un Lucas de 1 an si cateva luni. Ne-a placut tare mult, si de atunci am tot zis sa revenim pentru a vedea statiunea austriaca si pe timp de iarna, cand ski-ul este sportul rege pe acesti munti din Austria.
Bad Gastein, o statiune de ski aparte in Austria, cu aer imperial
Si anul acesta i-a venit randul, pentru concediul nostru anual de ski. Intai si intai vreau sa povestesc despre un lucru total neobisnuit, pe care nu il remarcasem pe timp de vara: Bad Gastein este o statiune total aparte intre statiunile montane austriece. Casele cu mult lemn, rustice, austriece, sunt aici inlocuite de palate opulente, imperiale, in stil Belle Epoque, care, daca nu te uiti bine in jur, te-ar putea face sa crezi ca esti in Viena.
Ceea ce este insa si mai neobisnuit este faptul ca multe dintre aceste cladiri, superbe de altfel, sunt parasite, inchise si nefolosite de nimeni. Se pare ca turismul balnear, pentru care Bad Gastein era faimos acum cateva decenii, a cunoscut o decadere in anii 90. Multe locatii s-au inchis. Intre timp, Bad Gastein s-a reinventat, ski-ul a devenit atractia principala, dar multe cladiri centrale sunt inca complet sigilate si cu aspect fantomatic datorita unui investitor care le-a cumparat, a murit, iar urmasii lui nu au mai continuat sa le renoveze. In prezent primaria orasului se lupta pe cai legale pentru a obliga proprietarii sa redea gloria de odinioara cladirilor aflate in posesia lor.
Alt aspect neobisnuit este pozitionarea orasului, la marginea Parcului National Hohe Tauern, intr-o vale abrupta, fiind efectiv impartit in doua de o cascada gigantica, cascada Gastein. O plimbare prin centrul orasului te va purta la un pod peste caderea de apa, si pana la un parc cu izvoare termale, strajuit de o veche biserica.
Cum este domeniul de ski din Bad Gastein?
Si ajungem la subiectul articolului: la ski in Bad Gastein. Domeniul schiabil de aici este impartit in doua zone distincte, fara legatura intre ele. Cea mai mica este Sport Gastein, o zona schiabila in mijlocul Parcului National Hohe Tauern si la care ajungi dupa aproximativ 10 km de sosea alpina. Sunt doar cateva partii aici, si poti urca pana la aproximativ 2700m cu o telecabina cu statie intermediara. Pana jos inapoi in parcare se ajunge pe o partie experts only cu inclinatie 70%.
Noi am fost intr-o singura zi aici, si am prins o vreme foarte proasta pentru ski, cu vant puternic, dar mi-au placut mult bilele de sticla si metal in care poti servi micul dejun (daca esti matinal pe partie) si arhitectura in ton cu relieful inconjurator al diferitelor cabane.
Zona cea mare de ski a statiunilor de aici, din valea St. Johann im Pongau, se intinde intre orasele Bad Gastein si Hof Gastein, si poti urca din mai multe locuri sus pe masivii muntosi, cu cabine, gondole sau funiculare.
Partiile se intind pe mai multi masivi bine conectati intre ei de telescaune sau gondole, iar din loc in loc sunt amenajate cabanute cu delicatese austriece sau puncte de belvedere cu arhitectura interesanta. Un alt punct de atractie este podul suspendat peste o prapastie spectaculoasa, iar cand am fost noi din loc in loc erau sculpturi din gheata si zapada, numai bune pentru poze reusite.
Apres ski in apele termale din Bad Gastein
Dupa ski, balaceala in ape termale este distractia principala a statiunii. In trecut mare centru balnear, Bad Gastein are in prezent in apropiere doua terme mari, si multe hoteluri au propria piscina termala. FelsenTherme este centrul de piscine termale chiar din Bad Gastein, situat extrem de bine fix vizavi de telecabina si de gara. Il vizitasem si data trecuta, vara, si am mers cu incantare sa revad piscinele cu o arhitectura brutalista, in linii drepte si mult beton, cu view la partii, si acum, pe frig.
La cativa kilometri departare este un alt centru mare de piscine: AlpenTherme, in HofGastein. Acesta insa este mai aglomerat, fiind conectat direct prin subteran la mai multe hoteluri mari, dar l-am vizitat si pe acesta pentru cateva ore de relaxare intr-o seara. In prezent sunt lucrari de amenajare a noi bazine aici, pentru a ii mari capacitatea de turisti.
Un hotel fabulos in Bad Gastein
Ca si statiunea in sine, hotelul nostru a fost unul complet atipic. O veche cladire Belle Epoque, Grand Hotel de l’Europe, fostul cazino din statiune, lasata impreuna cu restul cladirilor impozante din jur in paragina, este acum incet-incet readusa la viata, dar o viata momentan low cost.
Holul impozant de la intrare, din marmura, cu seminee grandioase si un candelabru de cristal imens, nu are receptioneri si nici prea mult mobilier in afara de o canapea si doua fotolii de catifea verde, care in fiecare zi isi schimbau locul.
Camerele, la care ajungi urcind pe o scara monumentala cu covor rosu, sunt cu tavan inalt, si renovate intr-un mix de mobila veche reconditionata si bucatarii IKEA inghesuite intr-un colt, si sunt foarte ieftine. Cheia o iei de la bar, Ginger Gin, care este unul din atuurile hotelului. Este somptuos, cu candelabre si mese de lemn masiv, ziua restaurant cu influente asiatice, unul din cele mai bune din statiune, si dupa 23, noaptea, devine club cu seri de petreceri tematice.
Cam asa a fost la ski in Bad Gastein. Daca ai zile mai multe, si vrei sa mergi si in jur, Salzburg este la o ora si un pic, sau, poti schimba peisajul de pe partii mergind in Kaprun sau Zell am See, tot situate la aproximativ o ora de Bad Gastein.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |