5 moduri in care sa explorezi Gorge du Verdon, Marele Canion al Europei
Am petrecut 2 zile pe deasupra, prin si pe apa din Gorge du Verdon, pentru a il vedea din toate unghiurile si a ne ramane intiparita in minte frumusetea Marelui Canion al Europei.
Porneste la pas chiar prin Gorge du Verdon, pe faimosul traseu Blanc Martel
In prima zi aici am avut mult de munca pentru a explora canionul. Am facut faimosul traseu Blanc Martel de-a lungul canionului, chiar pe langa apa sa turcoaz, 17km in 5 ore. Trebuie insa sa iti rezervi transfer, de la parcarea de la final, la Point Sublime, unde iti vei lasa masina dimineata, catre inceputul drumetiei, cabana La Maline.
A fost de altfel motivul pentru care am fugit un weekend in Provence: acest traseu de 17km, pe care l-am facut in 5 ore in cap, in sus si in jos peste stanci, pe margine de prapastie, prin tunele inguste neluminate, dintre care unul lung de 2km, cu privelisti superbe la tot pasul cu fantasticul Grand Canyon din Europa, Gorge du Verdon. Traseul se numeste Blanc-Martel, si iti trebuie, aranjat in prealabil, un transfer de la punctul de finnish, unde iti lasi masina in parcare, care se numeste Pointe Sublime, la inceputul traseului, La Maline.
Insa mersul si pregatirile de dinainte cu transferul merita pe deplin! Vei avea parte de stanci, prapastii, pesteri si tuneluri de peste 2km lungime, si toate peisajele superbe intalnite de-a lungul Gorge du Verdon pe traseul Blanc Martel. Iar pentru ca am fost in octombrie am avut parte si de un spectacol vizual aparte: culorile toamnei in canion!
Cel mai spectaculos punct al traseului Blanc Martel: La Breche Imbert, un culoar stramt si perpendicular intre 2 stanci, pe care il parcurgi pe 274 de trepte de metal abrupte, inghesuite, agatate deasupra vidului.
La final vei ajunge la un punct de belvedere numit foarte potrivit: Pointe Sublime, de unde poti admira canionul din care tocmai ai urcat. Tot aici poti bea o bere cu miere, o specialitate locala, pentru a te odihni dupa asa traseu lung.
Ne-a amintit un pic de alte trasee frumoase prin canioane: Caminito del Rey sau Ruta de Cares, amandoua din Spania.
Mergi cu masina pe ambele maluri ale raului si opreste la toate punctele de belvedere
Am oprit cu masina la punctele de vedere de pe malul drept al canionului de-a lungul Routes des Cretes, D23, un drum panoramic circular, dar si la locurile amenajate sa admiri canionul pe malul sau stang.
D23 este un drum catre nicaieri, o bucla facuta special pentru a admira Gorge du Verdon de sus. La cateva sute de metri este cate un punct de belvedere, si eu va sfatuiesc sa va alocati pentru acest drum cu masina minim o ora si jumatate, pentru a nu rata niciuna dintre panoramele superbe cu Gorge du Verdon de sus.
Pe partea cealalta, pe malul stang al raului, este D71, care te va duce inspre Antibes, Nisa si alte locuri de pe Coasta de Azur. Dar inainte de a o taia spre coasta, drumul serpuieste in multe serpentine de-a lungul canionului. Si poate cel mai spectaculos loc este Balcon de Mescla, o intorsatura a apei, locul in care raul si canionul Verdon isi schimba directia, pe care o poti vedea de sus, de la un balcon suspendat deasupra haului.
Plimba-te pe apa canionului, cu hidrobicicleta sau cu barcuta cu motor
Daca nu facusem suficienta miscare cu o zi inainte prin canion, a doua zi am decis sa biciclim pe canion direct pe apa. Asadar am inchiriat o hidrobicileta (trebuia sa asteptam 40 de minute pentru o barca) de pe lacul St Croix, si ne-am plimbat cu ea pe apa turcoaz-laptoasa a canionului.
Apoi am oprit unde canionul se transforma in lac, pe Pont de Galetas, pentru o imagine extrem de turcoaz a Gorge du Verdon si a stancilor sale inalte.
Exploreaza oraselele pitite printre stancile inalte din jurul canionului
Cateva sate isi au casele pitite printre stancile din jurul Gorge du Verdon, si in ele poti gasi cazare si mancare. Dar cel mai spectaculos este, cu siguranta, Moustiers-Sainte-Marie, unde am ales si noi sa ne cazam, si pe care l-am luat la pas in ultima dimineata.
Moustiers Sainte Marie este considerat unul din cele mai frumoase sate din Franta, si pe buna dreptate, cu case inghesuite intre stanci abrupte, o cascada ce il desparte in doua si o biserica sus, mult deasupra, pentru a il pazi, este spectaculos. Moustiers Sainte Marie mai poarta numele de Orasul Faiantei, si numeroase magazine iti vand astfel de obiecte si vesela.
Punctul de atractie este Capela Notre Dame de Beauvoir, care se inalta, impunatoare, intre stancile ce umbresc satul. 200-300 de scari de piatra alunecoasa urci pana sus la biserica pitita intre stanci, dar ce panorama ai de acolo!
Cazeaza-te la o ferma din Provence, si testeaza bucataria locala
Am ales sa ne cazam intr-o casuta provencala, parte dintr-un domeniu cu ferma (aveam drept vecini 2 magarusi simpatici), iar restaurantul din cadrul La Bastide de Moustiers, care gateste doar cu preparate locale, a primit distinctia unei stele Michelin.
Bucătarul legendar Alain Ducasse, deținător a nu mai puțin de 21 de stele Michelin de-a lungul carierei sale, a redefinit arta gastronomiei la nivel global. Unul dintre locurile sale emblematice este Bastide des Moustiers, ce a primit o stea de la celebrul ghid culinar, situat în inima Provence-ului, unde rafinamentul bucătăriei provensale întâlnește simplitatea naturală a peisajului. Aici, fiecare farfurie este o celebrare a ingredientelor locale, cu o atenție desăvârșită la detalii, oferind o experiență culinară unică, inspirată de bogăția regiunii.
Exploreaza si un pic din orasele mari din jur, de pe coasta: Marseille, Antibes sau Nisa
Am petrecut o prima zi in Marseille, unde am si aterizat, si ne-am plimbat de-a lungul frumosului sau port, pe care l-am admirat inca de la prima ora a diminetii de la balconul hotelului nostru la care ne-am cazat seara tarziu, cand am ajuns.
Intai am urcat vizavi de hotel, la Citadela Marseille, sa admiram privelistea cu mii de barci de la unul din cele 3 forturi care pazesc orasul.
Apoi, de-a lungul golfului, ne-am indreptat pasii catre Fortul Saint Jean si muzeul MUCEM (al civilizatiilor mediteraneene), de care acesta este legat cu numeroase pasarale suspendate deasupra marii. Am oprit si pentru un tartare de boeuf, placerea mea vinovata cand sunt pe meleaguri franceze.
Ultimul stop in Marseille, inainte de a porni spre Gorge du Verdon, a fost la maiestuoasa Catedrala Major din Marseille.
In ultima dupa amiaza, dupa ce am parasit malurile spectaculoase ale Gorge du Verdon, am oprit pentru cateva ore si o plimbare lunga pe faleza, pe langa Quai des Miliardaires, si muzeul Picasso, si apoi prin centrul vechi, in Antibes, care ne-a placut foarte mult.
Cum decolarea inapoi spre casa era tarziu in noapte din Nisa, am poposit pentru o cina la hotel Negresco, la faimosul restaurant La Rotonde, urmata de o plimbare pe Promenade des Anglais. A fost scurt, dar eram a patra sau a cincea oara in Nisa, doar ne-am bucurat sa revedem aceste locuri emblematice.
Ce mai poti vizita in jur?
In jurul Marseille sunt o gramada de locuri absolut spectaculoase, in care trebuie sa revenim, precum Calanque sau Chateau d’If. Am trecut pe langa Aix en Provence, dar nu am oprit. Vom reveni aici in iunie, cand levantica este inflorita.
Iar Cote d’Azur este plina de o sumedenie de locuri absolut spectaculoase, dintre care doar amintesc cateva: Cannes, St Tropez, Monaco, Eze, Menton, locuri pe care le-am explorat pe indelete cu alte ocazii.
Gorge du Verdon e la aproximativ 2 ore de Nisa sau Marseille, catre care avem zboruri directe din Bucuresti. Ai fost aici?
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |