Un traseu amuzant de 2 zile cu copiii prin Olanda
Primavara 2021, Olanda in lockdown total. In aeroportul Schipoll, in care ne aflam in drum spre Namibia, totul era inchis. Ema a plans trista de faptul ca doar s-a uitat pe geam la magazinul iepurasilor Miffy, din indragitele carti cu acelasi nume scrise de Dick Bruna, inchis si ferecat bine din considerente anti covid. Printre lacrimi si incercari de a ii explica ceva ce nu intelegeam nici eu, de ce locuri de joaca si magazine de jucarii sunt asa periculoase, ii promit sa revenim in Olanda dupa ce se redeschide, pentru a merge la muzeul lui Miffy din Utrecht, de care aflasem ca exista de curand. De abia in primavara lui 2022 am reusit sa ma tin de cuvant, cand Olanda in sfarsit a renuntat la toate restrictiile! Dar muzeul lui Miffy a fost doar scuza si motivul unui weekend in Olanda in familie plin de distractii! Si iata ce am vazut si facut, intr-un program prin Olanda adaptat unei excursii cu copiii.
Un hotel si un orasel ca o lume pentru papusi: Inntel in Zandaam
Imi doream sa stam la Inntel Zandaam, la 20 de minute de aeroport, de multa vreme, pentru ca ma fascina silueta lui ireala, cu casute verzi una peste alta pentru a crea un bloc imens de 12 etaje. Si nu doar hotelul este desprins din povesti usor fanteziste, ci intreaga zona centrala din Zandaam ii tine ritmul, cu case verzi parca de papusi.
Inntel s-a dovedit hotelul perfect pentru mica noastra escapada de 2 zile in Olanda cu copiii. De la receptia „cu geamuri” la piscina cu mori de vant, a intretinut atmosfera haioasa si de joaca a weekendului.
Si dimineata si seara ne plimbam de-a lungul canalelor din Zandaam, pornind de la hotel, pana inspre port si orasul vechi. Am oprit si la atelierul lui Monet, o casa mica pescareasca pe malul apei, dar si la casa in care a locuit Tarul Petru cel Mare al Rusiei, cel care a incercat reformarea tarii, atunci cand a locuit in Zandaam pentru a invata mestesugul si arta construirii corabiilor.
Stop intr-un lan de lalele. Daca esti primavara in Olanda e aproape obligatoriu sa o faci!
Keunkehof este cel mai renumit loc din Olanda pentru a admira lalele in mod organizat si turistic, insa noua in ultima vreme ne e mult mai drag, cand ne nimerim, ca acum, primavara in Olanda, sa cautam intre Lisse si Haga, prin orasele si sate, lanuri de lalele la care poti opri pentru a admira aceste flori frumoase si delicate. De data aceasta am ales sa oprim la The Tulip Barn, o ferma de lalele amenajata pentru turisti, cu lanuri colorate de flori cu cateva „distractii” precum un tractor pe care te poti urca sau un leagan, dar si cu cafenea intr-o sera si un mic loc de joaca tematic de-a fermierul pentru cei mici.
Voorlinden, un muzeu de arta moderna cu un imens parc in jur, un loc foarte distractiv pentru a merge cu copiii
Demult imi doream sa merg la Voorlinden, dar mereu cand eram in zona vremea era neprielnica. Si desi muzeul este practic inauntru, deci ar merge si pe ploaie sau ceata, parcul imens din jur de care nu am fi putut sa ne bucuram ma facea sa aman. De data aceasta am prins o vreme insorita perfecta, si nu am ezitat sa ne indreptam spre Haga, in periferia impadurita a careia se gaseste acest muzeu atipic.
Spun atipic, pentru ca exponatele sale sunt dintre cele mai interesante. O piscina in care te poti balaci fara sa fie apa. Un lift care iti vine pana la glezna intr-o cladire fara etaje, care vine si se duce catre cine stie ce loc misterios. O camera imensa cu ecrane cu dansuri din lumea intreaga, in care esti invitat si tu la dans. Muzeele de arta moderna sunt locuri minunate de mers cu copiii, dezvoltindu-le imaginatia si curiozitatea. In plus, am primit la intrare in muzeu pentru fiecare copil cate un pachet de cartonase de „cautat comori”, care a fost deliciul copiilor.
Dupa vizita prin muzeu, am luat la pas parcul, in care ai si doua optiuni de luat masa sau de o gustare. Noi am ales cortul de safari, montat doar vara in curtea muzeului, de unde poti sa admiri vacile si gastele de pe campurile invecinate. Pe domeniul muzeului poti face plimbari lungi, prin paduri si pana pe dunele de la malul marii, dar noi mai aveam cateva planuri in ziua aceea, asa ca ne-am limitat la o plimbare mai scurta.
O dupa amiaza pe plaja in Haga
Nu suntem la prima plimbare pe plaja in Haga, dar acum, pe soare, atmosfera este electrizanta. Lumea se bucura de nisip si unii curajosi chiar sareau in valuri. Noi am lasat copiii sa zburde pe nisip, si am stat la una din terasele frumoase de la marginea dunelor de nisip, admirind marea, soarele si pontonul faimos, cu roata si turn de bungee jumping. Si deodata, pentru ca asa e vremea intr-o tara plata inconjurata de ape, ceata s-a lasat peste Haga. Brusc, fara preaviz, de la cer complet bleu nu mai vedeam nimic.
O plimbare la apus pe la morile de la Zaanse Schans
Nu suntem prima oara „la mori” in Olanda. Le-am mai vizitat chiar si pe acestea, de la Zaanse Schans cu alte ocazii. Dar copiii nu le mai tineau minte, asa ca am profitat de faptul ca erau foarte aproape de Zandaam unde eram cazati, si am dat o fuga pentru o plimbare la apus, mai ales ca turistii disparusera intre timp.
Muzeul lui Miffy, atractia centrala a acestui weekend pentru cea mai mica membra a familiei noastre
Muzeul lui Miffy, pe numele sau olandez Nijntje Museum, este in zona pietonala a Utrecht, chiar intre frumoasele canale ale orasului. Este un muzeu dulcic si copilaros, care te invita in lumea iepurilor imaginati de Dick Bruna, iar Ema a fost cum nu se poate mai incantata sa exploreze intreaga viata a lui Miffy. Treci de la zonele din casa, la gradina, la o intersectie aglomerata prin care trec trenuri, biciclete, pieton si autobuze, la spital sau la o zona dedicata desenatului. Am petrecut peste o ora la Muzeul Miffy, iar la final ne-am delectat, la cafenea, cu specialitatea casei: clatita in forma de iepuri. Un muzeu pe care il recomand cu drag copiilor de foarte mici pana inspre 8 ani. Biletul trebuie cumparat online, si este cu ziua si oras specificate.
Dupa muzeu, la plimbare pe canalele din Utrecht
Dupa ce am terminat vizita la Muzeul lui Miffy am continuat alene pe strazile pietonale si pe langa frumoasele canale din Utrecht. Era tot soare, si toti olandezii erau iesiti afara, cu bicicleta, cu barca, la terase sau direct pe malul apei. E prima data cand vizitam Utrecht, si ne-a placut tare mult atmosfera chill si relaxata a centrului sau pietonal.
Un ultim stop duminica seara inainte de a ne duce spre aeroport: satul Houten si casele sale curcubeu pe apa
Poate cel mai frumos cartier nou de case vazut de mine este cel al caselor curcubeu pe apa din Houten. La 15 minute de centrul Utrecht, in jurul unor lacuri si canale, s-au construit mai multe cartiere cochete de casa. Cel care „sare” in ochi este cel direct pe apa, al caselor in culorile curcubeului, pe langa care te poti plimba, pe un ponton rotunjit. Noi am dat roata prin tot Houten, si este un loc cu adevarat minunat. Sunt amenajate plaje, locuri de joaca, piste nesfarsite de bicicleta sau pentru plimbare pietonala. Casele au pontoane si terase mari, pentru ca locatarii lor sa se bucure de aerul curat. Daca m-as muta undeva in Olanda, in Houten m-as muta, cu siguranta.
In final, doar o idee: Olanda, vom reveni!
>> Rezerva Inntel Zandaam
>> Alte aventuri cu copiii prin Rotterdam si imprejurimi
>> Olanda si alte vizite la campuri de lalele
>> Oland si un weekend in doi
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |