Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Cum este sa conduci pe cont propriu in Sri Lanka?

Avem ceva experienta de condus in locuri haotice, asa ca nici nu ne-am pus problema sa nu inchiriem masina in roadtripul nostru de 3 saptamani prin Sri Lanka. A fost, bineinteles, cea mai buna decizie pentru noi si stilul nostru de a calatori, insa Sri Lanka nu este o tara in care este chiar usor sa conduci (as zice mult mai complicat ca in Egipt, Thailanda sau Cambodgia, de exemplu), asa ca am decis sa detaliez un pic cum este sa conduci in Sri Lanka pe cont propriu.

>> Citeste aici despre traseul nostru de roadtrip prin Sri Lanka

In primul rand, primul obstacol pentru condus pe cont propriu in Sri Lanka este chiar permisul, pe care trebuie sa ti-l echivalezi!

Da, ca si in Zanzibar, Sri Lanka este una din putinele tari in care este necesar sa iti pre-schimbi permisul cu unul local, chiar daca ai permis international. Acum cativa ani singura varianta era sa mergi tu personal la ghiseul AA Ceylon, sa stai la coada si sa urmezi toti pasii necesari (sau sa mergi impreuna cu un reprezentant al firmei de rental car). Aceasta optiune este in continuare valabila, si pe The Happy Kid poti citi un rezumat al procedurii de la fata locului.

Insa acum, daca ai permis de conducere international, poti face si altfel: sa se ocupe firma de rental, in prealabil, sau chiar si o persoana aflata deja in Sri Lanka poate merge in numele tau si rezolva preschimbarea in permis local a permisului tau de conducere. Tot ce trebuie sa ii dai este copie dupa ambele tale permise (international si emis in Romania), si o procura prin care il imputernicesti sa te reprezinte la biroul AA Ceylon (cei de acolo sunt si foarte prompti la raspuns la email, si i-am anuntat ca va veni cineva sa ne preschimbe permisul, mi-au dat ok-ul si totul a mers foarte usor). Procura nu trebuie sa fie la notar, ci doar semnata de posesorul permisului de conducere, si scanata si trimisa pe email.

De inchiriat masina, am inchiriat de la o firma mica, locala, din Galle. Pentru 3 saptamani ne-a costat 650 de dolari, plus inca 150 garantie.

Cum este condusul prin Sri Lanka?

Primul cuvant care iti vine in minte este: lent. Si al doilea: haotic. Da, reusesc sa aibe un haos lent, foarte lent. In cea mai mare parte a timpului vei conduce cu 20-30 la ora. Dar in acelasi timp iti vor taia calea, vor incerca sa te depaseasca la limita accidentelor si iti vor pune frana brusc in fata cel putin 2 tuktuk-uri si 3 autobuze pe minut.

In Sri Lanka nu exista notiunea de „in afara oraselor”. Drumurile principale la ei sunt o insiruire nesfarsita de case, toate vanzand ceva. Am vazut pe marginea drumului de vanzare de la canapele la maturi la pungute cu pestisori de acvariu. Orice se poate cumpara la marginea drumului, si oricind se va gasi cineva sa puna frana brusca pentru ca si-a dat seama ca trebuie sa isi cumpere o punga cu pesti colorati in ea. Si asa, mergind agale si totusi haotic cu 20 de kilometri la ora, nici nu iti vei da seama cand ai iesit din Kandy si ai intrat in Colombo, pentru ca orasul nu s-a sfarsit vreodata, desi sunt peste 120 de kilometri intre locatii.

La polul opus al drumurilor normale este autostrada. Momentan ea leaga Colombo de Parcul National Yala, trecind pe langa toata zona de sud de coasta si statiunile ei populare printre turisti. Autostrada este o placere. Este libera, nu au voie pe ea tuktuk-urile, costa doar cativa dolari, si trece prin zone foarte frumoase (cu peisaje fara de case). Limita maxima este de 100 de kilometri la ora, deci mult mai mica decat in Europa. Dar chiar si asa, este o experienta la polul opus celei de pe drumurile normale din Sri Lanka. Atentie: autostrada se plateste doar cash, si doar in moneda locala, rupiile.

Nu te poti baza pe indicatoare rutiere, de cele mai multe ori sunt doar in alfabetul local. Iti va trebui asadar un sim local de internet. Ca si navigatoare, si Google Maps si Waze au avut esecurile lor in cele 3 saptamani, iar ca idee Waze nu aproximeaza absolut deloc corect timpul necesar. Am mai avut instalat Organic Map, care functioneaza fara internet, pentru zonele muntoase in care ne pierdeam semnalul.

Un alt lucru la care trebuie sa ai atentie sunt animalele salbatice, care iti pot aparea oricind in cale. Nu te putine ori o soparla monitor ne-a taiat calea, pauni au trecut in zbor razant prin fata parbrizului nostru pe autostrada, iar elefanti uriasi am vazut in zona Triunghiului cultural de mai multe ori la marginea drumului. Maimutele, dese si ele pe marginea drumului, priveau de cele mai multe ori dezinteresat.

Este politie pe strazile din Sri Lanka? Dar daca primesti o amenda ce faci?

Politie este din plin, si atunci cand treci dintr-o regiune in alta vei vedea chiar si amenajate filtre de politie. Nu opreste nimeni pe nimeni, dar pentru ca sunt montate separatoare si opritoare in drum, de fiecare data vei asista la cel putin doua autobuze care incearca sa treaca in acelasi timp printr-un spatiu in care cu greu intra o masina mica singura. Am vazut si cateva accidente din pacate, asa ca trebuie prudenta maxima. Chiar si pe noi ne-a atins un pic un tuktuk foarte grabit, fara sa fie insa ceva grav.

Amenzile sunt rare, dar pe autostrada sunt montate radare, si vei fi oprit de politie la iesirea de pe ea. Va trebui sa o platesti pe loc, la posta locala (iti va indica politistul unde se gaseste, deobicei aproape), si te vei intoarce la postul de politie cu dovada platii, pentru a iti reprimi permisul. Amenzile sunt modice: 15 euro pentru o depasire de viteza, de exemplu.

Ce alte modalitati de transport ai in Sri Lanka in afara de condus pe cont propriu?

O optiune foarte populara printre turisti este inchirierea de masina cu tot cu sofer. Multe hoteluri, mai ales cele mai mari, au optiunea de cazare pentru soferi, si iti ofera o buna flexibilitate. Alta modalitate de transport intre locatii este asigurarea de transfer intre hoteluri. Absolut orice hotel iti poate aranja hotel la urmatorul tau stop in explorarea Sri Lankai. Local, tuktuk-urile sunt o solutie buna de a explora in jurul cazarii. Nici transportul in comun nu este de evitat neaparat, mai ales daca esti fara copii. Exista autobuze locale foarte dese, care merg practic peste tot, dar si microbuze, ceva mai rare, dar cu conditii mai bune inauntru. Si bineinteles, trenul pe ruta Ella-Kandy este o optiune populara printre turisti!

Acum ca ai citit cum este la condus pe cont propriu in Sri Lanka, citeste in continuare si despre traseul nostru de roadtrip prin Sri Lanka, si porneste in aventura!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare