Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Slalom printre biserici si manastiri din Bucovina inscrise in UNESCO

O mare parte din traseul nostru de roadtrip cu copiii prin Bucovina a inclus vizite la Manastirile din Moldova inscrise in UNESCO. Daca in Transilvania am reusit sa ajungem la fiecare dintre bisericile fortificate de pe lista Patrimoniului Mondial, am incercat acest lucru si de data aceasta. In nordul Moldovei sunt 8 biserici protejate, prin prisma valorii picturilor exterioare si interioare. Sa le luam pe rand!

>> Citeste despre intreg traseul nostru de roadtrip prin Bucovina cu copiii timp de 4 zile.
>> La Roata, recomandare de cazare in Gura Humorului
>> Viziteaza Suceava

Cea mai cunoscuta dintre cele 8 biserici UNESCO din Bucovina: Voronet si al sau albastru

Cu siguranta, cea mai cunoscuta dintre bisericile inscrise pe lista UNESCO din Moldova este Voronet. Si pe buna dreptate isi merita faima! Ctitorie a lui Stefan cel Mare, Voronet impresioneaza nu doar prin celebra sa nuanta de albastru, ci si prin complexitatea picturilor. Scena „Judecatii de apoi”, ce se desfasoara pe intreg peretele vestic al bisericii, este o adevarata bijuterie pictata, care i-a dobandit numele de „Capela Sixtina a Estului” Voronetului.

Moldovita, la doi pasi de Mocanita Hutulca

Toti cei care opteaza pentru o plimbare cu mocanita printre dealurile Bucovinei, cu siguranta vor opri si la Manastirea Moldovita, la cativa kilometri departare. Pictata de Toma de la Humor, acelasi artist care a pictat si Manastirea Humorului, are cele mai bine pastrate picturi pe fatada sudica.

Sucevita, cea mai fortificata dintre manastirile din Bucovina

Peste Pasul Palma am ajuns la Sucevita, manastirea cea mai fortificata dintre toate cele vizitate de noi in acest roadtrip. Nu este doar cea cu zidurile de aparare cele mai mari, ci este si manastirea la care picturile exterioare sunt cel mai bine conservate, singura care are inca pastrata fatada de nord. Impresionanta este pictura pe care o vezi imediat ce intri pe poarta, fresca „Scara Raiului”.

Arbore, una dintre cele mai mici biserici dintre cele 8 manastiri UNESCO din Moldova

Biserica Arbore, paraclis de curte al pârcălabului Luca Arbore, executat de altfel la scurt timp dupa constructie din ordinul domnitorului Stefanita, si inmormantat inauntru, impresioneaza prin marea nișă de pe fațada vestică, pictata cu un pigment albastru deosebit de rezistent.

Patrauti, prima ctitorie a lui Stefan cel Mare

Manastirea de la Patrauti este prima ctitorie atestata documentar cert a lui Stefan cel Mare, si impresioneaza prin pictura din pronaos cu un subiect inedit: cavalcada Sfintei Cruci.

Biserica Sf Gheorghe din Manastirea Suceava

In centrul orasului Suceava gasesti o alta biserica inscrisa in UNESCO, inceputa de Bogdan al III-lea si finalizata de Stefanita Voda, biserica Sf Gheorghe. Destinata a fi noul sediu al Mitropoliei Moldovei, a fost pictata in timpul domniei lui Petru Rares. Din pacate noi am ajuns in timpul Slujbei de Rusalii aici, si nu am putut sa o admiram in interior.

Manastirea Humor, intre dealurile verzi din Bucovina

La cativa kilometri de statiunea Gura Humorului, intr-un cadru natural de exceptie, intre dealuri si vai verzi, se inalta Manastirea Humorului, inconjurata de turnuri de aparare semete. A fost pictata in 1535 de Toma de la Humor.

Manastirea Probota, la granita de judet Suceava inspre Iasi

Pe drumul din Gura Humorului inapoi la Iasi, o abatere scurta te duce la ultima manastire dintre cele 8 inscrise in UNESCO. Este vorba de Manastirea Probota, ridicata de domnitorul Petru Rares si inconjurata de ziduri groase de aparare, care a trecut recent printr-un proces de reconditionare si renovare.

>> Citeste despre intreg traseul nostru de roadtrip prin Bucovina cu copiii timp de 4 zile.
>> La Roata, recomandare de cazare in Gura Humorului
>> Viziteaza Suceava

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare