Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2014 - 12 tari in 12 luni   >  12 tari in 12 luni: Septembrie in Estonia

Pentru septembrie ne-am indreptat din nou privirea inspre zone mai nordice (dar nu foarte). Si anume Estonia, cu a ei capitala Tallin, de care auzisem de foarte multe ori ca este foarte sarmanta, interesanta si ca merita vizitata. In Estonia se ajunge relativ usor din Bucuresti: zbor direct Riga cu Air Baltic, si de acolo inchiriat de masina/autocar pentru a parcurge aproximativ 300km distanta Riga-Tallin.

In drum spre Estonia, popas in Riga

Zborul Air Baltic ajunge in capitala letona foarte de dimineata, in jurul orei 8. Daca nu te grabesti inspre Tallin poti vizita intai Riga, care chiar merita, ceea ce noi am si facut. Am stat pana pe dupa amiaza, cand am pornit inspre Estonia.

Estonia de sus, din turnul de televiziune din Tallin

Prima zi in Tallin ne-am inceput-o cu o vizita in turnul de televiziune, complet renovat, unde am luat micul dejun la restaurantul de sus, de aproape de nori. In afara de mic dejun, turnul mai ofera insa si alte distractii: plimbat prins de un cablu de jur imprejurul lui prin exterior sau coborat in rapel pana pe pamant de la platforma de observatie.

Centrul vechi al orasului Tallin, cel mai vizitat loc din Estonia

Apoi, de abia in apropierea pranzului, am ajuns si in centrul vechi, unde am ramas sa vizitam pe indelete toata ziua, pentru care de fapt este faimos Tallinul: p panza de stradute interesante, biserici cu turnuri inalte si restaurante delicioase.

Mini roadtrip prin Estonia

Urmatoarea zi am parasit Tallin-ul si am inceput un mini road trip. Prima oprire, cascada Jagala:

Au urmat multe opriri la malul marii, pentru a admira peisajul salbatic:

Puzderia de conace superbe presarate prin Estonia

O alta oprire interesanta a fost conacul Palmse, care se poate vizita si in pivnita caruia se pot degusta vinuri estoniene facute din fructe:

Estonia merita vizitata nu doar pentru Tallin, ci si pentru puzderia de conace superbe, care au supravietuit erei comuniste si care acum reinvie la adevarata fata. Asa ca pranzul l-am luat la alt conac, conacul Saka, actualmente hotel, situat chiar pe malul marii, intr-un parc imens, in care poti vedea chiar si o cascada.

Lacul Peipus, la granita cu Rusia, al cincilea lac ca marime din Europa

Ultima oprire pe seara a fost la marginea lacului Peipus, ce separa Estonia de Rusia, cel mai mare lac de granita din Europa si al cincilea ca marime de pe continentul nostru. Daca nu am fi vazut pe harta ca este vorba de un lac, am fi fost convinsi ca suntem la malul marii: Peipus are plaja cu nisip fin, valuri si senzatia de apa infinita, neintrezarindu-se deloc partea cealalta.

Noapte la conac

De dormit, am dormit, cum in alta parte, la un alt conac, Kau pe numele sau, care ne-a fermecat cu aerul sau creepy charming, de cateva ori avind impresia ca suntem fie in filme cu vampiri (estonienii sunt nordici doar in aspect, blonzi si palizi, exact ca vampirii), fie cel putin intr-un film de groaza.

A doua zi am repornit prin Estonia, de data aceasta in partea cealalta de tara. Primul popas a fost si de data aceasta tot o cascada, Keila, una din cele mai mari din Estonia.

Paldiski, cea mai mare baza navala din URSS

Am facut si noi popasuri pe malul marii

pentru ca sa ajungem in peninsula Pakri, si la orasul Paldiski, un mic orasel cu aspect dezolant, care insa in trecut era cea mai mare baza navala ruseasca de submarine din zona Baltica. La capatul orasului se afla un far cu aspect parasit, si pereti de calcar abrupti arata drumul spre mare.

Ultima escala in Estonia: un conac si o manastire

Ultima escala inainte de a ne indrepta spre Riga sa prindem avionul spre casa (orarul de zbor are intoarcerea la Bucuresti seara tarziu, la ora 23, ceea ce iti permite sa transformi ziua de plecare in zi plina) a fost la (cum altfel?) un alt conac, situat langa ruinele unei manastiri cu acelasi nume, care se poate vizita, Manastirea Padise.

In octombrie mergem mai la caldura.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare