Vara lui 2020 ar fi trebuit sa fie destinata explorarii a cateva Ciclade, dintre care cel mai mult imi doream sa o vad pe Milos cea colorata, locul de “nastere” al celebrei Venus din Milo. Dar, pandemie fiind, planul nu a fost sa fie, in schimb am ajuns pentru un roadtrip superb prin Croatia cea prietenoasa chiar si in acele vremuri cu turistii. In Grecia de abia acum 2 ani ne-am reintors, profitind de un zbor foarte ieftin si direct catre Prevezza, de unde am vizitat si zona de munti din Epirus, pe langa insula Lefkada.
Dar nu am uitat de plan, si iata ca vara aceasta, dupa ce anul trecut ne-am plimbat pe coasta Lyciei in Turcai, prin si pe langa Antalya nu la all inclusive, l-am si indeplinit. La final de vacanta scolara am petrecut 10 zile pline de culoare si de soare pe superba Milos. Asa ca vin cu un mic ghid despre ce poti vedea, unde poti inota, si ce vei manca pe Milos.
In primul rand, Milos are o sumedenie de plaje perfecte – viziteaza si inoata pe cat mai multe!
Noi am mers intai pe Paliochori, o plaja extrem de colorata, martora a naturii vulcanice rebele a insulei. Paliochori e o plaja organizata, cu sezlonguri si sporturi de apa, dar absolut superba, si a fost casa noastra timp de 3 zile.
A doua plaja unde ne-a placut tare mult a fost plaja cu intrare lina din golful din Pollonia, cel mai turistic sat al insulei. O zona cu cateva sezlonguri exista intr-o extremitate a plajei, dar cel mai placut este la umbra, pe prosop, sub pinii batrani ce cresc in nisip. In plus, panorama aici este spectaculoasa la propriu: dupa o stramtoare, vezi in toata splendoarea insula vecina Kimolos. In Pollonia gasesti si unele dintre cele mai bune restaurante ale insulei.
Milos si lista ei nesfarsita de plaje fabuloase… Intr- o dupa amiaza chill am ajuns pe Plathiena, o plaja ascunsa intre stanci pe o parte nelocuita si salbatica a insulei, dar cu vedere la Castelul venetian Plaka ce domina insula.
O noua zi in Grecia a insemnat o noua plaja, un nou apus. De data aceasta a fost randul plajei Golden Milos, inca o plaja superba pe aceasta insula superba, care ne-a asteptat cu nisip fin si o taverna cocotata deasupra ei, pentru un pranz cu salata greceasca si tzatziki.
Achivadolimni este o plaja lunga, strajuita de dune de nisip, chiar pe imensul golf Milos, practic un imens crater (Milos nu mai are vulcani activi insa), considerat unul dintre cele mai mari golfuri din Mediterana.
Ultimele 2 plaje vizitate pe Milos sunt 2 plaje surori, ascunse de stanci rosii si dune de nisip alb, una accesibila greu si una mai usor: Tsigrado si Fyriplaka, poate cele mai colorate plaje de pe insula
Plimba-te prin coloratele sate pescaresti
Casele pescaresti syrma, cu loc pentru barca la parter si camere de locuit la etaj, construite chiar in buza apei, sunt unice pe Milos. Culorile lor sunt vii, si fiecare casa are alta nuanta, diferita de a vecinilor.
Cel mai cunoscut dintre toate este Klima, un sat liniar, cu case insirate de-a lungul canalului de iesire din golful Milos, perfect pozitionat pentru un apus ca in cartile de fotografie. Se pot inchiria aici syrma renovate si transformate in airbnb-uri dragute, o experienta de neratat pe Milos as zice.
La apus toata lumea se strange la Astakas, restaurantul din sat, chiar de pe plaja, unde recomandat este sa faci rezervare dinainte.
Mandrakia este un alt sat pescaresc, de data aceasta cu syrma construite in jurul unui golf micut, inconjurat de stanci albe. “Zici ca e o piscina colorata” a fost prima exclamatie a copiilor cand am parcat la intrarea in sat.
Aici este si unul dintre restaurantele celebre ale insulei, Medusa, cu caracatite insirate la intrare, pentru mesele caruia este mereu coada de asteptare.
Firopotamas, un alt treilea sat pescaresc cu casute colorate syrma, traditionale pe Milos, in peisajul ireal aproape vulcanic al insulei. Aici domina silueta bisericii, incadrata de cateva ruine in varf de stanca in spatele ei.
Dar casute syrma gasesti si in alte locuri pe insula: noi ne-am cazat pentru 3 zile intr-un golf scenic, dar ferit de turisti, cu doar 4-5 casute pe jumatate sculptate in stanca: Mytakas. Casa noastra avea terasa chiar in buza apei, un dormitor pe jumatate pestera si, la etaj, inca o camera cu privelista superba asupra marii.
Un colt indepartat al insulei adaposteste alte cateva casute syrma, transformate in taverna si camere pentru turisti: taverna Emporious, nu departe de o laguna, Rivari, inconjurata cu bancuri de nisip si pazita de o biserica sus pe stanca.
Noi am mancat la Emporious in singura zi in care silueta de nava de croaziera s-a zarit in port, fugind din calea puhoiului de turisti de o zi astfel sositi pe insula noastra linistita. Si a fost excelenta mancarea!
Porneste cu barca in jurul insulei
Milos are si o sumedenie de locuri la care poti ajunge doar cu barca. Iar cel mai celebru dintre ele este Kleftiko. Noi, fiind un grup mai mare, care si sarbatoarea zile de nastere importante, am inchiriat un mic yacht. Greu mai surprinzi o proaspata noua-anista pre-adolescenta… Dar am reusit totusi asa, cu petrecere surpriza pe yacht, in jurul insulei Milos, cu tort cu oreo si prietenii ei toti.
Iar tinta zilei noastre pe mare a fost legendara ascunzatoare de pirati, ce atacau vasele in drumul lor pe langa Milos, Kleftiko, cu stancile sale albe si zeci de pesteri si arcade pe sub care si prin care poti inota.
Exploreaza trecutul (si prezentul) minier al insulei Milos
Dintr-o veche mina, sulful pornea in vagonete prin tunele sapate in stanca de-a lungul plajei, si o parte din sine si tunele, cu pereti ingalbeniti de sulf, sunt inca accesibile. Vechea mina de sulf vine la pachet si cu o plaja cu peisaj dramatic si aproape ireal, Theiorycheia, si e un loc minunat pentru un picnic de dupa amiaza.
Daca vrei sa afli mai multe despre trecutul si prezentul minier al Milos, un mic muzeu al mineritului este organizat in portul Adamas.
Bucura-te de formatiunile stancoase vulcanice cu forme dintre cele mai ciudate, si piscinele naturale dintre ele
Intai am poposit, doar pentru poze insa, la Papafragkas, un arc natural alb deasupra unui golf stramt, in care se poate inota.
Insa adevarata vedeta a insulei este plaja cu stancile ei albe de la Sarakiniko, unde te simti ca si cum tocmai ai ajuns la plaja pe luna.
O imensa piscina naturala este formata intre stancile albe, stanci pe care te poti catara si poti explora unde vezi cu ochii. Pesteri lungi sapate in stanca pot fi explorate. Stanci semete ofera pentru curajosi rampa de sarituri in apa marii.
Viziteaz-o pe Venus din Milo, in locul unde celebra statuie a fost descoperita
Sus, pe coamele abrupte ale insulei, este locul unde a fost descoperita celebra Venus din Milo, in 1820, de catre un taran care isi terasa terenul pentru a il cultiva. Acum adevarata Venus este la Louvre, in Paris, pentru a putea fi admirata de milioane de oameni, si doar o copie (perfecta insa, 1:1), sta in locul unde a fost ea descoperita, aratind celor care vin sa o viziteze care este idealul de frumusete feminina.
Sub statuie au fost descoperite o serie ampla de ruine antice grecesti si romane, printre care un amfiteatru cu privelisti superbe catre mare.
Dar vizita aici nu este completa! Stiati ca una din primele constructii crestine din intreaga lume se afla pe Milos, la picioarele frumoasei Venus: o serie ampla de catacombe cu mii de morminte. O mica parte pot fi si vizitate, si e o vizita foarte interesanta, cu ghid, din 15 in 15 minute coborindu-se in subteran pentru a afla despre cateva momente din istoria insulei Milos.
Deasupra ruinelor se insira, agatat de munte, orasul actual Trypiti, si a sa biserica alba de marmura imensa. Langa biserica am gasit unul din cele mai interesante restaurante pe insula, un fine dining cu bucatarie greceasca reinventata, Okto, de la mesele caruia ai un peisaj absolut superb cu golful Milos.
Testeaza vinul de Milos si viziteaza crama Konstantakis, din pestera
Nu ai zice ca pe asa insula arida se poate cultiva vin. Dar langa Pollonia, intre stanci albe, o podgorie profita de solul vulcanic bogat in minerale. Iar, pentru ca in trecut nu aveau aparatura necesara sa fereasca vinul de temperaturile caniculare de pe Milos vara, crama a fost amenajata intr-o pestera, care azi poate fi vizitata. Poti lua fie tur, cu degustare, fie doar veni pentru un pahar de vin, in racoarea pesterii inconjurat de sticle de vin.
Plimba-te, mananca si fa cumparaturi prin portul Adamas
Hubul comercial al insulei este acum portul sau, Adamas, de unde poti lua feribotul catre insulele invecinate, precum Santorini, Folegandros, Sifnos, dar si spre Pireus, principalul port al Atenei, si una din caile de acces de pe continent pe Milos.
Adamas are insa si o faleza lunga, frumoasa, plina de cafenele si restaurante, dar si o sumedenie de magazine, multe dintre ele vanzind produse realizate manual, de catre artizani locali, precum ceramica sau bijuterii.
Urca la castelul venetian Plaka, ce domina insula
In trecut capitala insulei era sus, cocotata pe unul dintre cele mai inalte varfuri, unde fusese construit si un impunator castel venetian: Plaka. Acum este loc de pelerinaj turistic la apus, de aici putind avea una din cele mai faine panorame ale insulei, cu golful Milos si stancile abrupte din jur, inconjurind soarele ce se “stinge” in mare.
Iar dupa un apus fabulos admirat de sus de la castel, coboara in orasul Plaka si stradutele sale pline de taverne si magazine, are un sarm aparte!
Unde ne-am cazat pe Milos?
Am stat in total 12 zile pe Milos, si, avind atata vreme la dispozitie, si vrind sa experimentam cat mai multe panorame frumoase, am “testat” 4 cazari.
Primele rasarituri le-am prins pe plaja Paleochori, intr-o camera cu terasa ampla chiar deasupra nisipului si a valurilor, la unul dintre hotelurile cele mai fancy de pe Milos, Artemis. Aici am avut si dubla aniversare in familie a lunii august, si am sarbatorit-o cu o prajitura micuta.
Apoi am vrut sa experimentam viata chiar in buza apei, intr-o casa pescareasca pe jumatate scobita in stanca, intr-un golf linistit, departe de traseele turistice, la Terra Mare Suites, care ne-au fost casa pe Milos timp de 4 zile.
Dupa aceea ne-am mutat din nou. De data aceasta sus, pe o culme deasupra plajei, cu o priveliste greu de egalat asupra golfului Milos, un imens crater si al doilea cel mai mare golf natural din Mediterana, la Milos Sea Resort.
Dupa 6 zile pe Folegandros ne-am reintors pe Milos pentru o ultima noapte. De aici urma sa luam avionul mic spre Atena pentru 20 de minute de zbor, in drumul nostru inapoi spre casa. Si pentru a incheia intr-un loc superb vacanta noastra prin Ciclade, am ales sa ne cazam intr-o syrma, in Klima, Klima Boathose se numeste pe booking, unde am petrecut aceste 2 zile, cu apus si rasarit colorat, cina pe plaja si balaceala pe mica plaja de langa simpaticele case pescaresti.
Din Milos am continuat spre micuta dar dramatica Folegandros.