Fascinantul Marrakech – mic ghid de vizita
Am facut cunostinta cu Marocul acum multi multi ani, cand ne-am plimbat intr-un mic roadtrip intre Casablanca, Rabat, El Fadida si Oualidia. Am tot asteptat cu speranta aparitiei unor zboruri directe din Bucuresti pentru a vedea si restul acestei tari din nordul Africii, mai ales ca spre vecina Tunisia am avut aceasta facilitate. Inca asteptam conexiuni directe, dar oportunitatea de a mai descifra o particica din Maroc a aparut spontan, cu ocazia deciziei de a merge in vacanta din februarie in Gran Canaria pentru a participa la maratonul TransGranCanaria, dupa ce, analizind posibilitatile de zbor spre aceasta insula din Arhipelagul Canarelor, am descoperit zbor direct intre ea si Marrakech.
Cum am ajuns in Marrakech?
Dupa cum am spus deja, am plecat spre Gran Canaria de aici, cu un scurt zbor direct, iar companii aviatice sa te duca in Maroc din Romania fara stop nu exista. Posibilitati sunt insa nenumarate de a ajunge cu escala, si noi am ales o varianta foarte convenabila si rapida, cu o scurta escala in Atena.
Unde ne-am cazat in Marrakech?
Contrar obiceiului nostru, nu am inchiriat masina de data aceasta in Marrakech. Am stat in total doar 2 zile, si mare parte din timp l-am petrecut in centrul fascinant al orasului, asa ca atentia noastra s-a focusat pe a gasi o cazare in medina, cat mai aproape de cateva puncte de interes ale orasului. Si asa am dat peste poate cel mai frumos riad din Marrakech, Riad BE.
Ce e un riad, poate vei intreba? O locuinta traditionala a zonei, cu curte interioara ampla, de multe ori dotata cu bazin de apa sau fantana, spre care dau usile camerelor de locuit. In medina din Marrakech multe astfel de case au fost reconditionate turistic, ca si hoteluri, magazine sau restaurante, si acesta este cazul si pentru Riad BE.
In fapt, Riad BE are nu una, ci doua curti interioare superb si colorat decorate, fiecare cu cate o piscina micuta. Iar terasa de pe acoperis, la care ajungi urcind un labirint de scari, este o alta surpriza. Aici este amenajat un cochet restaurant pentru a servi micul dejun.
Daca crezi ca ai deslusit toate misterele acestei cladiri colorate si alambicate, te inseli. Una dintre camerele pe care le poti rezerva, cea recomandata pentru familii cu doi copii asa cum suntem noi, si in care am stat de fapt cele 2 nopti, este un mini riad de sine statator, cu curte interioara, ce se desfasoara pe 3 nivele, cu sufragerie in aer liber la parter, dormitoare mici si cochete la etaj, si o terasa privata pe acoperis.
Piata Jemaa el-Fnaa, cea mai nebuna piata din Maroc
Putine locuri sunt atat de nebune si efervescente ca Piata Jemaa el-Fnaa, punctul de focus al intregii medine. La orice ora din zi, mii de oameni se aduna aici. Toti fac ceva, dar nimeni nu pare ca are treaba. Din cand in cand un scuter trece in viteza. Din loc in loc, cobre danseaza pe muzica, ridicindu-si capul din cutii de paie, iar pitoni sunt oferiti doritorilor pe post de ornament pentru poze. Maimute dresate se invart printre oameni, iar sacagii colorat imbracati iti ofera un pahar de apa sau stau la o poza cu tine.
De jur imprejur, pe acoperisurile cladirilor ce inconjoara aceasta nebunie de oameni, restaurante care mai de care imbie trecatorii la specialitati mexicane: tajine de tot felul, cous cous sau dulciuri fara numar. De abia asezat la masa iti poti trage sufletul, scapat din agitatia de jos, si admira relaxat forfota de la inaltime.
Intr-un colt al pietei, cerul este dominat de impozanta Minareta Moscheii Koutoubia, simbol al orasului. Moschea nu permite accesul turistilor nemusulmani inauntru (spre deosebire de cea din Casablanca), dar este inconjurata de un parc si o zona de promenada, foarte frumoase si mai linistite decat vecina piata Jemaa el-Fnaa.
Palatul Bahia
Din poze, si dupa ce am vizitat atatea medrase si palate in Uzbekistan sau India, nu se paruse senzational Palatul Bahia. Dar realitatea depaseste cu mult pozele pe care le poti gasi online, si tare m-am bucurat ca am avut, la finalul primei zile in Marrakech, timp sa ii admiram camerele decorate si pictate, si curtile interioare pline de portocali.
Gradinile aproape magice ale Marrakech-ului
Gradinile Majorelle, atat de iubite de Yves Saint Laurent
Gradinile Majorelle sunt una dintre atractiile de top din Maroc, si e evident acest lucru din fluxul de turisti ce doresc sa se plimbe pe aleile pe care nu demult se plimba Yves Saint Laurent. Asa ca, daca vrei sa vizitezi Gradinile Majorelle, trebuie sa iti cumperi bilet online din timp. Si adauga si extra biletul pentru Pierre Bergé Museum of Berber Arts, gazduit in casa ce i-a fost studio artistului Jacques Majorelle.
Gradina Anima si decorurile sale aproape ireale
La 40 de minute de Marrakech, alte gradini colorate te asteapta. Opera artistului austriac André Heller, unul dintre cei mai de succes artisti multimedia din lume, prin Gradina Anima vei avea parte de o plimbare printre sculpturi colorate si spectaculoase, iar daca vizibilitatea o permite, de pe terasa cafenelei Paul Bowles, situata in centrul gradinii poti admira chiar muntii Atlas.
Menara, gradina istorica a Marrakech-ului
Inainte de a ne lua zborul din Maroc spre Gran Canaria, am mai poposit cam o ora intr-o gradina, de data aceasta cu insemnatate istorica. O imensa livada de maslini adaposteste un lac si un pavilion frumos decorat, construite in secolul XII. Te poti plimba prin gradina si pe langa lac fara bilet, dar pentru a vizita inauntru pavilionul, din secolul 19, este nevoie de bilet, care se poate plati doar cash la intrare.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |