3 zile prin Edinburgh
Am stiut ca vom reveni in Scotia de cand ne plimbam pe taramurile fantastice ale insulei Skye, si prin alte locuri magice din zona de highlands. Si de data aceasta, din nou pe meleaguri scotiene, am ales sa dedicam un intreg weekend prelungit capitalei Edinburgh si zonelor sale din prejur.
Cum am ajuns in Edinburgh si cateva informatii utile pentru o vizita in Scotia si a sa capitala
Mai multe companii aeriene ofera zboruri directe Bucuresti-Scotia, cu aterizare fie in Edinburgh, fie in Glasgow, la o ora si ceva cu masina distanta. Din aeroport in centrul orasului faci cam 20 de minute, si poti opta pentru diferite tipuri de transport (eu va recomand masina inchiriata, ca de fiecare data, pentru a putea explora si locuri in jurul capitalei), existind inclusiv tramvai ce leaga centrul urban de fix intrarea in aeroport.
Aproape toate atractiile din Edinburgh, dar si din jurul sau, ofera posibilitatea de a iti cumpara din timp, inainte, bilet de acces online. Mai ales in sezon full, nu ezita sa rezervi atractiile pe care doresti sa le vezi din timp. Biletele la Castelul Edinburgh erau in iulie sold out cu cateva zile bune inainte, si degeaba incercai sa cumperi ceva de la casa de bilete de la intrarea in castel. Aproape toate atractiile sunt cu ora de acces fixa, asa ca va trebui sa iti faci bine planul, din timp, unde si cum ai vrea sa iti organizezi vizitele.
Alt lucru pe care e bine sa il iei in calcul sunt restaurantele. Desi capitala Scotiei este plina de restaurante, in aceasta perioada este si foarte aglomerata, asa ca nu strica sa iti faci rezervare inainte. Marea majoritate a restaurantelor sunt pe diferite platforme de rezervari online (precum opentable.co.uk), astfel incat este simplu si rapid sa iti rezervi masa unde doresti.
De cazat, ne-am cazat la un hotel din lantul Apex, renumit pentru ratele de cauciuc pe care fiecare turist le primeste in camera, in alta culoare si cu alt nume pentru fiecare locatie: Apex Waterloo Place (rezerva aici). Este o optiune foarte buna de cazare, vizavi practic de celebrul hotel luxos The Balmoral (rezerva aici), si la distanta fezabila pe jos de principalele obiective din centrul Edinburgh.
>> Cauta alte oferte de cazare in Edinburgh
Edinburgh de sus
Cum am ajuns in capitala de Scotia, cum am zis sa o vedem de sus. De altfel, Edinburgh are cateva locuri emblematice de unde poate fi admirat de sus, care trebuie incluse in orice itinerariu prin oras.
Castelul Edinburgh
Este cel mai faimos loc din oras, cu siguranta, si este o priveliste impresionanta, pe care o poti admira din intreg centrul orasului. Paseste pe urmele Scotiei medievale si intra in castel, si viziteaza pe rand Muzeele adapostite in cladirile sale, dar si bijuteriile coroanei scotiene, cu care a fost investita Regina Mary Queen of Scots, cea mai faimoasa regina a Scotiei.
Vulcanul de deasupra orasului – Arthur’s Seat
Nu ar fi Edinburgh asa oras de poveste daca nu ar avea un… vulcan vechi de sute de milioane de ani in mijlocul urbei, nu e asa? In 5 minute de pe strazile gotice cu aer de Harry Potter ajungi la baza lui Arthur’s Seat, un munte ce pazeste orasul din partea opusa fata de castel (de altfel, si stanca pe care e cocotat Castelul Edinburgh este tot un vulcan stravechi).
Unul din cele mai populare trasee de drumetie in Edinburgh este sa pornesti pe una din multele carari de pe vulcan pana sus pe varful sau, la 251m inaltime, pentru o panorama exceptionala cu orasul, oceanul, podurile si insulele ce inconjoara Edinburgh.
In drum spre cel mai inalt punct al vulcanului opreste si la micul lac St Margaret, dar si la ruinele Capelei St Anthony.
Un alt loc scenic de admirat orasul de sus este pe marginea Salisbury Crags, pe care ajungi pe alt traseu de jos din parc, de unde Castelul Edinburgh iti este parca la distanta de o mana.
Carlton Hill si apusul deasupra orasului
Un alt loc emblematic de admirat Edinburgh este dealul Carlton, chiar in centrul orasului, care adaposteste monumente si un observator astronomic, si este locul preferat al localnicilor pentru un moment de relaxare pe iarba verde, la apus.
Edinburgh la pas
Edinburgh e un oras tare prietenos cu mersul pe jos. Practic am urcat in masina doar cand am iesit din oras, dar ce am vizitat prin Edinburgh am facut-o pe jos. Royal Mile, strada care uneste Palatul Holyrood (se poate vizita) si parcul cu acelasi nume, loc de picnic in weekenduri si punctul de pornire pentru traseele in sus pe Arthur’s Seat, de Castelul din Edinburgh, un loc de neratat in capitala Scotiei, o strada plina de magazine cochete, restaurante si pub-uri. Tot pe Royal Mile opreste si la Catedrala St Giles si vitraliile ei colorate si spectaculoase, dar si la Muzeul Iluziilor cu a sa camera obscura.
Coboara apoi pe Victoria Street, Johnston Terrace sau Cockburn Street, stradute pline de viata, colorate si intesate de magazine si restaurante, nu inainte de a admira centrul orasului de sus prin unele din cele mai scenice ganguri stramte pe care le poti intalni (Advocate Close e unul din cele mai faimoase dintre acestea). Si inconjoar zidurile castelului prin Princes Street Gardens, trecind pe la fantastica si impresionanta Ross Fountain si Monumentul soldatului Urs Wojtek, pentru ca intr-un final sa admiri impresionantele decoratii gotice ale Scott Monument.
Dean’s Village e alt loc ce iti ofera posibilitatea unei plimbari liniste, pe vremuri sat independent de capitala Scotiei si acum inscris in UNESCO. Pe malul apei te poti plimba agale, pe carari si peste poduri, si apoi poti sa ajungi pana la Circus Lane Road, o straduta pitoreasca in forma de semicerc.
Cateva stopuri prin Scotia in jurul capitalei
Cum am avut 3 zile la dispozitie, am profitat de ele pentru a face si cateva plimbari in jurul capitalei.
Yachtul regal Britannia, in marina din Edinburgh
Un foarte interesant loc de vizitat in periferia Edinburgh, si anume in marina sa, este Britannia, fostul yacht regal, in serviciul familiei regale pana in 1996, cel care i-a dus pe Charles si Diana in luna de miere, dar si pe Regina peste tot prin lume.
Plimbare pana pe insula Cramond si pe plaja cu acelasi nume
La nici 10 minute de aeroportul din Edinburgh gasesti o plaja si o insula foarte scenice. Este vorba de insula Cramond, la care ajungi, de pe plaja cu acelasi nume, doar in doua intervale orare in fiecare zi, din cauza fluxului si refluxului existind momente cand drumul pietonal de acces este acoperit de ape. La intrarea pe traseu o placuta iti va indica orele in care poti face traversarea pana pe insula in siguranta, asa ca studiaza-le si tine cont de ele. Pe insula vei gasi fortificatii ramase din Al Doilea Razboi Mondial, si are cateva trasee marcate, fiind un loc special pentru o plimbare cu peisaje spectaculoase.
Castelul Blackness, un castel impunator deasupra apei
Tot aproape de aeroport este misteriosul castel Blackness, fosta inchisoare pentru persoane importante puse sub acuzare, construit in forma de vapor deasupra valurilor. Din castel poti admira si podurile Queensferry si Forth Bridge, si am profitat de timp pentru a ne si plimba prin micul sat Blackness. Atentie! Biletele este bine sa fie rezervate inainte, online.
Rosslyn Chapel si faima cartilor lui Dan Brown
Rosslyn Chapel a devenit faimoasa mondial datorita scenelor finale din Codul lui Da Vinci, celebra carte a lui Dan Brown. Dar sculpturile sale intrigante sunt interesante de admirat si descifrat si daca nu ar fi legatura mistica facuta in carte. Este o capela mica, la 20 de minute de centrul Edinburgh, care poate primi in acelasi timp doar 100 de oameni, si care este dorita a fi inclusa in itinerariile lor de toti turistii fani Dan Brown, astfel incat aici chiar trebuie sa iti rezervi din timp biletul. De cateva ori pe zi un ghid va tine si o prezentare a capelei, foarte interesanta si plina de informatii. La intrare vei primi si un mic indrumar, pentru a descoperi pe cont propriu cele mai misterioase colturi ale capelei.
Caii Kelpies de la Helix
Helix este un parc placut la jumatate de ora de Edinburgh, cu locuri de joaca, zone de picnic si trasee pentru plimbare si bicicleta, amenajat in jurul celor mai mari sculpturi cu cai din lume. Trebuie sa recunosc ca am dorit sa le admir fata in fata de cand am citit prima oara despre aceasta creatie arhitecturala unica, si mi-a facut o placere incredibila sa le descopar trasaturile create din fatete de metal.
Acum ca am reusit sa vedem si capitala Scotiei, dupa incursiunea de acum cativa ani prin highlands si pe insula Skye, asteptam cu nerabdare urmatorea aventura pe taramuri scotiene, si ne dorim tare mult sa mergem in nord, in insule.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |