Excursie de o zi din Londra: Stonehenge si Salisbury
Nu mai stiu numarul de dati in care am ajuns in Londra si NU am ajuns la Stonehenge. De data aceasta, excursia de doua zile in UK era destinata cu precadere vizitarii acestui misterios si antic loc.
Fata in fata cu trecutul indepartat si misterios: Stonehenge
Locurile impunatoare si vechi de mii de ani precum Newgrange in Irlanda, Abu Simbel in Egipt, Muntele Nemrut in Turcia sau Valea Regilor Traci in Bulgaria au o energie cu totul aparte. Este si cazul celui mai celebru cerc de pietre megalit din lume, Stonehenge.
Construit acum 5000 de ani, din patru cercuri concentrice. Cercul exterior are 30 de pietre gigantice, dintre care doar 17 mai stau acum in picioare. Nu se stiu multe despre cine a construit in neolitc Stonehenge, dar este cel mai probabil un monument dedicat zeilor, cu semnificatii religioase. In acelasi timp este o dovada a cunostintelor astronomice avute de constructorii sai inca de acum mii de ani, dat fiind alinierea pietrelor cu Solstitiul de vara, data care probabil avea conotatii religioase in acea cultura.
Giganticele pietre au fost aduse de la distante mari, si amplasate aici, unde stau de mii de ani. Se estimeaza ca pentru a cara un megalit este nevoie de 100 de oameni puternici, iar la intrarea in sit esti indemnat sa iti incerci puterea cu o reproducere a megalitului nr 60 din complex.
Cum poti vizita Stonehenge?
Din Londra (sau Luton, de unde veneam noi) faci peste o ora cu masina pana in Wiltshire, comitat al Angliei ce adaposteste Stonehenge, dar exista si posibilitati de excursii organizate in grup sau transport public pentru a ajunge la Centrul de vizitatori, de unde incepe traseul. Bilete se pot cumpara atat online, cat si la fata locului. In perioade de varf, cum ar fi vara sau in weekenduri cu vreme buna, este recomandat sa ti le rezervi din vreme, sunt cu ora alocata, si un numar maxim de vizitatori au voie sa intre in complex, astfel incat poti ramane usor fara.
Langa Centrul de vizitatori este amenajat un mic sat neolitic, asa cum se crede ca erau pe vremea constructorilor Stonehenge. De aici ai doua optiuni pentru a ajunge la cercurile din pietre uriase: fie iei un shuttle, care vine o data la 5-10 minute, fie o iei pe jos, pe langa o cale procesionala, construita chiar inainte de Stonehenge se pare, lunga de aproape 3 kilometri, numita Bulevardul, si pe langa cateva movile ce adapostesc morminte stravechi. Cum una din placerile mele cele mai mari este mersul pe jos, mai ales prin zone asa inverzite cum este Campia Salisbury, si vremea era excelenta, cu soare, si doar un pic de vant (desi aici este o regiune cunoscuta pentru vantul puternic), am luat-o la pas, si in cam 15 minute am ajuns la Stonehenge.
Pe langa monument poti citi diferite panouri explicative, si un traseu te indeamna sa dai roata, pe departe (nu te poti apropia de megaliti foarte mult). De mentionat ca Stonehenge se poate vedea si gratis, din campurile din imprejurimi, dar de la o distanta considerabila.
Ce mai poti vizita in jur?
In total ne-a luat un pic sub 2 ore sa vizitam Stonehenge, si cum aveam o zi plina de soare in fata noastra, era pacat sa nu mai vizitam ceva in jur.
Woodhenge, la 10 minute cu masina de Stonehenge
Woodhenge este o structura circulara descoperita din intamplare intr-o poza facuta din zbor, se presupune din aceeasi perioada cu Stonehenge, doar ca cercurile aici erau construite din stalpi de lemn (care evident nu au supravietuit miilor de ani la fel de bine ca bolovanii imensi de la vecinul mai faimos). Acum la Stonehenge locurile pe care acum mii de ani se inaltau stalpi, posibil sculptati, de lemn, sunt marcate prin „buturugi” de ciment. E un loc preferat de vizitatori pentru picnic, este deschis non stop si nu are taxa de intrare. Poti face si un mic traseu prin iarba pana la Cuckoo stone, o piatra similara cu cele de la Stonehenge, cu presupus rol religios adusa aici.
Salisbury, un orasel sarmant si un popas de neratat
Nu doar Catedrala, cea mai inalta biserica din Anglia (si pana in anii 60 cea mai inalta cladire) ne-a atras inspre Salisbury, la terminarea vizitei in Stonehenge, ci insasi orasul, medieval, cu stradute cochete si case frumoase, acum plin de copaci in floare. Am prins la timp vizita in Catedrala (se inchide la ora 16), si am admirat interiorul sau amplu, dar si una dintre cele mai vechi copii a Magna Carta, un prim document asupra drepturilor regelui in Anglia.
Apoi am cautat un pub pentru a manca, dupa o zi plina de plimbari. Si am gasit un loc tare simpatic, pe care vi-l recomand si voua: Bishop Mill, o curte cu vedere catre raul Avon, ce strabate Salisbury, deasupra unei mori de apa vechi, pentru a incerca o placinta cu carne, un fel traditional englezesc servit in toate pub-urile.
Pentru ca apusul era unul in culori fermecatoare, nu ne-am indurat sa plecam dupa masa din Salisbury. Am luat-o agale prin parcul chiar de langa Catedrala, cu magnolii in floare, pe un traseu pietonal si pentru biciclete, de-a lungul unor canale si campuri, pe care, cu vedere la turla inalta a Catedralei, pasteau linistite zeci de oi.
Am continuat printre pasuni si canale de apa, prin Harnham Meadows, pana la The Old Mill, o veche moara de produs hartie intr-o cladire ce dateaza din anul 1250, cu o gradina relaxanta pe malul apei, unde am poposit pentru o bautura inainte de a porni inapoi spre cazarea noastra din Luton (Luton Hoo, despre care va voi vorbi intr-un articol separat, pentru ca merita cu siguranta povestita).
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |