De ani de zile, de fiecare data cand ies sau intru in Brasov, si suntem cu masina in dreptul intersectiei spre satul Sacele, zaresc cablul telescaunului Bunloc, si oftez ca nu am urcat niciodata acolo sus. Este un loc cunoscut pentru parapantisti, dar asa cum aveam noi sa descoperim intr-o zi cu soare cand in sfarsit ne-am asezat in telescaunul Bunloc sa ne urce la peste 1100 de metri sus deasupra caselor, e un loc foarte bun de pus copiii la drumetie pe munte.
Cateva informatii practice despre telescaunul Bunloc
Este un telescaun vechi, dar perfect functional, de 2 locuri. Nu este cel mai aglomerat loc turistic din zona, asa ca va fi pornita instalatia doar pentru minim 6 persoane deodata (daca esti in 4, ca noi, poti plati extra cele 2 bilete necesare – noi am avut noroc insa sa gasim 2 parapantisti care asteptau sa mai vina lume sa poata urca). Pana sus vei face in jur de 10 minute, timp in care poti admira parapantele ce deobicei se rotesc in jurul muntelui Bunloc.
Noi am cumparat doar bilet de urcare, dar poti lua dus intors, caz in care ultima coborare, in aceasta perioada primavaratica, este la 4 fara un sfert. Sus nu gasesti nimic de cumparat, nici bauturi, nici snacks-uri, asa ca, mai ales daca esti ca noi impreuna cu copiii, cumpara cate ceva de la casa de bilete de jos.
Din centrul Brasovului pana la Sacele, la baza telescaunului Bunloc, faci aproxiv 15-20 de minute.
Cum este traseul inapoi pe jos?
Intai am stat cateva minute bune admirind parapantistii cum isi pregatesc parapanta pentru zbor, dar si peisajul din jur. In spate se vad crestele Bucegilor, Vf Postavarul e in laterala, iar Tampa pazeste Brasovul, care se vede ca in palma de aici.
Traseul porneste agale, si in fapt sunt doua posibilitati de a ajunge inapoi la parcarea de la telescaunul Bunloc. Sunt marcate, si e si greu sa te ratacesti de fapt, si poti alege intre dungi albe si bleu sau triunghi rosu. Unul dintre ele te va scoate pe sub telescaun, direct in padure, iar cealalata te va purta mai pe ocolit, prin sat chiar la final pret de 10 minute.
In total, traseul mai lung ales de noi a avut aproximativ 4.5km, si l-am facut in o ora in mers linistit de copii. Peisajele au variat, de la gol alpin, pasuni si cateva cabane si stane, mereu cu vedere la muntii mai mari si inca inzapeziti din jur, dar si la orasul de sub, la padure deasa inspre final.
Este un traseu usor, pentru intreaga familie, si il recomand si ca si traseu de o zi cu plecare din Bucuresti: daca pleci intr-o zi fara trafic mare pe Valea Prahovei, ajungi rezonabil de repede in Sacele, si poti combina drumetia montana cu o plimbare sau alte atractii prin Brasov, sau chiar cu inca o vizita la alt loc frumos de pe langa Brasov.