Ce sa facem in primul weekend de aprilie din 2022? Mereu cautam noi idei de destinatii de weekend din Bucuresti, la maxim 4 ore de mers cu masina, si de data aceasta am gasit o locatie cu totul atipica: Kormos Residence, o fosta vila de protocol pe vremea comunistilor, este o cabana de vanatoare sarmanta, o adevarata capsula a timpului care te intoarcere in urma cu 40 de ani.
Cum ajungi si cum este Kormos Residence din Covasna?
Din Bucuresti pana la Kormos Residence faci un pic peste 4 ore, in functie evident de traficul de pe Valea Prahovei de pe DN1. Noi am plecat vineri imediat dupa terminarea scolii, si am prins, miracol, liber prin punctele care deobicei se aglomereaza rau. Soseaua pana dupa Baraolt este foarte buna, asfaltata si dupa ce iesi din drumul european, si doar ultimii kilometri sunt de drum forestier, insa in stare acceptabila, si pot fi parcursi cu orice fel de masina.
Inca de la inceput, dupa ce pasesti pragul usii masive de lemn strajuite de doi ursi sculptati, iti dai seama ca pasesti in alta lume. Dupa cum am zis, Kormos Residence a fost vila de protocol pentru mai marii partidului comunist, si insusi Ceausescu isi petrecea aici vacante de vanatoare. De altfel, amintiri ale acestei perioade se regasesc nu doar in mobilierul luxos, impecabil pastrat, dar si in poze cu conducatorii (de trista amintire) ai Romaniei de atunci.
Daca tot am zis de mobilier, si decoruri, ele sunt cu adevarat interesante. O zona de semineu, cu canapea pufoasa in forma de cerc, este atractia numarul 1din cabana, si peste tot trofee vanatoresti contribuie la atmosfera aparte pe care o ai la Kormos Residence.
Mancarea este tot in ton cu tematica acestei cazari. In fiecare din cele doua seri petrecute la Kormos Residence am testat preparate vanatoresti, urmate de deserturi delicioase. Pana si mofturoasa familiei, Ema, a mancat tot din farfurie!
Ce am facut cu copiii la Kormos Residence: plimbari prin padure si observatorul de ursi
In prima seara am ajuns la apus, si am profitat de vremea foarte buna pentru a porni agale la o plimbare prin zona. Intai copiii s-au zbenguit prin frumoasa curte a cabanei, iar apoi am luat-o in dreapta pe drumul forestier, ce duce, de-a lungul unui parau, si prin padure, catre alte case cochete de vacanta. Ne-am intors doar dupa cativa kilometri buni, cand ne-am intersectat cu cativa caini ciobanesti, nu tocmai incantati de prezenta noastra pe teritoriul lor.
A doua seara aveam un program special insa. Cei de la cabana ne-au organizat o experienta inedita, la observatorul de ursi al ocolului silvic din zona. In padurile din zona se estimeaza a trai in jur de 30 de ursi, si multi pot fi vazuti pe inserat in zona observatorului. Bineinteles, trebuie sa fii foarte tacut, pentru ca ursii se sperie imediat daca aud voci umane. Cum noi eram insotiti de doi copii, a caror caracteristica principala este ca nu pot fi tacuti, am vazut doar 7 ursi in ora petrecuta in observator, dar a fost cu adevarat fascinant. Momentul top a fost aparitiai unei ursoaice insotite de doi pui jucausi, deliciul serii!
Duminica dimineata am avut o noua surpriza, la care sincer nu ne asteptam in aprilie. M-a trezit Lucas tipind: mamiiii, afara ninge! Si ce ningea! Totul era alb in curtea cabanei, si brazii plini de zapada, asa ca cei mici au profitat si s-au bucurat de o ultima joaca in zapada pe acest sezon!
Ce mai poti face in jurul Kormos Residence
Noi am alocat ziua de sambata SemiMaratonului Brasov, si a vizitarii catorva muzee de aici (din cauza ploii), dar Kormos Residence este foarte aproape de multe obiective din Covasna, din jurul orasului Baraolt, cum ar fi castelele Daniel sau Cheile Varghisului, pe care noi le-am explorat intr-un weekend petrecut la Daniel Castle.
Brasov este la o ora si un sfert de Kormos Residence, si e un stop bun de pranz si la intoarcerea duminica inspre Bucuresti. Citeste aici ce mai poti face in Brasov cu copiii.