Un weekend lenes, imediat dupa intoarcerea din Sri Lanka, ne-a dus nu foarte departe de Bucuresti, pe Drumul Vinului Prahova, la Crama Apogeum, un loc de cazare relativ nou in zona, si locul de “nastere” a unui vin care noua ne place mult.
Cum ajungi la Crama Apogeum si cum e cazarea acolo?
Crama Apogeum e doar la cativa kilometri de Mizil si jumatate de ora de Ploiesti si DN1. Din Bucuresti cel mai usor se ajunge pe A3. In maxim o ora si jumatate esti la portile cramei.
>> Rezerva si un cazare la Crama Apogeum
La crama te poti caza fie in Conacul istoric, veche resedinta regala, refacut acum impecabil, fie in Conacul mic, o cladire adiacenta. Noi in cel mic am avut camera, o camera confortabila, perfecta pentru familii datorita prezentei unei canapele extensibile. In cladirea principala exista si apartamente, cu etaj.
Ce poti face la Crama Apogeum?
In primul o vizita in crama si o degustare de vin. Desi stim bine vinul Apogeum, degustarea la crama e o experienta aparte, si trebuie sa spun ca a fost una din cele mai reusite facute de noi pana acum (si am vizitat multe crame, atat in Romania, cat si in afara). Am vazut amforele mari in care se fabrica vinul Apogeum, din Feteasca Neagra batrana, un procedeu unic in Romania, si am coborat in pivnita in care sunt depozitate butoaiele.
A urmat apoi degustarea, in sala restaurantului, unde am testat si vinuri produse de vecinii de la Tohani. Am ramas cu povestea de dragoste de demult a Printului Nicolaie, fratele Regelui Carol al II-lea, care a avut nunta, fara aprobarea familiei, aici, la Crama Apogeum, pe atunci resedinta regala.
Diminetile și apusurile ni le-am petrecut la plimbare prin via adormita acum pe iarna. Chiar daca peisajul e golas si fara de frunze, plimbarea sub soarele rece al iernii e placuta. Iar de la Crama Apogeum se zareste in vale biserica de lemn, inalta, din Mizil, o aparitie impunatoare si semeat in peisajul rural al zonei.
Cinele, asezonate cu vin Apogeum, bineinteles, le servesti la restaurantul conacului, o sala mare, eleganta, cu tablouri cu Familia Regala pe pereti, si cu un semineu impozant intr-o laterala, intr-o atmosfera romantica si nobila. Meniul nu este traditional, ci unul elegant, cu rata in sos de ciocolata sau piure de trufe printre preparatele pe care le poti alege.
Copiii au profitat de curtea mare a conacului, cu leagan si loc de alergat din plin. Si cu totii am admirat masinile vechi si trasurile, asezate din loc in loc in fata conacului si a cramei, iar leaganul mare, agatat de un batran copac, a fost atractia principala.
>> Rezerva si un cazare la Crama Apogeum
Ce am facut in jur un weekend pe Drumul Vinului Prahova?
Dupa cum am spus deja, am fost intr-un weekend de relaxare si refacere, asa ca multe activitati nu ne-am planificat. Mai mult am testat capacitatile culinare si viticole ale zonei, decat activitati de alta natura (desi zona e foarte ofertanta, atat inspre Ploiesti gasesti o sumedenie de locuri faine si nu chiar stiute, dar si atractiile nenumarate din judetul Buzau sunt foarte aproape), așa ca dacă nu ești în cautare de liniște și relaxare ca noi, ai ce face pentru mai mult decât doar un weekend.
Am incercat doar sa vizitam Manastirea Zamfira, cea care adaposteste picturi ale lui Grigorescu, dar la 3 ani de la data la care lucrarile trebuiau sa se termine am gasit-o inca în lucru. Asa ca am oprit sa vedem Statuia Libertății din Boldesti-Scaeni, și i-am citit povestea interesanta – aici, în acest sat din Prahova, Gustave Eiffel s-a întâlnit cu inginerul roman Gheorghe Pănculescu, care a contribuit cu un nou procedeu pentru soclul de fier atât la construirea Tour Eiffel, cât și la celebra statuie din America.
Apoi ne-am refugiat pentru un pranz si o plimbare in (alta) vie la Casa Timis (fosta Conacul Domnitei Ralu), un loc in care revenim des pentru mancarea excelenta (o data, demult, ne-am si cazat pentru un weekend aici).
Duminica ne-am indreptat pentru un alt pranz delicios catre Ferma Dacilor (la nici 10 minute de Crama Apogeum), si o mica plimbare prin valea frumoasa care o adaposteste. Si aici am petrecut mai demult un weekend intreg, si tot asa, revenim pentru cate un pranz din cand in cand, atunci cand suntem prin zona.
>> Citeste si ce atractii nestiute gasesti prin Prahova, aproape de Ploiesti, dar si despre ce poti vizita prin judetul Buzau.
>> Rezerva si un cazare la Crama Apogeum